Ulaz za korisnike

Gužva na internetu umjesto na sudovima

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PULA - Pompozno najavljivan i reklamiran projekt digitalnih zemljišnih knjiga, koji podrazumijeva pregled i vađenje zemljišnoknjižnih izvadaka na internetu, a vrijedan je 36 milijuna eura, naišao je na prvu veliku prepreku čim su knjige »puštene« na internet.

Web stranice Ministarstva pravosuđa www.pravosudje.hr gdje se nalaze digitalne zemljišne knjige, naime, jučer i prekjučer nikako se nisu mogle otvoriti. Budući da je projekt reklamiran na jumbo-plakatima, ali i u najgledanijim terminima na HTV-u, građani su već prekjučer poslijepodne stvorili veliku gužvu, ovaj put na internetu, a ne na sudovima. Neki od njih, vrlo razočarani, javili su se u našu redakciju, žaleći se da se »stranice ne mogu otvoriti, a u cijeli su projekt uloženi milijuni eura«. I zaista, jučer tokom dana ni nama nije pošlo za rukom otvaranje stranica sa zemljišnoknjižnim podacima. Od glasnogovornice Ministarstva Vesne Dovranić nismo uspjeli dobiti komentar ovakvog razvoja situacije, jer je, kako nam je rečeno u Ministarstvu, bila prezauzeta poslom, ali nam je poslano priopćenje s njenim potpisom. U priopćenju se navodi da je u srijedu od 16 do 24 sata zabilježeno oko 356 tisuća pregleda portala Ministarstva, a od ponoći do 8 sati jučer ujutro dodatnih 92 tisuće. Zbog problema koji su nastali Ministarstvo je sa stručnjacima iz Hrvatskog Telekoma tijekom noći sa srijede na četvrtak povećalo propusnost podataka na internetu za četiri puta, i to na 8 MB u sekundi, čime su, stoji u priopćenju, stvorene pretpostavke za normalan pristup podacima. To, međutim, nije bilo dovoljno ili je pak problem sasvim druge naravi, jer se ni jučer nije moglo na web stranice s digitalnim knjigama.

Jedan pulski stručnjak iz područja internetskih tehnologija rekao nam je da je protočnost podataka na stranici Ministarstva sasvim dobra, pa pretpostavlja da problem leži u samom programu. - Kod velike posjećenosti neke stranice, i sitne greške u programu mogu prouzročiti velike probleme. Moguće je da program nije dovoljno provjeravan i testiran, ali u svakom je slučaju jasno da projekt u koji je uloženo toliko novca ne bi smio ovako »zapinjati« - veli naš sugovornik. Dok se problemi s dostupnošću zemljišnih knjiga na internetu ne riješe i dok se sustav u potpunosti ne optimizira, Ministarstvo u priopćenju za javnost moli građane za razumijevanje. D. D. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali