Ulaz za korisnike

Grijanje – vrste posebnog grijanja

|
Grijanje – vrste posebnog grijanja
 
Grijanje – vrste posebnog grijanja
Grijanje – vrste posebnog grijanja

Kako u tehnici objekata za stanovanje tako i u obrtima i industriji postoji veliki broj posebnih primjena grijanja. Pozicioniranje, dimenzija i tehnika ugradnje često se mogu odrediti temeljem standardne uporabe (pod, slobodno područje, krovni žlijebovi i prateće grijanje za cijevi), međutim često su potrebne dodatne konsultacije glede tehnike grijanja i montaže.

Primjena je često npr.:

Grijanje fasade (zbog sprječavanja padanja temperature ispod smrzavanja i zbog stvaranja ugođaja), Okapni brid (sprječavanje stvaranja ledenica),

Posebne nadogradnje kao ograde, antene, noseće konstrukcije od čelika, rubovi bazena za bistrenje, spremnici za lož ulje (unutarnja strana), tračnice, uređaj za navodnjavanje, postrojenja za uzgoj životinja, temelji i podne ploče hladnjača ili prostorija, spremnika, itd.

Pored navedenog postoje posebni elementi za grijanje za poboljšanje osjećaja ugodnosti u prostorijama:

Grijači klupa (specijalno za crkve)

Konvektori ispod hodnika (ispred velikih površina prozora kao npr. zimski vrt), Ploče za grijanje nogu (npr. za hladna radna mjesta).

Toplinske crpke

Sustavi grijanja – kako spojiti toplinsku crpku sa solarnim uređajem?

Kako bi se proizvela topla voda potreban je rezervoar, koji vodu za grijanje, vodu za korištenje i solarni mediji istodobno može pohraniti i upotrijebiti. Za to se rabe integralni – rezervoar odbojnik s izmjenjivačem toplote. To je rezervoar odbojnik s integriranim bojlerom u obliku gljive. Od 1996. postoji novi sustav za zagrijavanje vode za grijanje i uporabu.

Opremljeni solarnim izmjenjivačem toplote, omogućuje se kombinacija konvencionalnog grijanja sa solarnim uređajima. Velika površina bojlera toplotu prima tako brzo, zbog čega funkcionira kao „protočni bojler bez plamena“. Voda se, dok teče kroz bojler, zagrijava na željenu temperaturu.

Čak kod korištenja većih količina vode ne spada temperatura. Solarni uređaj preuzima bitnu ulogu u zagrijavanju vode. Izmjenjivač toplote glatkih cijevi ugrađen je u najhladnijem dijelu bojlera. Hladna voda, koja teče odozdo u spremište, zagrijava se solarnom energijom. Solarni uređaj tako služi kao priprema za toplu vodu ljeti i dodatno kao podrška grijanju u prijelaznom razdoblju i zimi. Solarni uređaj preko izmjenjivača toplote grije donje područje kombiniranog rezervoara.

To znači hlada se voda ovdje pred zagrijava. Toplinska crpka crpi već zagrijanu vodu iz rezervoara, te je zbog toga mora manje zagrijavati. Voda, koja je sada zagrijana na cca. 65°C teče u gornji dio. Protočni bojler u obliku spirale crpi toplotu u istu vuče u svoju unutrašnjost, gdje se zagrijava voda za uporabu. U najvišem dijelu sada na cca. 65°C zagrijana voda ulazi preko ventila za miješanje i dovodi se do mjesta potrošnje (tuš, pipa, itd.).

Ljeti, kada nije potrebna voda za grijanje, toplinska crpka ne radi. Solarni uređaj tada može sam zagrijati vodu za uporabu. U prijelaznom razdoblju ova dva sustava podržavaju se kao gore navedeno. Zimi toplinska crpka preuzima najveći dio posla. Međutim kada sunce zasja, solarni uređaj se ponovo aktivira i pruža podršku toplinskoj crpki. Sustav za grijanje radi samostalno i nije mu potrebna podrška dodatne energije, kada je uređaj pravilno postavljen, to znači kada pokriva zahtjeve objekta. Alternativna energija nije više alternativna nego primarna!

Materijali