Ulaz za korisnike

Greške u tehnici žbuke uvjetovane objektom

|
Greške u tehnici žbuke uvjetovane objektom
 
Greške u tehnici žbuke uvjetovane objektom
Primjena na podlogama jako opterećenim vlagom i solima

Na podlogama opterećenim vlagom i solima u području podnožja odnosno u području prskanja vodom ili na zidovima prizemlja i podruma izloženim naprezanju vlagom vapnena žbuka se može koristiti kao zaštitni /preventivni sloj . Kod čiste zračne vapnene žbuke isključeno je povećavanje količine soli štetne za građevinski objekt te formiranje etringita (kalcij sulfoaluminat) izazvano sulfatnim opterećenjima koja su uvijek zastupljena u starijim objektima (gips iz ranijih nanosa ili reakcije vapna uvjetovane vremenskim utjecajem), sa sastojcima CA3 iz dodanog hidrauličkog veziva. Njihova snažna kapilarnost upija vlagu te ublažava opterećenja solima uvjetovana podlogom.

Sol iz podloge može cvjetati na površinu preko svježe žbuke i mora se odmah očistiti. U unutarnjim prostorijama klimatski stabiliziranim temperiranim površinskim omotačima taj proces je ograničen na fazu svježe žbuke te je nakon sušenja žbuke potpuno isključen. U vanjskom području se može ponoviti i to prije svega na žbuci podnožja koja je ugrožena djelovanjem štetnih soli. Tada se svakako mora računati s tim da se salinizacija u zonama bližim površini povećava te tu djeluje kao blokada sušenja. U takvim slučajevima koristi se metoda zaštitnog preventivnog sloja.

Ukoliko se navlažena svježe nanesena vapnena žbuka ne osuši prije razdoblja smrzavanja, smrzava se po slojevima nevezana, loše obrađena žbuka ( i to već nakon sljedećeg razdoblja smrzavanja. Takav deficit vidljiv je još uvijek u vremenu garancije. To objašnjava otpor prema tehnici vapnene žbuke baš onih poduzeća koja nekorektno izvode radove.)

Zato je važan kapilarno otvoreni sistem ličenja koji se relativno slabo odupire transportu soli, već je više indiciran kao zaštitni sloj nego kao sloj koji formira blokirajući premaz. Difuzija pare u ovim kapilarno učinkovitim procesima nema značajniju ulogu. Difuzija pare; kapilarni transport = 1 : 1000.

Ono što nije moguće; površinsko nanošenje žbuke na horizontalnim površinama koje zadržavaju vodu. Odmah se smrzavaju.

Materijali