Ulaz za korisnike

Grijanje za jednu kunu u montažnoj kući

Grijanje za jednu kunu u montažnoj kući
 
Grijanje za jednu kunu u montažnoj kući
Montažne kuće imaju kratkoročne i dugoročne prednosti ušteda. Za ljude koji žele uštedjeti novce na izgradnji kuće one su definitivno pravi put. Jednako tako, montažne kuće imaju prednosti dugoročne isplativosti, pošto su konstruirane za veću energetsku učinkovitost zahvaljujući odabiru materijala i tehnologiji izrade

http://www.gradimo.hr/montazne-kuce

Porastom cijena energenata i sve većom nestabilnosti dobave, potrebno je razmatrati sve opcije smanjenja potrošnje, a kao najveći kandidat ističe se sektor zgradarstva, koji je odgovoran za gotovo 40% potrošnje energije. Novi načini gradnje koji proizlaze iz ekonomsko-ekološko-energetskog pogleda na situaciju, zasigurno određuju prave smjernice održive gradnje, a među njima se ističe niskoenergetska montažna gradnja.

U modernim niskoenergetskim montažnim objektima godišnji troškovi grijanja su oko 12 kuna po četvornom metru (ukoliko se uzme u obračun plinska instalacija). Naime gubici topline su toliko niski da se za objekt od 100-njak kvadrata sezonski troškovi grijanja ne približavaju 200 eura (po današnjim cijenama plina). Slikovito rečeno - sa dobrom izolacijom se može grijati na svijeću.

Prednosti niskoenergetske i pasivne montažne gradnje

Montažne kuće imaju kratkoročne i dugoročne prednosti ušteda.

Za ljude koji žele uštedjeti novce na izgradnji kuće, bez ugrožavanja kvalitete, montažne kuće su definitivno pravi put. Jednako tako, montažne kuće imaju prednosti dugoročne isplativosti, pošto su konstruirane za veću energetsku učinkovitost zahvaljujući odabiru materijala i tehnologiji izrade. Montažne kuće u odnosu na klasičan način građenja donose modernizaciju i inovativnost u izgradnji što u kombinaciji sa ponajprije ekološki prihvatljivim materijalima čini niskoenergetsku montažnu obiteljsku kuću pravim izborom.

Niskoenergetski standard građevine,

prema prihvaćenoj stručnoj definiciji, zahtijeva energetsku potrošnju za zagrijavanje prostora od samo 40 kWh/m2 godišnje. Takva se energetska potrošnja može jasnije izraziti ekvivalentom potrošnje od 2,7 litre loživog ulja pa se niskoenergetska kuća još i popularno naziva "trolitarska kuća". Niskoenergetski arhitektonski koncept uključuje i maksimalno korištenje sunčeve energije što utiče na unutrašnju organizaciju prostora. Primarni se stambeni prostori trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli.

Pasivna niskoenergetska montažna kuća utroši dvostruko,

pa i trostruko manje energije za grijanje u usporedbi s niskoenergetskom kućom, i do 90% u usporedbi s konvencionalnim građevinskim objektima, a njezina učinkovitost bazirana je na vrlo dobrom i kvalitetno izvedenom sloju izolacije, kvalitetnim prozorima i vratima, koji osiguravaju sprečavanje gubitka topline, sustavu strujanja zraka, koji osim prozračivanja osigurava dodatno čuvanje energije, te korištenju sunčeve energije.

Tijekom ljetnih mjeseci unutrašnjost kuće od velike topline štiti sustav sjenila, žaluzine ili tende, a tijekom zimskih mjeseci prostor dodatno zagrijava i sunce koje prodire kroz prozore. Prva pasivna kuća, sagrađena je u Darmstadtu, 1991. godine, te je 07. listopada 2006. svečano proslavljen njen petnaesti rođendan. Ovom kućom započinje povijest uspješnosti standarda pasivne kuće. Samo u Njemačkoj je do danas izgrađeno preko 6.000 stambenih jedinica ili ureda prema standardima pasivne kuće.

 Kolike su zaista uštede?

Ukoliko se detaljnije razmotri situacija možemo uštede razlučiti na financijske (vezane uz energetiku ali i neposredne troškove), vremenske i ekološke.

Uzevši u obzir sve parametre današnje gradnje koji kazuju da objekt (novogradnja) mora imati toplinske gubitke manje od 90 kWh/m2, a da ekološki montažni objekti imaju toplinske gubitke manje od 30 kWh/m2, (zid DOMUSplus – svojevrsni rekorder na RH tržištu) može se razabrati da će samo za grijanje prostora od cca 100 m2, godišnja ušteda kod montažnih niskoenergetskih objekata biti oko 6000 kWh. S obzirom na energent koji se koristi za pripremu, godišnje se uštedi oko 700 m3 plina (cca 1600 kn) odnosno oko 550 litara lakog loživog ulja (cca 2500 kn), a da se ne govori o nižoj cijeni manje kotlovnice i manjem zauzimanju prostora u komparaciji sa klasičnom gradnjom. Naravno tome treba pridodati uštede i u smanjenoj potrošnji energije za rashlađivanje prostora. Također financijske uštede, a one se često ne razmatraju u punom aspektu su i brzina te cijena gradnje, gdje se u komparaciji sa klasičnom gradnjom dobije objekt koji je 10-20 % jeftiniji, te upotrebljiv za stanovanje u roku mjesec-dva; dočim je kod klasične gradnje to nemoguće. Financijske su uštede u kompenzaciji iznajmljenog stana od npr. 2500 kn × 6-9 mjeseci, transport materijala i opreme…itd. Također ovdje treba pridodati i smanjenje emisija u izradi materijala i montaži jer u nijednom slučaju ne bi trebalo štedjeti na kvaliteti zidova koji bi doveli do degradiranja svih prednosti montažne gradnje.

Sa druge strane, koliko je to uštedilo CO2? S obzirom da izgaranje 1 tone lož ulja u atmosferu emitira oko 3,15 tona CO2 , može se reći da su minimalne godišnje uštede emisija oko 1,7 tona (u komparaciji novogradnja– montažni eko-objekt) tec dodatnih pola tone za hlađenje i ostalu potrošnju; što bi u nekom garantiranom vremenu eksploatacije objekta od minimalno 50 godina dovelo do ušteda od stotinjak tona CO2. Napomenimo samo da prosječni obiteljski automobil godišnje ispusti 2-3 tone CO2 (na bazi 10-15000 km). To znači da bismo sa kupnjom pametnih ekoloških montažnih kuća „poništili emisiju“ vlastitog automobila.

Pasivna niskoenergetska montažna kuća utroši dvostruko, pa i trostruko manje energije za grijanje u usporedbi s niskoenergetskom kućom, i do 90% u usporedbi s konvencionalnim građevinskim objektima, a njezina učinkovitost bazirana je na vrlo dobrom i kvalitetno izvedenom sloju izolacije

Oprez kod montažne gradnje

Često hvalospjevi o montažnim niskoenergetskim kućama koji se mogu uočiti na svakom koraku (montažne niskoenergetske kuće su zaista hit u EU) ponukaju da investitori često, bez potrebnog predznanja i ponukani samo marketingom izvođača često „nasjednu“ na promo akciju i nisku cijenu, te zbog nepoznavanja tematike, kasnije ne budu zadovoljni dobivenim. Stoga je potrebito istaknuti nekoliko bitnih kriterija prema kojima bi se trebala „birati“ niskoenergetska montažna kuća, tj. gdje se mogu skrivati „skriveni“ troškovi:

Cijena

- zaslijepljeni niskom cijenom po kvadratnom metru investitor često zanemaruje ostale značajke – zato :Cijena na kraj!!

Kvalitetan zid

– komparirajte debljine i kvalitetu izolacija te U-faktor. Kvalitetniji zid jamčit će vam manje problema i manje troškova za energiju. Tražite proračun gubitaka i shemu presjeka zida (makar jednostavan).

Kontaktirajte nezavisnog stručnjaka

– očekujete savjet od prijatelja za odjevni predmet ili automobil – ne oklijevajte pitati stručnjaka za vaš dom. Koje dozvole i dokumenti vam trebaju? Ured za graditeljstvo? Katastar? Gruntovnica? Kako započeti gradnju kuće? To su sve pitanja koja trebaju imati odgovore prije nego li stupite u prvi kontakt sa izvođačem.

Nedorečenost ponude i troškovnika

- ne ostavljajte „otvorena pitanja koja će se riješiti u hodu“. U graditeljstvo je ionako dovoljno nepredvidiva grana da bi se namjerno ostavljali propusti. Sve što ne dogovorite, neće biti napravljeno – ili će biti dodatno naplaćeno.

Čuvajte se instant firmi i preprodavača

– tražite listu izvedenih projekata, odite vidjeti uživo, pozvonite korisnicima takvih objekata. Njihova iskustva mogu vam biti veća referenca od prodavačeve slatkorječivosti.

Ne izlazite iz normi

– Često se kod pojedinih firmi nude tipski objekti sa raznim varijacijama, po načelu : sve za klijenta; no svaka dodatna „ekshibicija“ sa visinom stropa, prostorije i sl, komplicira izvedbu i transport te nepotrebno povećava cijenu. Možda je baš vaš „unikatan“ objekt kod konkurenta – tipski.

Odabir

- prođite po cijelom tržištu kako bi dobili sliku. Često se u preporuci jednog ili dva izvođača ne može naći pravi proizvod, a vaša neinformiranost može im biti alibi za slabiji završni proizvod.

Transport do mjesta gradnje

- ovaj iznos može biti popriličan, pogotovo ukoliko je mjesto gradnje jako udaljeno od mjesta izrade kuće

Limarski radovi

- koji znaju također povećati finalnu cijenu kuće, a neophodni su za dovršetak radova

Izrada projektne dokumentacije

- Izrada projektne dokumentacije u prosjeku košta 3.000€ za obiteljsku kuću

 • Kvalitetan pokrov

 • - nije svejedno kakav crijep nudi proizvođač. Inzistirajte na elementima najveće kakvoće i vrijednosti, pa tako i u odabiru crijepa

 • Kvalitetna izolacija

 • - također nije svejedno kakvi se materijali koriste za izolaciju, kako bi se postigla vrhunska toplinska izolacija. Koristite proizvode renomiranog proizvođača

 • Kamene klupice

 • - Ovaj trošak također kod pojedinih ponuđača nije uključen u ponudu

 • Vodovod

 • - uključenje u ponudu pripremu za sanitarije, tj. zidni razvod vodovodne instalacije

 • Netto površina

 • - Brutto površina može biti i do 15% veća od netto površine, te brutto površina nije pokazatelj korisnog stambenog prostora kojeg investitor kupuje
   Niskoenergetski arhitektonski koncept uključuje i maksimalno korištenje sunčeve energije što utiče na unutrašnju organizaciju prostora. Primarni se stambeni prostori trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli

  Zašto niskoenergetska montažna gradnja?

  Kako se za svaki tip gradnje može naći pro i contra činjenice, tako i za niskoenergetsku gradnju. Najveći pobornici ove gradnje ističu višestruko nisku potrošnju (uz to je vezana i ekologija) u komparaciji sa klasikom. Ona je moguća i sa klasičnom gradnjom, no to poskupljuje inicijalnu investiciju. Brzina gradnje - sigurno adut bez premca – jer nema nepotrebnog čekanja, ovisnosti o vremenskim prilikama i sl. (sve se radi u strogo kontroliranim uvjetima u radnoj hali te se montira u najpovoljnije vremensko doba) – naravno, probijanje rokova je nepoznat pojam – jer ono što u klasičnoj gradnji traje mjesecima ovdje se napravi za tjedan-dva; zato su i kašnjenja u izgradnji, koja su izrazito rijetka, svedena na nekoliko dana ( u klasičnoj gradnji na projektnu dokumentaciju također ide 10% vremena, što je minimalno mjesec-dva). Iz radova u hali proizlazi i preciznost završnih radova bez odstupanja u izvedbi i rokovima. Nezavisnost – studije su pokazale ad ovakav tip objekata, a tos u najčešće obiteljske kuće – kupuju mladi, obrazovani ljudi izvan gradske vreve.

 • One stop shop - način izvedbe gdje vam ne treba gubiti vrijeme sa koordinacijom limara, krovopokrivača, električara i vodoinstalatera. Vi sjedite i gledate kako kuća raste, bez koordinacijskih zamki, što nije slučaj i kod klasične gradnje. Trajnost, otpornost na požar, konstrukcijske značajke i slična pitanja su razjašnjena samim time da ukoliko objekt ne odgovara propisima ne bi mogao biti distribuiran na našem tržištu. Pošto se radi o industrijskom procesu – nema većih odstupanja, za razliku od manualnog rada na klasičnom gradilištu.

 • Također, drvena konstrukcija je otpornija na vatru od čelične (čelik se tali, a drvena greda samo obgori – nema kisika u unutrašnjosti da bi progorila), te lakša od betonske. Trajnost od 50 godina do pune rekonstrukcije, iako su načelno uz klasično održavanje, predviđeni dulji rokovi eksploatacije. Klasična gradnja – u pravilu puno duže – no jeste li vidjeli skoro neobnovljenu kuću iz npr. 1920. godine i da li bi bez problema živjeli u njoj. I na kraju, uz još mnogo neispisanih pogodnosti, cijena. Od neznatno do značajno jeftinije 5-30% po kvadratnom metru, naravno ovisno o komparaciji sa određenim tipom klasične gradnje. montira u najpovoljnije vremensko doba.menskim prilikama i sl (sve se radi u strogo kontroliranim uvjetima u radnoj hakli te Stoga klasična gradnja - ne zašto - nego kada i gdje?
 • I Brad Pitt voli niskoenergetsku gradnju

  Glumac Brad Pitt želi izgraditi 150 kuća za obitelji čiji su domovi uništeni u udaru razornog uragana Katrina na New Orleans 2005. godine po načelu niskoenergetske gradnje. Pittov projekt "Make It Right" želi oživjeti četvrt New Orleansa Lower Ninth Ward koju je uragan gotovo potpuno uništio. Za izgradnju kuća u sklopu Pittovog projekta bit će korišteni ekološki prihvatljivih materijali, a bit će opremljene kućanskim aparatima visokog stupnja energetske učinkovitosti, kao i energetski i ekološki opravdane gradnje Međunarodni tim od 13 arhitekata trenutno radi na dizajnu domova koji bi trebao biti gotov do svibnja iduće godine, kad se planira i početak izgradnje.Izgradnja i opremanje svake kuće koštat će oko 150 tisuća dolara, a glumac će iz svog džepa izdvojiti 5 milijuna dolara za realizaciju ovog projekta.

 • Izvor: www.masmedia.hr

   

Materijali