Ulaz za korisnike

Gubitak svojstva adhezije na zidovima

|
Gubitak svojstva adhezije na zidovima
 
Gubitak svojstva adhezije na zidovima
Gubitak svojstva adhezije na zidovima

Gubitak svojstva adhezije na zidovima - Gubitak adhezionih svojstava predstavlja razdvajanje jednog materijala od drugoga. Već prema optičkoj slici gubitka adhezionog svojstva i određenih materijala razlikuje se guljenje/stvaranje mjehurića i razdvajanje materijala.

Guljenje/stvaranje mjehurića (npr. Na žbuki)

Guljenje i stvaranje mjehurića predstavljaju razdvojeni, tanki slojevi površine žbuke ili premaza. Optičku sliku čine šupljine , predtsavljene kao razdvajanje od podloge u obliku polukugle. Napunjene su plinom, kristalima ili tekućinom, tako da nastaju mjehuri. To vodi do pucanja ili gubitka razdvojenog dijela.

Razdvajanje

Razdvajanje je posljedica gubitka adhezijskog svojstva između morta i opeke ili žbuke i zida, prouzročeno je istezanjenjem volumena zidnog morta usljed djelovanja mraza ili soli.

Brtvljenjem omotača se sprečava prodor vlage iz tla u materijale ugrađene u konstrukciju Kako su se u prošlosti uglavnom koristili bitumenozni materijali, iskristalizirao se I pojam “crne kade” Danas se sve više koriste brtveni materijali na bazi plastike.

Materijali