Ulaz za korisnike

HGK proslavio 155. obljetnicu postojanja

|
HGK  proslavio 155. obljetnicu postojanja
 
HGK proslavio 155. obljetnicu postojanja
HGK proslavio 155. obljetnicu postojanja

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora obilježila je 155 godina svoga postojanja tijekom kojih je unatoč stoljetnim promjenama na ovim prostorima uspjela zadržati status predstavnice hrvatskoga gospodarstva, priopćeno je iz Komore.

U priopćenju HGK povodom obilježavanja ove obljetnice navodi se kako već prve godine rada Komore 1852. iz nje izlaze prijedlozi i projekti gradnje pruge Zidani most-Zagreb-Sisak, koja će preko Karlovca povezati sjever Hrvatske s Primorjem kod Bakra i Rijeke.

Od samog početka Komora potiče i stručno obrazovanje, pa je tako primjerice potaknula pokretanje Nautičke škole u Dubrovniku, Velike poljoprivredne škole u Križevcima te Obrtne škole i Više trgovačke škole u Zagrebu. U neovisnoj Hrvatskoj 1991. ustrojena je Hrvatska gospodarska komora na temeljima europske tradicije organiziranja gospodarskih komora. Samostalnost Hrvatske omogućuje Komori otvaranje predstavničke mreže, najprije u regiji - Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Beogradu, Kotoru i Prištini, a zatim i u Bruxellessu.

HGK 1995. postaje članicom Međunarodne trgovinske komore u Parizu, a 2000. godine i članicom EuroChambersa, dok 2003. pokreće Euro info centar, kao dio mreže koju čine 300 ovakvih centara diljem Europe. I ove će godine Komora proslaviti svoju obljetnicu održavanjem svečane Skupštine, 19. veljače, na kojoj će po 14. puta nagradom "Zlatna kuna" odati priznanja najuspješnijima. (pd) Izvor: www.Poslovni.hr

Materijali