Ulaz za korisnike

Grijanje uz pomoć svježeg zraka u pasivnoj kući

|
Gradnja pasivne kuće
 
Gradnja pasivne kuće
Gradnja pasivne kuće

Svježi zrak u pasivnoj kući nužan je ponajprije iz higijenskih razloga – napokon svakom od nas pa tako i stanarima pasivne kuće neophodan je svježi zrak za disanje.

Prepustimo li prozračivanje u kući slučajnosti, odnosno ne budemo li se oko prozračivanja sami aktivno potrudili onda se ne trebamo čuditi lošoj kvaliteti zraka u domu. Ako osim toga propustimo vratiti toplinu iz odlaznog i potrošenog zraka, toplinski gubici biti će visoki – na ovaj način ne možemo realizirati koncept energetski štedljive kuće, barem ne možemo na ovaj način u kući paralelno zadržati toplinu i svježi zrak.

Stoga se u novogradnji energetski štedljivih objekata mora implementirati sustav koji će zadržavati toplinu iz potrošenog zraka i istovremeno i kontinuirano kuću opskrbljivati svježim zrakom. U unutarnje prostorije tek pristigli svježi zrak može sa sobom donositi i određenu količinu topline iz sustava prozračivanja (sustav prozračivanja koncipiran je tako da ne samo da transportira svježi zrak u kuću nego ga može i donekle zagrijati) – količina topline koja dolazi sa svježim zrako je neznatna i iznosi oko 10W/m2.

U pasivnoj kući potreba za grijanjem također je vrlo mala. Tako je mala da je može uspješno pokrivati upravo ova količina energije od 10W/m2 koja stiže sa zrakom iz sustava prozračivanja. Time sasvim jednostavni kućni tehnički sustavi za pasivne kuće omogućavaju: ''grijanje uz pomoć sustava prozračivanja'', bez potrebe za većim ili dodatnim toplinskim kanalima.

Omogućimo li u unutar sustava prozračivanja i djelomično zagrijavanje zraka uz integraciju zagrijavanja vode u istom tom uređaju dobit ćemo pravi kompaktni multifunkcionalni uređaj za grijanje, prozračivanje i pripremu tople vode.

Dovod topline u ovaj sustav moguće je riješiti na više načina:

 • Uz pomoć male toplinske pumpe (kompaktna toplinska pumpa)
 • Uz pomoć odgovarajućeg plinskog seta za grijanje
 • Toplinski kanal na bazi biomase

  Grijanje uz pomoć topline iz potrošnog izlaznog zraka

  Unutarnji potrošeni zrak koji treba napustiti kuću nije osobito izdašan. Naime ovdje govorimo o entalpiji i zraku s visokim sadržajem vlage koji oslobađa toplinu i koji u tome igra najvažniju ulogu. No iako je količina toplinske energije u ovom potrošenom zraku mala, u pasivnoj kući je i potreba za toplinom mala tako da je može pokriti upravo entalpija izlaznog potrošenog zraka.

  Na ovu temu objavljeni su već i neki publicistički radovi, između ostalog ovu temu obradio je i njemački stručnjak Wolfgang Feist 1995 godine. Ovakav pristup omogućava primjenu kompaktnih toplinskih pumpi u pasivnoj kući. Na europskom tržištu do danas je se pojavilo mnoštvo kompaktnih toplinskih uređaja za prozračivanje. Uređaji su visoko učinkoviti – ove tvrdnje potkrijepila su provedena mjerenja u naseljima pasivnih kuća.

   

  Biomasa – kompaktni uređaji koji griju na pelet

  Korištenje biomase u grijanju nije naravno isključivo vezano za pasivne kuće. No ograničen je raspoloživi potencijal goriva koje se stalno dobiva i iskorištava. Uz lošu učinkovitost njime je moguće zagrijati samo manji dio velikog dijela objekata u Europi (pa čak i svijetu). No povećamo li dovoljno dobro učinkovitost i iskoristivost goriva, na primjer kao što je to slučaj u pasivnim kućama, u tom slučaju trajno obnovljivi materijal dobiven u poljoprivredi i šumarstvu bit će dostatan kako bi na sebe preuzeo veliki dio opskrbe objekta toplinom.

  Visoka je učinkovitost korisna i dobra i za samog vlasnika kuće. Ako se potrebna proizvodnja topline kreće između 1 i 2 kilovata, onda je uređaj koji iskorištava biomasu za dobivanje topline moguće smjestiti u malu kutiju koja ne zahtijeva puno prostora a istovremeno zagrijava cijelu kuću.

  No sve prednosti ovakvog tehničkog rješenja ne zaustavljaju se samo na ovome, spomenut ćemo stoga još neke:

  Uređaji na biomasu griju prostor potpuno automatizirano kao što se naime od suvremenih tehničkih rješenja i očekuje. Potrebe za toplinom iznose manji broj kilograma peleta (materijal za grijanje). Pelet nije potrebno kupovati odjedanput za cijelu godinu i onda tražiti mjesto za njegov smještaj, naprotiv moguće je kupiti dovoljnu količinu tijekom tjedne kupovine običnih namirnica.

  Zrak potreban za izgaranje može u kompaktni uređaj biti usisan već sa svježim zrakom. Tek neznatne oslobođene količine plinova moguće je izvesti vani s potrošenim toplim zrakom iz kojeg se uzima toplina, tako da kompaktni uređaj u kojem sagorijeva pelet ne zahtijeva poseban dimnjak ili posebnu cijev za odvodnju plinova. Na ovaj način otvara se mogućnost instalacije jednostavnog koncepta grijanja pasivne kuće koji koristi u cijelosti obnovljive toplinske izvore.

  Visokoučinkoviti kompaktni uređaj za grijanje – grijanje na plin

  Svi znamo da je pomoću plina moguće i uz malu snagu uređaja proizvesti čistu toplinsku energiju. No usprkos tome dugo je trajalo dok slično tehničko rješenje na bazi plina nije primijenjeno i u kompaktnim toplinskim uređajima pasivnih kuća. I kod ovog uređaja reći ćemo nekoliko riječi o njegovim prednostima:
 •  
 • Sam uređaj zahtijeva neznatnu količinu zraka za izgaranje. Uređaj za prozračivanje koji predstavlja srce svakog kompaktnog toplinskog uređaja u stanju je osigurati bez ikakvih problema ovu količinu zraka. Time je uklonjena potreba za ugradnjom dodatnog odvoda oslobođenih plinova.
 • U uređaju za proizvodnju topline oslobađa se kondenzat kojeg je odgovarajućim odvodom kondenziran vode potrebno odvesti. Ali posebnim odvodom kondenzata raspolaže sam sustav za prozračivanje kroz kojeg prolaze zračne struje (hladna ulazna zračna struja i topli potrošeni zrak) i koji kao takav štedi naš novac.
 •  
 • Uređaj za proizvodnju topline u kojem sagorijeva plin zahtijeva odvod oslobođenih plinova – no i ovdje već unaprijed stoji nam na raspolaganju odvodni kanal unutar sustava za prozračivanje kroz kojeg izlazi hladni potrošeni zrak. Pretpostavka za korištenje ovog kanala za odvodnju zagorjelih plinova je dovoljno mala snaga peći odnosno mali volumen zagorjelih plinova.

  Na kraju treba reći da se suvremena tehnika ne zaustavlja samo na spomenutim gorivima i rješenjima u pasivnim kućama. Rješenja na bazi zemnog plina jednako su atraktivna kao što su i kompaktni toplinski uređaji na pelet ili električni sustavi za grijanje. Poglavito su učinkovita ovakva rješenja u kombinaciji sa solarno-termičkim kolektorima.

  Učinkovito iskorištavanje toplinske energije i obnovljivi toplinski izvori međusobno se i optimalno dopunjuju: omogućimo li pasivnoj kući pravilno funkcioniranje uz nisku potrošnju toplinske energije, onda veliki dio takvih potreba za toplinom može na sebe preuzeti sunčeva energija odnosno solarni kolektori.

  Suvremena tehnologija na pasivnim kućama sustavno poboljšava komponente i stavke kao što su:

 • Gotovi elementi za gradnju pasivnih kuća koji udovoljavaju visokim kriterijima, zidne i krovne konstrukcije
 • Proizvodi koji sprječavaju nastajanje toplinskih mostova
 • Proizvodnja vrata i otvora u skladu sa strogim kriterijima i standardima koncepta pasivne kuće
 • Toplinska izolacija
 • Sustavi prozračivanja koji su u stanju učinkovito preuzimati toplinu iz izlaznog i potrošenog zraka i predavati toplinu zraku koji tek struji u unutrtašnjost
 • Kompaktni uređaji za proizvodnju toplinske energije i toplinske pumpe
 • Mjerni uređaji za određivanje propusnosti vlage, infracrvene kamere, mjerni uređaji za prozračivanje, optimalna potrošnja
 • Poboljšanje kvalitete stanovanja, informiranje i savjetovanje
 • Pravovremeno i učinkovito servisiranje

 • Gradnja pasivne kuće: prof. LJubomir Miščević

Materijali