Ulaz za korisnike

Grijanje na otpadno ulje tvornica raka

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

HRVATSKA - Izgaranje otpadnoga ulja na niskim temperaturama ložišta proizvodi kancerogeni dioksin, koji je 70.000 puta otrovniji od cijanida - Ako su i istinite glasine da prijevoznici švercaju tim uljem i prodaju ga plastenicima, u rujnu će svi proći temeljitu inspekcijsku kontrolu

Na temelju anonimne dojave o tome kako se na širem splitskom području neki privatni prijevoznici koji se bave čišćenjem septičkih jama bave ujedno i švercom otpadnog ulja, stupili smo u kontakt s Ministarstvom zaštite okoliša i direktorom Ciana Petrom Bojićem, te doznali da su posljedice tog protuzakonitog djelovanja prilično zabrinjavajuće. Naime, šverceri otpadno ulje jeftino prodaju u plastenike, koji ga zimi koriste za grijanje umjesto loživa ulja, a kako imaju niske temperature ložišta od 300, 400 Celzijevih stupnjeva, nastaju najotrovniji od svih spojeva koje je čovjek ikad proizveo - dioksini, te odlaze u zrak. Kancerogeni su, mutogeni i teratogeni (nasljedni s majke na dijete).

— Postoji puno vrsta dioksina i nisu svi jednako otrovni, no oni koji jesu, 70.000 puta su otrovniji od cijanida, a 60 puta od strihnina! Dosta su stabilni i teško se razgrađuju, a vrijeme raspada je šest do devet godina — objašnjava Bojić. A što rade prijevoznici? Napune svoje cisterne otpadnim uljem prikupljenim od malih automehaničarskih radionica, željeznice, brodova, čak i HEP-a, odnosno, otkupe ga jeftino (otprilike 10 eura za bačvu), a navedenima se to više isplati nego da za to plate ovlaštenom prikupljaču Cianu, i to 800 kuna po toni. Prema Zakonu o otpadu, trošak zbrinjavanja uvijek snosi proizvođač otpada. Da bi se stalo na kraj takvoj ilegalnoj preprodaji, Zakonom je određeno i da, primjerice, automehaničari, od ukupne količine ulja što su ga kupili za rad moraju 50 posto predati Cianu kao otpadno ulje. Preprodaja odgovara i vlasnicima plastenika jer je litra loživa ulja nekoliko puta skuplja od otpadnog. A kako naš izvor navodi, prikupljanje goriva za zimu "cvjeta" baš u ovo vrijeme.

— Čim postoji imovinska korist, zanemaruje se ekologija. A ljudi jednostavno ne znaju ove podatke ni svu težinu onoga što čine — ustvrdio je Bojić. Zakon određuje da je proizvođač otpada dužan predati svoj otpad isključivo ovlaštenoj osobi, odnosno tvrtki koja ima propisanu dozvolu za sakupljanje, obradu ili zbrinjavanje otpada. U ovom slučaju Cianu, koji u Centru za obradu otpadnog ulja odvaja industrijsko ulje od vode. Pravilnikom o vrstama otpada propisano je da se nastala otpadna ulja druge kategorije mogu koristiti kao gorivo u energetskim objektima snage veće od 3 MW ili u pećima za proizvodnju klinkera u tvornicama cementa, gdje su temperature iznad 800 Celzijevih stupnjeva. Tek se na tako visokim temperaturama uništavaju štetni sastojci. Kazne za nepropisno postupanje su od 300 do 700 tisuća kuna.

Prema riječima glasnogovornice Ministarstva za zaštitu okoliša Kate Gojević, planira se sustavni nadzor plastenika od rujna ove godine, pri čemu će se provjeravati posjedovanje propisane dozvole, kao i energent koji se koristi, pošto je neposrednim pregledom moguće utvrditi radi li se o loživom ili otpadnom ulju. U svakom slučaju, važno je da građani prijave ovakve prijestupe ako nešto znaju o tome, jer s obzirom na to koliko je sve ovo opasno za zdravlje i život u ovom podneblju, možemo reći da imamo i sreće. Bojić pritom tvrdi da nas spašava ruža vjetrova. Buri hvala! Hana LETICA Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Kuhinje

Materijali