Ulaz za korisnike

Grundiranje / osnovni nalič

|
Grundiranje / osnovni nalič
 
Grundiranje / osnovni nalič
Pod grundiranjem podrazumijevamo općenito sredstva za premazivanje, kojima se tretira podloga, prije nego se nanese prvi sloj boje ili ljepila. Grundiranje dakle nije isto što i temeljna boja.

Grundiranje priprema podlogu za premazivanje prvim slojem, tako što je učvršćuje, reducira sposobnost upijanja cijele površine na jedinstvenu mjeru te osigurava dobru sposobnost prianjanja sljedećih slojeva.

Na drvo se tako nanosi podloga koja blokira izlučivanje smole, kako ne bi uništavala sljedeće slojeve premaza. Takvo grundiranje sadrži otapala i vezivna sredstva.

Na beton i gips se nanose dubinska grundiranja, koja prodiru duboko u pore te reduciraju sposobnost upijanja podloge. Takva sredstva za grundiranje u pravilu sadrže veliku koncentraciju otapala.

Grundiranja moraju naravno biti kompatibilna s premazima, primjerice:

 • premaz - adekvatno grundiranje
 • disperzivne boje - disperzivna boja razrjeđena vodom
 • boje za vapno i cement voda -
 • boje za ljepila - otopina ljepila razrjeđena vodom nitro-lakovi i boje na drvetu - nitro-podloga

  Voditi svakako računa o uputama za uporabu svakog pojedinog proizvoda. Opasni sasojci mogu biti otapala , razrjeđivačii nitro spojevi.

  Lak za radijatore

  Lakovima za radijatore se nazivaju lakovi na bazi umjetnih smola (alkida),koji su postojani na gubitak boje i do temperature od 120 °C te dobro podnose brzo izmjenjive temperature, ne pucaju i ne postaju mekane. Cijevi peći se ne smiju premazivati ovim lakovima, jer se sloj laka zbog iznimno visokih temperatura uništava. Ukoliko želite bojati cijevi peći nabavite specijalne lakove za tu namjenu.

  Zaštitne boje za drvo

  Zaštitne boje za drvo štite od pojave plijesni,dijelom i pojave štetočina odnosno jednostavno od utjecaja atmosferilija (vanjsko područje). U gradnji se najčešće strahuje od pojave gljivica, primjerice penicilije, aspergilije.Pojavljuju se uvijek tamo gdje postoje pogodni uvjeti za njihov razvoj a to su najčešće dva osnovna preduvjeta:

 • 1. odgovarajuća podloga, uglavnom ona koja sadrži celulozu (drvo, tapete)
 • 2. dovoljna količina vlage

  Odgovarajuća podloga se može naći skoro svuda, zato je vlaga presudni faktor. Zato ako želite izbjeći pojavu plijesni svakako trebate najprije ukloniti izvore vlage. U unutarnjem prostoru se kao izvori povećane vlažnosti navode loše provjetravanje, loše izolirani zidovi, mostovi hladnoće. U vanjskom području loša zaštita od vremenskih utjecaja vodi do trajnog vlaženja građevinskih materijala.

  Drvna konstrukcija ispod krova se mora zaštiti ne samo protiv insekata i plijesni, svakako se koraju nanijeti i dopuštena zaštitna sredstva za drvo na bazi bornih soli. U svim ostalim slučajevima treba izbjeći pojavu plijesni

 • prilagođenim grijanjem i provjetravanjem
 • uklanjanjem mostova hladnoće
 • adekvatnom toplinskom izolacijom

  Uobičajena sredstva za uklanjanje plijesni koja se mogu naći na tržištu na bazi klornih lužina ili kvarternih spojeva amonijaka predstavljaju samo kratkoročnu zaštitu od pojave plijesni, ali sobom povlače i dugotrajne, intenzivne mirise. Plijesan će se pojavljivati uvijek iznova, sve dok se ne uklone uzroci. Učinkovita su i bezopasna kućna sredstva kao špiritus i aktivni kisik (ali i tu vrijedi pravilo: zaštine rukavice, dobro provjetravanje za vrijeme i nakon uporabe!)

  Premazi koji nude zaštitu od pojave plijesni i gljivica sadrže dijelom organske fungicide, čije je djelovanje upitno po zdravlje. Uostalom boje na bazi vode sadrže vrlo mali udio fungicida, koji ne podliježe obvezi deklariranja. Taj dodatak se obično označava kao konzervans, koji ne služi za zaštitu u građevini, već kao konzerviranje otvorenog pakiranja boje.

  Pod „štetočinama“ se u građevinarstvu podrazumijevaju prije svega insekti (i njihove larve). Insekti mogu nanijeti drvetu značajna oštećenja. Odgovarajućom zaštitom premazivanjem se napadi insekata mogu djelotvorno spriječiti. Sve negdje do 1990. godine su zaštitna sredstva za drvo sadržavala za ljude ekstremno otrovne supstance ( npr. PCP i lindan). Kasnije su one zamjenjene manje opasnim supstancama.

  Uostalom krenulo se najprije od zaštite drveta u unutarnjim prostorima, jer uz normalnu higijenu i provjetravanje insekti koji štete drvetu nisu nikakav problem. Konstruktivna zaštita drveta se međutim koristi i u vanjskom području.

  Ta građevinska tehnika se bazira na činjenici da se određene vrste drveta postavljaju na odgovarajuće pozicije, kako bi se zaštitom od atmosferilija spriječio prodor vlage.

  Napoznatije sredstvo za zaštitu od insekata u građevinarstvu jeste primjerice „Hyladecor“, u bivšem DDR-u poznat kao „ Hylotox“. Protiv crva u drvetu se uspješno primjenjuje postupak „ vrućim zrakom“. Ugroženi komad namještaja se smješta u posebnu komoru te se pod kontroliranim uvjetima izlaže toplini.

  Takav sličan postupak se može primijeniti i na veće građevinske dijelove napadnute crvima ( npr. stropne grede). Troškovi su naravno veliki, jer se zagrijavanje mora obaiti u kući. Ali to je jedini način eliminacije crva bez uporabe po zdravlje štetnih otrova. U manjim područjima može biti uspješna strpljiva uporaba ventilatora s toplim zrakom.

  U vanjskom području se zaštita od vremenskih utjecaja nanosi primjerice i iz dekorativnih razloga. Primjena iz zdravstvenih razloga je ovdje manje kritična, jer je uvije pretpostavka „dobro provjetravanje“. Prekomjerna uporaba, npr. bojanje ograde svake godine svakako nije potrebno. Tako se ne postiže produženje roka trajanja. Prema mogućnostima koristite što više proizvode bez štetnih supstanci.

  Opasni sastojci

  Štetni sastojci u sredstvima za borbu protiv insekata su pored otapala i benzalkonijev klorid, dihlofluanid, organski spojevi kositra, furmecicloks, ranije poznat kao PCP. Sredstva koja se baziraju na solima borne kiseline i vodi ne pokazuju sklonost emitiranju otrovnih tvari te imaju svakako prednost kod uporabe.

  Zaključak

  Kod nosivih dijelova kod kojih je zaštita zakonski propisana, obavezno koristiti proizvode na bazi bornih soli. Izbjegavati proizvode koji sadrže otapala, klor, te kvarternarne spojeve amonijaka Možete pokušati riješti se plijesni sredstvima iz domaćinstva.

  Lazure

  Lazure su zbirni pojam za boje i lakove, kod kojih je udio koji daje boju (pigmenti) tako mali da se prilikom ličenja površine ne postiže boja, nego samo toniranje. Struktura površine je vidljiva. Isto tako je mali udio veziva, tako da prilikom laziranja nastaje vrlo tanki zaštitni sloj. Lazirano drvo ostaje porozno. Lazure se nanose na gotove sve podloge, ali ipak najviše na drvo i beton.

  Sirne boje

  Sirne boje se sastoje od posnog sira, mramornog brašna i boraksa, nisu otrovne i kompositiraju se bez problema. Sirne boje od sira i vapna su stoljetno sredstvo za ličenje, koje se još može naći na crkvama i starim zgradama. Moderne sirne boje nude se danas na tržištu kao prah u papirnatim vrećicama, te se tako mogu mješati s vodom na licu mjesta .

  Dobro se drže na grubim vlaknima i tapetama, ali i na zidnim obložnim pločama, žbuki i na starim disperzivnim bojama. Kao podloga nisu odgovarajuće uljni premazi, premazi od plastičnih masa kao i druge površine koje nemaju higroskopna svojstva.Ove boje postojane su na čišćenje i pranje dodavanjem lanenog ulja.

  Nedostatak sirnih boja je njihova ograničena postojanost, bez sredstava za konzerviranje sklone su pojavi plijesni te tako nisu pogodne za kupaone, kuhinje i vlažne podrume.

 • Materijali