Ulaz za korisnike

Home –studio poznatog dizajnera i arhitekta Flavia Albanesea

Home –studio poznatog dizajnera i arhitekta Flavia Albanesea
 
Home –studio poznatog dizajnera i arhitekta Flavia Albanesea
11.02.2012. poznati talijanski arhitekt i dizajner, Flavio Albanese ugostio je 80ak novinara iz cijelog svijeta u svom home –studiu u Vicenzi. Bila je ovo idealna prilika vidjeti povezanost života i rada ovog umjetnika, poznatog, osim po svom radu i po velikoj ljubavi prema kuhanju i druženju.

Tvrtka STUDIO ALBANESE ASA, trenutno ima više od četrdeset djelatnika raspoređenih u tri mjesta u Vicenza, Milano i Palermo.

Tvrtka je bila uključena u različite projekte, uglavnom u Italiji, ali također u Europi, Aziji i SAD-u: stambene zgrade, hoteli, uredi, uređenje okoliša, urbanizam, izložba kulturnih prostora i umjetničke priredbe, izdavaštvo.Flavio Albanese je bio i član Znanstvenog odbora Domus akademije.

Home studio u Vicenzi je otvoren 2001. godine. Prostor je nastao kao projekt adaptacije i dogradnje starog industrijskog pogona tiskare, na obali rijeke, u samom centru grada Vicenze. Zadržavši izvornu strukturu, Albanese je intervenirao sa metalom i staklom i tako stvorio prozračnu strukturu koja je postala poveznica starog objekta sa jedne strane i rijeke sa druge. Unutar 1200m2, smješteni su radni i privatni prostori ovog umjetnika, pružajući vrhunski vizualno-funkcionalni doživljaj, na 4 etaže.

Dinamičnost i protočnost prostora nazire se već na samom ulazu u studio, gdje pogled seže od garaže, koja je dekorativno naglašena bojama i staklenim otvorima do stepeništa u minimalističkim crno-bijelim tonovima koja vode u studio na prvi kat. U tom se kontekstu pogled u garažu doživljava kao dekoracija prostora, a ne element koji treba skriti. Gruba obrada zidova dopunjena umjetnošću te rasvjeta sa nemarno razbacanim fluo cijevima naglašava raznolik karatkterni opus ovog umjetnika.

Na prvoj etaži je smješten studio koji je potpuno otvoren prema rijeci. Tamni pod dodatno naglašava velike staklene stijene i pogled kroz njih, a bijeli namještaj baza je koju ponovo nadopunjuju umjetnički detalji. Studio je opremljen velikom bibliotekom od 10 000 knjiga koja je jedina dekoracija u velikom radnom prostoru. Prostor komunicira sa rijekom sa jedne strane te terasom i stambenim prostorom sa druge, ističući dinamiku prostora kroz 3 etaže. Sami ured Albanesea uređen je više koloristički, naglašavajući funkcionalnu različitost od ostalog dijela studia. Najveća atrakcija ureda ponovoje pogled na rijeku i most, koji se otvaraju kroz staklene stijene.

U slobodno vrijeme ova se etaža koristi kao veliki prostor za druženja i zabave, pružajući vrhunski doživlja ugode.

Uskim stubištem uokvirenim pvc zidovima koji svijetle, put vodi na drugu etažu koja je stambena. Crno-bijela priča sa ulaza ponavlja se i kroz ovu komunikaciju, a onda ponovo prelazi u kolorističku priču vezanu za stambeni prostor. Stambeni je prostor razveden, podijeljen u više funkcionalnih grupa, a uređen vrlo kolekcionarski. Svaki od premeta priča svoju priču, a međusobnim odnosom stvaraju vrlo ugodne i dinamične cjeline. Dnevni se boravak sastoji od više grupa za sjedenje, pokazujući ponovo druželjubivost domaćina. Naizgled nemarno složene stolice, fotelje, komode, klub stolići koji su stilom i bojama potpuno različiti stvaraju vrlo ugodno ozračje «kreativnog nereda». Ipak, iza tog nereda krije se vrhunski osjećaj za ravnotežu i kompoziciju. Prostorom dominira trosjed sa 4 fotelje i klub stolić koji su grupirani oko minimalističkog kamina. Prostor iznad kamina služi i kao zid za projektor. Stari gramofon sa pločama te stari projektor bude dašak nostalgije koji se odlično uklapa u ovaj prostor. Kosi krovovi, masivne grede obojane u bijelo, tamni pod, raskoš šarenila elemenata namještaja- sve ovo ostavlja vrlo ležeran i ugodan dojam na svakog posjetioca, ostavljajući poruku kreatora da je ovo prostor namjenjen čistom uživanju i opuštanju. U prilog tome idu i dvije ležaljke smještene u različitim grupama. Ovaj je prostor koncepcijski nešto zatvoreniji od donjeg, prozori su manji dimenzijom, ostavljajući više prostora za intimu korisnika. Ipak, svjetlost je provučena maksimalno pa je tako na ovoj etaži korišten i mali atrij kako bi se dodatno uvelo svjetlo u blagovaonicu i kuhinju. Blagovaonica je vrlo ležerna, kombinira rustikalne i moderne elemente namještaja, a zavjesa je puna, bijela, nemarno obješena na prozor. Obzirom na društvene afinitete vlasnika, kuhinja je profesionalna te tako može opslužiti desetke posjetitelja, a kuhar je najčešće sam vlasnik.

Lampe-stolne i samostojeće daju različit ambientalni ugođaj i možemo reći da su lampe glavni element kreiranja dinamike svjetlosti.

Na trećoj poluetaži nalazi se terasa koja je potpuno otvorena prema rijeci, a na kojoj se ponovo nalaze različite grupe sjedenja, uokvirene zelenilom i pojedinačnim rasvjetnim tijelima koja su leženo raspoređena duž terase. Pod je drveni, kako bi stvorio originalni prirodni ugođaj. Na poluetaži iznad terase, skriven iza krovova i zelenila, smješten je jacuzzi sa malom grupom za sjedenje, završavajući ovu dinamičnu priču na 4 etaže.

Nakon obilaska ovog impozantnog home-studia, nije nam preostalo drugo nego priključiti se zabavi koja je organizirana i uživati u delicijama domaćina spravljenima u njegovoj profesionalnoj kuhinji sa predivnim pogledom na rijeku i grad.

www.interijerNET.hr

Materijali