Ulaz za korisnike

HFP: za splitsku željezaru dvije odgovarajuće ponude

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju u ponedjeljak su otvorene ponude za kupnju 89,34 posto dionica splitske Željezare po početnoj cijeni od jedne kune. HFP je primio pet ponuda, od kojih prema riječima Ivana Gotovca, potpredsjednika Fonda, tek dvije odgovaraju uvjetima, a tri imaju 'ozbiljne nedostatke'.

Prva ponuda koja odgovara uvjetima natječaja je ponuda Armko Smarta, mješovitog hrvatsko-ukrajinskog poduzeća čiji su osnivači Armko iz Konjšćine (proizvođač armaturnih mreža za građevinarstvio) i ukrajinska grupacija Smart koja posjeduje željezare, rudnike i brodogradilišta u Ukrajini, Moldaviji i Bugarskoj. Armko Smart za dionice nudi jednu kunu, a u pet godina nude ulaganje od 28,87 milijuna eura, uz korporativnu garanciju. Do 2011. nude povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 482 na 530. Do kraja 2008. dokapitalizirali bi tvrtku s 13,6 milijuna eura. Tvrtka također nudi isplatu državnih jamstava u iznosu od 194,3 milijuna kuna u roku od 120 dana nakon potpisivanja ugovora s HFP-om, zamjensku prvoklasnu neopozivu bankarsku garanciju za sve obveze pokrivene državnim garancijama u iznosu od 173,8 milijuna kuna, te podmirenje svih ostalih postojećih obveza Željezare prema ostalim vjerovnicima društva u iznosu od 116,4 milijuna kuna, uključujući obveze nastale u razdoblju do zaključenja Ugovora i zakonske kamate vezane uz te obveze. Druga je ponuda stigla od tvrtke GM Holdings, registrirane na Mauricijusu čije je osnivač britanski Stemcor Holdings koji je također otkupio natječajnu dokumentaciju. GM Holdings za dionice nudi 5,4 milijuna kuna, a kao osiguranje plaćanja navodi se neopoziva bankarska garancija. U pet godina uložili bi 13,5 milijuna eura u obliku investicijskog kredita na teret ponuditelja uz korporativno jamstvo Stemcor Holdinga. Tvrtka traži otpisivanje svih obveza prema državnim vjerovnicima, dok je za obveze pokrivene državnim garancijama spremna osigurati zamjensko bankovno jamstvo. GM Holdings spreman je podmiriti i sve obveze prema ostalim vjerovnicima.

Tri neodgovarajuće ponude dale su tvrtke Štore Steel iz Slovenije, Max Aicher iz Njemačke i Zlomrex iz Poljske. Ponudu Štore Steela, u kojoj se navodi da ne mogu kupiti dionice pod uvjetima natječaja jer dugovanja ni uz diskont ne omogućavaju sanaciju društva, potpredsjednik HFP-a Gotovac ocijenio je neprimjerenom jer nije u skladu s uvjetima natječaja. Iako je priložen poslovni plan koji predviđa sanaciju društva, radi se više o pismu namjere nego o ponudi za natječaj. Ponuda poljskog Zlomrexa stigla u samo jednom primjerku i nije bila kompletna u svim elementima traženima natječajem. Poljaci su ponudili kunu po dionici, odnosno 101.146 kuna za isti broj dionica, ali nisu priložili odgovarajuće jamstvo. U investicijskom planu Zlomrex je naveo da je spreman u pet godina uložiti u splitsku Željezaru 49 milijuna kuna (da bi u specifikaciji po godinama bile navedene tisuće kuna umjesto milijuna). Spremni su na otkup svih dospjelih obveza prema državnim vjerovnicima, obveze pokrivene s državnim jamstvima spremni su podmiriti u roku od 10 godina uz korporativno jamstvo, a obveze prema ostalim vjerovnicima koje nisu pokrivene državnim jamstvima spremni su podmiriti u iznosu koji ne prelazi 41 milijun eura. Njemački koncern Max Aicher za dionice je ponudio jedan euro, ali nije naveo rok plaćanja. No, veći je nedostatak šo nisu spremni preuzeti nikakve obveze za podmirenje dugova vjerovnicima, niti preuzeti zamjenska jamstva za obveze pokrivene državnim garancijama. Osim toga ponudi je nedostajao prijevod na hrvatski jezik. Ivan Gotovac rekao je da su Fondu zadovoljni odzivom na natječaj. "Očekivali smo 6 do 8 ponuda s obzirom da se radi o kompleksnom natječaju i društvu koje ima visoku razinu obveza", rekao je Gotovac. Natječaj je kompleksan jer se predviđa otpis popriličnog duga, pa iznose moraju odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija. Upravni odbor HFP-a ponude će razmotriti u što kraćem roku, u Fondu se nadaju da bi to moglo biti već u idućih tjedan dana, s obzirom da cijeli proces prodaje splitske Željezare treba završiti do ožujka kada istječe rok za odobravanje državnih potpora. (Bankamagazin)

Materijali