Ulaz za korisnike

HNB sve teže i skuplje održava kunu

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Hrvatska - Hrvatska kuna suočena je s rastućim tržišnim pritiskom da izmakne svome upravljanom tečaju vezanom za euro, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski za list Financial Times, a prenijela je HINA u srijedu.

Guverner je kazao da se ne zalaže za napuštanje upravljanog tečaja kune, dodavši da sadašnji aranžman, koji dopušta fluktuiranje tečaja kune za 15 posto unutar utvrđenog raspona u odnosu na euro, ne može biti očuvan ako se tržišne sile ne obuzdaju. "Kako bi zaustavili aprecijaciju u sustav injektiramo sve veće i veće količine kuna. Sustav je održiv, no troškovi njegova održanja sve su veći", kazao je Rohatinski, koji, tvrdi se u tekstu, krivi banke u stranom vlasništvu, čiji je zajednički udjel imovine u hrvatskom bankarskom sustavu dosegao 91 posto, za uvođenje pritisaka na devizna tržišta kroz uvoženje golemih količina eura iz "matičnih banaka" u EU-u. "Takvo eksterno zaduživanje povećava raspoloživa sredstva domaćih banaka za kreditiranje i dopušta stranim vlasnicima da zgrabe veće prinose od onih dostupnih na njihovim domaćim tržištima. No, to također potiče aprecijaciju tečaja kune. Zbog toga je središnja banka prisiljena ubacivati kune na tržište, održavajući tečaj kune niskim, čuvajući vezani tečaj i cjenovnu stabilnost", kazao je Rohatinski. Među stranim institucijama koje je indirektno kritizirao nalaze se talijanski Unicredito, vlasnik Zagrebačke banke, najveće hrvatske banke, te grupa Banca Intessa, koja je vlasnik druge najveće banke - Privredne banke Zagreb.

Njemački HVB i austrijske banke poput Raiffeisen, Erste&Steiermaerkische i Hypo Alpe-Adria također su snažno prisutne na hrvatskom bankarskom tržištu. "Ne očekujem da bi sadašnji valutni aranžman mogao doći u opasnost, budući da ne postoje druge realne opcije. Hrvatska narodna banka ostat će pri poslovima steriliziranja monetarnih učinaka priljeva kapitala", kazao je, pak, glavni ekonomist pri Zagrebačkoj banci Žarko Miljenović. Dodao je da izjave guvernera Rohatinskog odražavaju zabrinutost središnje banke da je Hrvatska nagomilala neodrživ fiskalni manjak u pogledu čega ne može ništa učiniti, piše Financial Times, a prenosi HINA. Konstataciju guvernera HNB-a u Financial Timesu kako HNB mora u sustav injektirati sve više i više kako bi održao tečaj u stabilnim granicama, potvrđuje i činjenica da je na redovitoj obratnoj repo aukciji u srijedu HNB od banaka otkupio trezorske zapise Ministarstva financija u vrijednosti od čak 1,313 milijardi kuna. Do sada je najveća vrijednost obratne repo aukcije iznosila tek deset milijuna kuna, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije. S tim da je 6. lipnja, dakle prije tri dana, HNB otkupio od banaka 56,6 milijuna eura kako bi oko 400 milijuna kuna plasirao na tržište. Očito su pritisci na aprecijaciju kune toliko narasli da središnja banka sve teže kontrolira tečaj kune, što je Rohatinski jako naglasio i u intervjuu Financial Timesu. Frenki LAUŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Kuhinje

Materijali