Ulaz za korisnike

HEP najavio ulaganja od 11 milijardi kuna

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Kako bi osigurali dovoljno struje za sve veću potrošnju, Hrvatska elektroprivreda planira u sljedeće četiri godine u gradnju novih elektrana i drugih dijelova elektroenergetskog sustava uložiti više od 11 milijardi kuna.

Najavio je to u srijedu predsjednik Uprave Ivan Mravak na tradicionalnom predblagdanskom susretu s kupcima i poslovnim partnerima. Ta ulaganja bit će prvi dio desetogodišnjeg ciklusa izgradnje novih elektrana ukupne snage 1200 megavata, što predstavlja više od 25 posto njihovih postojećih proizvodnih kapaciteta. Taj veliki investicijski ciklus započeo je pripremama za gradnju novog bloka u zagrebačkoj Termoelektrani-toplani i nedavnim početkom gradnje hidroelektrane Lešće, prve nove hidroelektrane u samostalnoj Hrvatskoj. To je, prema Mravkovim riječima, bio najznačajniji događaj za HEP u ovoj godini. Zbog očekivanog rasta potrošnje od oko tri posto godišnje najavio je gradnju novih blokova na lokacijama postojećih termoelektrana u Sisku, Osijeku i Plominu. HEP će postati i jedan od vodećih investitora u elektrane koje koriste obnovljive izvore energije: vjetar, geotermalnu energiju, biomasu i male hidroelektrane. Stoga su nedavno osnovali i tvrtku kćer HEP - Obnovljivi izvori energije. Među najvažnijim poslovima u 2006. Mravak je izdvojio pripreme za uključivanje HEP-a u međunarodni Adria LNG konzorcij, što će im osigurati dodatne velike količine plina za nove termoelektrane, ali i povećati energetsku neovisnost Hrvatske. Tu spada i izdavanje korporativnih obveznica u vrijednosti 500 milijuna kuna. »Interes za njih bio je tri puta veći od ponude, što potvrđuje vrijednost, ali i dobro vođenje tvrtke«, rekao je Mravak.

Istaknuo je i aktivnosti na povratu ulaganja u elektrane u drugim dijelovima bivše Jugoslavije kao i pripreme za joint venture projekte u jugoistočnoj Europi. Prema njegovim riječima, Hrvatska elektroprivreda će, nakon rekordnih dobiti ostvarenih u 2004. i 2005., ovu godinu također završiti sa značajnom dobiti, gotovo na razini prethodne. »Učinit ćemo sve, s naglaskom na smanjenje troškova poslovanja, da HEP i u 2007. posluje uspješno«, najavio je Mravak. Na kraju svečanosti Caritasu je predana HEP-ova donacija od 300.000 kuna. Željko Bukša Izvor: www.Vjesnik.hr

Materijali