Ulaz za korisnike

Homogeno (laminirano) sigurnosno staklo

|
Homogeno (laminirano) sigurnosno staklo
 
Homogeno (laminirano) sigurnosno staklo
Homogeno laminirano staklo sastoji se iz više elemenata.

Pored najmanje dvije staklene ploče ovo staklo sastavljeno je i od jednog ili više međuslojeva odnosno dodatnih poveznice između osnovnih staklenih ploča – ovaj međusloj u pravilu je polyvinyl-butyralna folija (PVB-folija), obično je transparentna (prozirna) no može biti translucidna, u tonovima nekih boja i može vrlo dobro štititi od UV-zraka. PVB-folija odlikuje se čvrstoćom i žilavošću.

Način funkcioniranja laminiranog stakla

U slučaju oštećenja staklena površina laminiranog stakla i dalje ostaje zatvorenom, čak ako staklo pukne. Razlog tomu je međusloj odnosno PVB-folija koja napuknute staklene komade i dalje zadržava na okupu. Na ovaj način uvelike se smanjuje rizik od ozljeđivanja a staklo trajno u sebi nosi ovo zaštitno djelovanje.

Osobine laminiranog stakla

Kada govorimo o osobinama ovog stakla onda treba napomenuti da staklene plohe različitih debljina i različiti slojevi zaštitne folije kod ovog stakla proizvode različite osobine.

O funkcijama laminiranog stakla:

 • Ne rasprskava se
 • Sprječava proboj kroz svoje unutarnje slojeve
 • Protuprovalno djeluje
 • Sprječava ozljeđivanje osoba
 • Vrlo je pristupačno

  Pleksiglas ploče

  Treba imati na umu se u šupljim komorama polykarbonatnih ploča (pleksiglas) može formirati vlažan zrak ukoliko su komore na spojnim mjestima u cijelosti zatvorene na spojnim mjestima. Pod utjecajem vanjskih atmosferskih prilika vlažno zrak može kondenzirati.

  Vlaga na rubovima ploče može dovesti od stvaranja algi sve da ploča na tom mjestu pozeleni. Ova je pojava fizikalno uvjetovana i nikako ne može biti razlog za reklamaciju kod proizvođača odnosno distributera. Kvaliteta materijala polykarbonatne ploče i njezine izolacijske osobine na ovaj način neće biti narušene.

  Izolacijski profili za suho ostakljenje

  Kako se u fuge između profila konstrukcije i višeslojnih staklenih ploča ne bi zavukla voda niti vlaga nužno je ove komponente trajno izolirati. Na raspolaganju su nam pored elastičnih izolacijskih materijala i već gotovi unaprijed pripremljeni elastični izolacijski profili.

  Kod ostakljenih krovnih i nagnutih površina ovi su izolacijski profili standardan tehnički element. No oni se vrlo često koriste i na fasadama.

  U pravilu na tržištu se mogu pronaći EPDS izolacijski profili (ehtylen-prophylen-dien-smjesa). Ovaj sintetički, crni kaučukov materijal cijenom je vrlo povoljan i bolje štiti od UV-zraka od silikonskog kaučuka.

  No izolacijski profili od silikona dostupnog u različitim bojama u nekim su situacijama adekvatno rješenje – na primjer ukoliko je neki izolacijski profil potrebno trajno slijepiti sa silikonskim izolacijskim materijalom. Ovakav izolacijski materijal može na primjer poslužiti za dobru izolaciju fuga od tupih staklenih ploča u području krova.

  Potrebno je provjeriti dali su izolacijski profili osjetljivi na kontaktne materijale kao što su na primjer premazi.

  Način funkcioniranja izolacijskih profila od plastike, aluminija i kombinacije drveta i aluminija gotovo je identičan: EPDS profili pod pritiskom dobro naliježu između vanjskog profila okvira i staklene plohe kao i između unutarnjeg profila okvira i staklene plohe i na taj način stvaraju dobru izolaciju.

  Utori izolacijskih profila pri tome sprječavaju proklizavanje. Na rubovima se EPDS izolacijski profili lijepe u manjim objektima kao što zimski vrt.

 • Materijali