Ulaz za korisnike

Gromobranska zaštita za boravka vani

|
Gromobranska zaštita za vrijeme boravka vani
 
Gromobranska zaštita za vrijeme boravka vani
Jasno je kao dan da Vam ne moramo puno objašnjavati što morate raditi za vrijeme olujnog nevremena s grmljavinom u Vašoj kući. Međutim svakako Vam moramo ukazati na neka pravila ponašanja ukoliko Vas nevrijeme iznenadi vani. Grom može direktno pogoditi ljude, drvo ili stup kada sebi traži najkraći put do zemlje. Grom međutim može udariti i u zgradu te prijeći na osobe koje se nalaze u njenoj blizini.

Da treba izbjegavati hrast, a tražiti samo bukvu stara je uzrečica, koja inače nema smisla:

Savjet;

- Uđite brzo u kuću u kuću s metalnom ogradom ili u automobil ili možda u tramvaj. U metalnoj“kabini“ potpuno ste sigurni.

- Ukoliko ništa od toga nije moguće sklonite se u neku udolinu i to isključivo na suho tlo- nipošto u lokvu. Nemojte se oslanjati rukama te skupite noge.

- Čak ako ste na putu s Vašom obitelji odvojite se i nemojte dodirivati neku drugu osobu, pa čak ni psa. Iako Vam to sigurno teško pada nemojkte grliti Vašu djecu.

- U ravnomjerno gustoj šumi ste relativno sigurni; međutim nemojte se sklanjati ispod drveta, maknite se najmanje 3 metra od stabla i grana.

- Izbjegavate izdvijena stabla, nemojte se penjati na tornjeve ili visoke stolice ni na vrh nekog brežuljka.

- Izbjegavajte metalne ograde i nipošto nemojte rukama dodirivati metalne predmete- primjerice bicikl, ljestve, metalne kišobrane.

- Ukoliko vas nevrijeme iznenadi za vrijeme kupanja odmah izađite iz jezera ili bazena i potražite sklonište.

- Nemojte leći na tlo i nemojte nikada pružati raširene noge, jer struja groma koja se po zemlji širi u svim smjerovima može proći kroz Vaše tijelo.

Materijali