Ulaz za korisnike

Grijanje – Savjeti za ispravno grijanje i zračenje

|
Grijanje – Savjeti za ispravno grijanje i zračenje
 
Grijanje – Savjeti za ispravno grijanje i zračenje
Nemojte bacati novac odnosno grijanje kroz prozor!

Prozor, koji satima držite na kip otvoren, sigurno će Vam osigurati svježi zrak no međutim i veliki račun za grijanje. Bolje zračite češće samo na nekoliko minuta i širom otvorenim prozorima. Ventil na radijatoru tada stavite na najnižu temperaturu.

Nemojte previše zagrijavati prostorije!

Neki vole vruće prostorije - međutim čude se kada dođe visoki račun za grijanje. Uvijek imajte na umu: Za svaki dodatni stupanj temperature u prostoriji, nastaje povećanje od cca. 6% troškova energije.

Nemojte toploti zakrčiti put raznim predmetima!

Goli radijatori nisu uvijek najljepši prizor, ali u normalnim uvjetima najbolje jamstvo, da se toplota nesmetano može raširiti po prostoriji. Dugi zastori, namještaj koji nije dobro postavljen i nosači rublja, koji su postavljeni na radijatoru gutaju i do 20 posto toplote.

Ne dajte toploti da bježi van!

Noću spustite rolete i zastore, kako bi se spriječio izlazak toplote kroz prozor.

Uređaj za grijanje – pitanja prije planiranja

Prije nego se odlučite za uređaj za grijanje, morate se sa stručnjakom za grijanje dogovoriti glede slijedećih pitanja i želja:

 • Koliko možete i želite uložiti?
 • Koja goriva ćete prvenstveno koristiti?
 • Koji model kotla želite?
 • Da li imate centralno
 • zagrijavanje vode?
 • Da li sada ili kasnije planirate uporabu regenerativnih energija, kao solar ili drvo kao dodatno grijanje?
 • Koji uređaj za grijanje može podržati Vaš dimnjak?
 • Da li želite imati mogućnost da kasnije pređete na ulje od repice ili bio dizel?
 • Da li želite zadržati >mogućnost kasnije dogradnje?
 • Koliko mjesta i koji prostor stoji Vašem uređaju za grijanje/spremištu goriva na raspolaganju?
 • Da li planirate u doglednom vremenu nadogradnju Vašeg stambenog prostora?
 • Uređaj za grijanje – dimnjak

  Moderni uređaji za grijanje sve učinkovitije koriste energiju, ali istovremeno postavljaju i sve veće zahtjeve tehnici dimnjaka. Dimnjaci i kotlovi za grijanje djeluju zajednički kao jedan sustav. Ranije ognjišta i dimnjaci nisu bili usklađeni, jer su i pored velikih presjeka dimnjaka, visoke temperature ispušnih plinova i količina kao i brzi odvod plinova prouzrokovali manje štete zbog vlage, te su se zatvarali. Međutim, moderni uređaji za grijanje na niske temperature pokazuju iskorištenost energije od 90 do 95 postotaka. Ispušni plinovi iz ovih modernih kotlova za grijanje posjeduju niske ostatke toplote, koja je već u donjem dijelu dimnjaka niža nego kritična temperatura ispušnih plinova. Ako je dimnjak osjetljiv na vlagu, pojavljuju se mrlje smeđe-crne boje, koje imaju neugodan miris.

  Svejedno da li ste se odlučili za kotao na nisku temperaturu ili kotao na ogrjevnu moć na ulje, plin, pelete ili kotlove na drvo, dimnjak mora biti provjeren i u svakom slučaju mora biti prilagođen kotlu. Kada je npr. prosjek dimnjaka preveliki, može doći do oštećenja dimnjaka zbog vlage. Kod kotlova na niske temperature stručnjak za grijanje preporučit će Vam uporabu cijevi od plemenitog čelika. Kod kotlova na ogrjevnu moć ili tehnike niskih ispušnih plinova mnogi proizvođači kotlova automatski isporučuju i sustav za ispušne plinove od plastike, kako biste zaštitili svoj dimnjak od ovakvih oštećenja.

  Voda za grijanje

  Kvaliteta vode za grijanje često ne odgovara tehničkim zahtjevima i zahtjevima zaštite od korozije materijala, koji se rabi. Filtri za grijanje se u prvom redu postavljaju kako bi odstranili ostatke, koji se sakupe prilikom instalacije i ostatke korozije iz protoka vode za grijanje.

  Takve filtre dobro je postaviti u jednom smjeru, kako bi se spriječilo prljanje filtra u kružnom tijeku vode. Do sada su se kao jako dobri dokazali „svijeća“ filtri s učinkovitošću filtra < 100 µm kao i filtri s mrežicom od plemenitog čelika l 1.4401 s finoćom filtra između 40 do 450 µm. Paleta učinkovitosti finih filtra s protočnim nazivnikom od 66 m3/h kod dozvoljene temperature rada od 90 ° C.

  Modernizacija

  Modernizacija – kakva poticajna sredstva možete dobiti?

  Ovisno o tome gdje stanujete, kakvu vrstu modernizacije ćete izvršiti i da li ćete blagovremeno postaviti zahtjev. Načelno vrijedi: sve što Vaše grijanje manje opterećuje okoliš i što su opširnije mjere za smanjenje CO2, dobit ćete više poticaje od države, gradova i opskrbljivača energije za Vaš novi uređaj.

  Materijali