Ulaz za korisnike

Holcim i 7 udruga krenuli u borbu protiv korupcije

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Tvrtka Holcim (Hrvatska) d.o.o. i 7 nevladinih udruga predstavili su danas u Zagrebu zajedničku inicijativu za borbu protiv korupcije pod nazivom „U boj, u boj!“. Zajednička inicijativa odvija se pod motom «Ne bojimo se prijaviti korupciju i znamo kome», a nastala je kao pokušaj odgovora na sve intenzivniju pojavu različitih oblika koruptivnih ponašanja u hrvatskom društvu, kao što su rad na crno, korupcija i neodgovorno poslovno ponašanje. Vrijednost cjelokupnog projekta je 350.000 kuna, a u njega je uključeno 7 nevladinih udruga, od Drave do Jadrana.

Prema riječima Žarka Horvata, direktora industrijske ekologije u Holcimu, ova se tvrtka odlučila na pokretanje ovakve akcije jer i sama, u svojim svakodnevnim poslovnim aktivnostima, sve češće nailazi na probleme i prepreke izazvane upravo koruptivnim ponašanjem. «Holcim se, kao potpisnik UN-ovog svjetskog sporazuma Global Compact, obvezao na etičko i društveno odgovorno poslovanje te se nadamo da će ova naša akcija i ostale čimbenike iz korporativnog sektora u Hrvatskoj potaknuti da krenu ovim putem», rekao je Horvat. Naglasio je i kako je borba protiv korupcije vrlo specifična vrsta borbe u kojoj se ne treba oslanjati na političke mjere i zakone, već krenuti od samoga sebe i uključivati ljude iz svoje najbliže okoline.

U projektu, uz tvrtku Holcim sudjeluju udruge: DIM, Nemesis, Nezavisna udruga mladih iz Lepoglave, Radio mreža, Transparency International Hrvatska, Udruga za demokratsko društvo - UDD i Udruga korporativnih pravnika.

ovu akciju rekavši kako je prepoznavanje problema korupcije u našem društvu temeljni preduvjet za njegovo rješavanje. «Iskustvo pokazuje da su za djelotvorno suzbijanje korupcije prevencija i edukacija daleko bitniji od represije, tako da svaki projekt koji će upozoriti na korupciju i eventualno ponuditi nova rješenja značajno pomaže ne samo smanjivanju prostora za korupciju u Hrvatskoj već i daljnjem napretku u procesu pristupanja naše zemlje Europskoj Uniji», zaključio je. Projekt će obuhvaćati brojne radionice, edukacije, istraživanja i izravne kontakte s građanima diljem Hrvatske, a želja organizatora je da se u njega uključi što više građana.

Zahvaljujući sudjelovanju udruge Radio Mreža, čije programske sadržaje preuzima više od 30 lokalnih radio postaja u Hrvatskoj, projekt će imati i značajnu medijsku aktivnost. Kako je naglasio Siniša Bogdanić, voditelj Radio Mreže, cilj njihovog uključivanja u ovu inicijativu jest doprijeti do «malog» čovjeka koji korupciju i sivu ekonomiju doživljava kao uobičajeno i društveno prihvaćeno ponašanje. «Željeli bismo ljudima na primjerima iz svakodnevnog života ukazati na odgovornost korumpiranih, ali i onih koji pristaju na takav način "igre" te jasno artikulirati da je korupcija samo učenija riječ za pokvarenost, dok siva ekonomija nije ništa drugo već krađa», rekao je. Dodao je i da su upravo lokalne radijske postaje, iako često zanemarivane u ovakvim kampanjama, idealne za postizanje navedenog, budući da, prema ispitivanjima slušanosti, nemaju konkurenciju na svom terenu. Inicijativa «U boj, u boj» prve će rezultate svojeg djelovanja objaviti u prosincu, kada se tradicionalno obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja. * * * * * * * Za komunikacije Holcima Hrvatska, Petra Martić, telefon: 01 655 40 33, mobitel 098 348 342, e-mail: petra.martic@holcim.com (www.holcim.com)

Materijali