Ulaz za korisnike

Grijanje hale s bazenom

|
 Grijanje hale s bazenom
 
Grijanje hale s bazenom
Grijanje hale s bazenom (najbolje podno grijanje) odzračivanje, akustika i zvučna izolacija, toplinska izolacija i zaštita od stvaranja vodene pare kao i adekvatno osvjetljenje zahtjevajo stručno planiranje i usku suradnju između poduzeća za izgradnju bazena i tehničara.

Zatvoreni bazeni koji se koriste cijelu godinu mogu se graditi na konvencionalan način kao gotove hale (kružne hale) ili kao podzemne hale (ispod trave osvjetljene svjetlosnim kupolama). Blokade prolaza pare na unutarnjoj strani zidova i stropova kao i termoizolacijski građevinski elementi su neophodni kod svakog načina gradnje.

Mehanički uređaj za odzračivanje brine se za ugodnu klimu prostora i sprečava formiranje vodene pare na zidovima, stropovima i prozorima. Uređaj za odzračivanje može istovremeno preuzeti i funkciju grijanja prostora. Svakako voditi računa o korektnom rasporedu odušnih i dovodnih otvora. Svakako potražite savjet stručnjaka za klimatizaciju.

Veliki troškovi energije za bazen mogu se smanjiti rekuperacijom topline u području odzračivanja i smanjenjem hlapljenja vode pokrivanjem bazena. Bazen u kući morao bi biti dostupan iz spavaće sobe i hodnika te po mogućnosti istovremeno imati vezu s vrtom odnosno terasom.

Bazen bi trebao imati dimenzije najmanje 2,50x5,00 m ili još bolje 4,00 m x8,00 m. Oblik i veličinu odredite tako da je uvijek garantiran dobar dotok vode. Dubina vode za plivače iznosi 1,40 m, za djecu 0,75 m. Za male bazene se preporuča ugradnja uređaja za protustrujno plivanje.

Dodatnu opremu predstavlja tuš, bazen za pranje nogu te podvodni reflektori. Uronjivi uređaji ili kabeli za grijanje postavljeni u zidove bazena sprečavaju zamrzavanje u zimskom razdoblju i štede na troškovima ispuštanja vode. Za osiguranje bazena i sprečavanje toplinskih gubitaka služe pokrivne ploče.

Materijali