Ulaz za korisnike

Grijanje pravilno prozračiti

|
Grijanje pravilno prozračiti Foto: joco.de
 
Grijanje pravilno prozračiti Foto: joco.de
Ako dođete doma drhtajući i mokri, ekstremno je neugodno, ako je radijator samo mlak ili ako uopće ne radi. Najčešće se radi o sitnicama, kao što je zrak u sustavu. Onda se moraju odzračiti radijatori. Čak se i zaglavljeni termostat može popraviti uz malo spretnosti i pravim alatom. Otkrivamo vam kako se to radi. Što učiniti, ako je radijator hladan.

Blago onima, koji u cijeloj kući imaju grijanje koje funkcionira. No ako pri potpuno uključenom termostatu uzalud čekate da radijator postane topao, postoji mogućnost da se u radijatoru nakupio zrak. Posljedica je, da prilikom uključenja grijanja, radijatori nisu u potpunosti topli. Problem može biti i neispravan ventil na termostatu.

Prozračivanje grijanja

"Male popravke na radijatorima može čovjek obaviti u kući". Na primjer možete lako provjeriti da li se u radijatorima nalazi zrak. Dobar trag je kad u radijatoru čujete da se pretače voda. Osim toga, da se zrak nalazi u radijatoru možete vidjeti po tome, što je unatoč u potpunosti pojačanom termostatu, gornji dio mlačan. Zrak u radijatoru sprječava, da se voda, koja je potrebna za grijanje, optimalno raspodjeli, objašnjava  Pommer. Tako se nepotrebno gubi energija.

Ako je potrebno, dodajte vodu u sustav za grijanje

Prije odzračivanja radijatora se treba provjeriti pritisak vode u sustavu za grijanje. "Ako je prenizak, prije početka grijanja se mora dodati voda. Optimalni pritisak vode je na manometru najčešće označen zelenom oznakom, a maksimalni pritisak je označenom crvenom iglom. Ako je razina vode preniska, spaja se crijevo na ulazni ventil. Za odzračivanje su Vam potrebna kliješta ili četverokutni ključ. Time se ventili za odzračivanje na kraju radijatora okreću ulijevo ili udesno.

Automatsko odzračivanje radijatora

Prvo omotajte ventil sa krpom. I posuda za sakupljanje vode mora biti pripremljena. Kad prestane izlaziti zrak te poćne curiti voda, ventil možete ponovno zatvoriti. Ako nemate snage za otvaranje ventila, koristite automatski odzračnik. "Mali pomagači su umjesto klasičnih odzračnika ušrafljeni u radijator". Ako u posudu dođe zrak, odmah će izaći i žamor će prestati. Nedostatak ovog uređaja je, da se kod defektne ekspanzijske posude ili kod niske razine vode u radijatorima stvara velika buka.

Stanodavci moraju započeti sa grijanjem na vrijeme

Odzračivanje nije isključivo stvar stanodavca. "I stanari mogu odzračiti svoje radijatore, ako je to potrebno. O tome ne moraju obavijestiti vlasnika ili upravitelja." No, stanodavac je dužan pravovremeno osigurati grijanje u jesen. Ako je vani hladno i ako se stan ohladio na ispod od 20 stupnjeva, mora se uključiti grijanje. Ako se to ne učini, može se smanjiti stanarina, ovako se radi u nekim zapadnim zemljama. No obveza se ne odnosi na cijelo vrijeme: dovoljno je da je grijanje uključeno od 6.00 do 23.00. Noću je dovoljna sobna temperatura od 18 stupnjeva.

Popravak termostata

Ako radijator usprkos odzračivanju nije topao, problem bi mogao ležati kod ventila termostata. Mehanički se termostati se sastoje od odstranjljive glave termostata i čvrsto instaliranog donjeg ventila, uvodnice. "U većini slučajeva se ventil uvodnice zaglavi zbog naslaga". U tom slučaju se glava termostata mora skinuti te vidljivu iglu pažljivo primiti sa kliještima. 

Obnavljanje glave termostata

Ako ga u više navrata gurnete naprijed-natrag, nakon nekog vremena će se moći lakše pokretati. Ukoliko to nije slučaj, vratite iglu te promjenite umetak za ventil. Ponekad je i glava ventila termostata u kvaru. Onda se mora i ona zamijeniti ili se mora zamijeniti kompletni ventil termostata. U pravilu, se donji dio ventila sačuva. No, u ponudi su glave termostata sa dva načina pričvršćivanja: na priključak ili na maticu. "Stoga savjetujemo svakom, da prilikom kupnje novog sa sobom uzme i staru glavu termostata."

Tko kupuje novi ventil termostata, savjetujemo da to bude na elektronskoj verziji. Iako su uređaji na početku skupljiji, trajno mogu uštedjeti novac. Sobne temperature se mogu pomoću elektroničkih ventila podesiti u točno određeno vrijeme. Na taj način je potrošnja energije puno manja, kada nitko nije kod kuće. Na to ukazuje struka.  

Naročito u stambenim zgradama i stanovima za najam i višestambenim zgradama se na taj način omogućuje prilagodba pojedincima.

Uklanjanje hrđe iz radijatora

Ukoliko prilikom kontrole radijator vidite hrđu, morate ukloniti hrđu sa radijatora i ponovno polakirati.  

Jer iz malih zahrđalih mjesta mogu s vremenom nastati veće rupe, iz kojih na kraju počne kapljati voda na pod . "Za uklanj1nje hrđe je pogodan šmirgl papir. Mjesto gdje je nastala hrđa, tako dugo šlajfajte, dok ne dobije metalno sjajnu boju. Nakon toga se radijator odmašćuje u sapunici i očisti. Za lakiranje mora radijator biti hladan, te iz tog razloga savjetuje stručnjak, da se radijator lakira prije sezone grijanja. U tu svrhu se preporuča toplinski otporni, ekološki lak na akrilnoj bazi.

Pogledajte naše portale:

www.klimauredjaji.biz 
www.grijanje.org 
www.fasade.biz 

Ostale informacije možete pogledati na stranicama grijanje.org

Materijali