Ulaz za korisnike

Grijanje - koje je rješenje ispravno?

|
Grijanje - koje je rješenje ispravno?
 
Grijanje - koje je rješenje ispravno?
Od ove godine u nekim zemljama Europske Unije donesene su odredbe koje zahtijevaju izmjenu sustava za zagrijavanje čija potrošnja iznosi više od 25 kWh i čiji toplinski gubici na izlazne plinove iznose više od 10 %.

Osim toga odredba u ovim zemljama zahtijeva i izmjenu kotla koji su proizvedeni prije 1978 g., s nekim iznimkama, i koje kao takve treba zamijeniti novom opremom.

No kod izbora i kupovine odgovarajuće tehnike valja slijediti ne samo zakonske odredbe nego i vlastiti ukus. Dok neki od nas vole toplinu koju prouzvodi kaljeva peć, dotle drugi podno grijanje smatraju najboljim rješenjem. Neovisno od izbora tehničkih rješenja koja se danas nalaze na tržištu preporuča se ponajprije ugradnja ekonomski i ekološki prihvatljivih rješenja.

Plinsko grijanje - učinkovito i ekološki prihvatljivo

Odlučimo li se za prirodni plin kao pogonsko gorivo u našem sustavu za grijanje profitirat ćemo zahvaljujući njegovoj energetskoj iskoristivosti i ekološkoj prihvatljivosti.Donedavno su najbolji način iskorištavanja energije predstavljali "sustavi niskih temperatura".

Danas su tehnička rješenja daleko napredovala i ona kao takva izvrsno iskorištavaju energetsku vrijednost prirodnog plina. Stručnjaci ukazuju na to da bi kanal za odvod izlaznih plinova, kao što je npr. dimnjak trebao kvalitetno reagirati i na kondenziranu vodu kao i na hladne izlazne plinove.

Prirodni plin je ekološki vrlo prihvatljiv jer on jedva da sadrži spojeve sumpora i jer se kod njegova sagorijevanja oslobađa vrlo mala količina ugljičnog dioksida. Osim toga plin je izuzetno prihvatljivo rješenje i kad je riječ o vijeku trajanja i održavanju cijelog sustava za grijanje. Pretpostavka za kupnju i ugradnju sustava za grijanje na plin je priključak na lokalnu ili gradsku plinsku mrežu.

Materijali