Ulaz za korisnike

Heimtextil 2014: žive boje, svjetlucavi sjaj i barokna inspiracija

Heimtextil 2014: žive boje, svjetlucavi sjaj i barokna inspiracija - Foto: Interiernet
 
Heimtextil 2014: žive boje, svjetlucavi sjaj i barokna inspiracija - Foto: Interiernet
Heimtextil, vodeći svjetski sajam tekstila, predstavio je impresivnu panoramu tekstilnog dizajna u Frankfurtu na Majni. Od 8. do 11. siječnja 2014, 2718 izlagača iz cijelog svijeta pokazalo je najnovije boje, uzorke, materijale i tehnološke trendove .

Boje  s izražajnim tonovima  poput benzina, fuksije, limete, meda, tirkizne i kraljevsko plave su u trendu. Kombiniraju se sa bijelom, krem ili sivom kako bi se ublažio ukupan izražaj tkanine te u kombinaciji sjajnog i mat efekta.  Novost su kontrasti sa tamnim podlogama u antracit, moka ili crnoj boji. Od dekorativnih elemenata na tkaninama svakako treba spomenuti cvjetne motive svih vrsta i veličina, motive životinja te leptira i sličnih kukaca. Nasuprot tome se javljaju barokni detalji, kao što su arabeske ili medaljoni.

Tkanine su prozirne, strukturirane, reljefne (rebra, rombovi, krugovi, cvjetne dekoracije) ili glatke. Vrlo su popularne i tkanine koje imitiraju kožu.

Ono što vrijedi za dekorativne tkanine također vrijedi i za posteljinu: cvjetni motivi su 'in'. Tu su i pruge, šarene fuzije za 'mlade', klasični i tradicionalni motivi te motivi iz životinjskog svijeta.

Prošla su vremena kada je stol za blagovanje bio dekoriran samo blagdanima. Ukrasni stolnja ci  su dekorirani velikim krugovima ili zamršenim linijama ukrasa, a tkanine su često poluprozirne. Svijećnjaci, dekoracije te ukrasne salvete su neizostavni.

Nijanse poput Kina crvene, zelene livade , ultramarin i zlatne donose živost u kupaonice. Popularni su i mirni tonove poput ruže, pistacija zelene i ružičasto ljubičase . Sve je više i hladnih boja poput svijetlo sive, kameno sive , antracit , noćno plave i crne . 

Zidne obloge su raznolike- maštoviti geometrijski dizajn, modenizirani klasični motivi, etno i apstraktni uzorci obogatit će svaki prostor. Poželjne su nježne nijanse zlata, srebra ili bakra  sa reljefnim izražajem. Priroda je čest izvor inspiracije zidnih obloga-cvjetovi, vinova loza, lišće banane, kora, kamenje, drvo ili krokodilska koža. 

U segmentu tepiha dominiraju mekani, prigušeni tonovi sa efektom „istrošenosti“ . Nasuprot tome, šareni tepisi s resama i izražajne pređe su također vrlo popularni. Najčešći motivi su  geometrijski, poput pruga, dijamanata i valova, a sve je više i tepiha sa digitalnim printom različitih motiva.

Rolete, žaluzine, trakaste i panel zavjese se nude u velikom broju materijala, boja i uzoraka - od prozirnih do uzoraka dekorativnih tkanina i black-out materijala. Roletama se može upravljati i daljinskim putem, baterijskim napajanjem u valjak. Posebno su popularne nabrane zavjese sa saća poput komora. Stvarajući tampon zraka, znatno smanjuju gubitak topline zimi i štite od topline i UV-zračenja ljeti. Potražnja raste i za double roletama s dvije role tkanine. One omogućuju prolaz svjetlosti prema potrebi . Klasična žaluzina je i dalje moderna, sa letvicama u različitim širinama, bojama, od drveta, bambusa ili plastike . 

Sve veći broj tkanina i tapeta uzoraka izrađuju se pomoću tehnologije digitalnog tiska koji je omogućio kreativnost bez granica.

Velika kreativna sloboda i tehnološke inovacije omogućili su da tekstil dobije odavno zasluženo mjesto dekoriranju doma. Kvalitetnim odabirom, uz mali trošak vaš će dom zasjati novim sjajem!

www.interijerNET.hr

Materijali

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 1

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 1

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 2

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 2

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 3

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 3

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 4

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 4

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 5

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 5

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 6

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 6

 • Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 7

  Heimtextil 2014 - Foto: Interijernet.hr 7