Ulaz za korisnike

Hausbau novi broj za studeni/prosinac donosi

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 
Hausbau novi broj za studeni/prosinac donosi

Temu o prednostima kondenzacijskih kotlova. Visoke cijene ulja i plina, ali i povećana ekološka svijest doprinijeli su nagloj popularnosti kondenzacijskih kotlova jer se uz pomoć njih može iz ulja i plina izvući puno više topline, nego što je to bilo moguće s klasičnim kotlovima.

Kod grijanja na plin, kondenzacijski kotao danas je gotovo pa standard.Kad je loživo ulje u pitanju, tu je stvar tekla malo sporije - no danas već postoje provjereni uređaji i tehnika i za taj tržišni segment.

Postavlja se pitanje po čemu je grijanje s kondenzacijskim kotlom bolje? Evo primjer: stari kotao kroz dimnjak otpušta dimne plinove temperature preko 200 C, a moderni nisko temperaturni kondenzacijski kotlovi otpuštaju dimne plinove temperature do 160 C.

Dobar kondenzacijski kotao može sniziti temperaturu dimnih plinova za 50 C, a kod podnog grijanja za 35 C. Na taj način gubi se manje toplinske energije preko dimnjaka. U stvarnosti gubitak je još veći jer se uz vruće dimne plinove gubi i vodena para.

Zemni plin i loživo ulje u sebi sadrže vodik, koji se kod izgaranja spaja s kisikom te nastaje voda. Voda isparava i na taj način veže toplinsku energiju. Ta takozvana energija isparavanja također se gubi kroz dimnjak.

Kondenzacijski kotao tu "manu" koristi kao prednost. Više pročitajte u novom broju magazina Hausbau i na

Materijali