Ulaz za korisnike

Hrvati u crnogorske dionice dosad uložili više od pola milijarde kuna

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Hrvati na crnogorskom tržištu kapitala u ovom trenutku imaju uloženih 548,956.765 kuna, pokazuje popis deset najvećih dioničara svih vrijednosnih papira izlistanih na objema crnogorskim burzama, NEX Montenegro i Montenegroberzi, a koji je objavila Centralna depozitarna agencija Crne Gore.

Najaktivniji ulagač iz Hrvatske na crnogorskim burzama je Hrvatska poštanska banka koja je vlasnik 35 posto dionica Centralne depozitarne agencije. Toliki udjel ima još samo Centralna banka Crne Gore. Podravska banka ima 2 posto udjela u CDA Crne Gore te je iza HPB-a drugi najveći hrvatski ulagač na crnogorsko tržište kapitala. Ne treba stoga čuditi da su Hrvati najbrojnija skupina među stranim investitorima u Crnoj Gori. Kada su u pitanju ulaganja banaka, treba uzeti u obzir i skrbničke račune u čije ime one ulažu u dionice. Tako da ne treba značiti da su u pitanju isključivo ulaganja banaka. Petinu cjelokupnog hrvatskog ulaganja čini 54-postotni dionički udjel splitskog Dalmacijacementa u istoimenom crnogorskom poduzeću. HPB je uložio u turistički sektor u Crnoj Gori, ali isto tako i u industriju. Hrvatima je posebno zanimljiv Kombinat Aluminijum iz Podgorice u kojem najveći udjel iz Hrvatske od 4,2 posto ili više od 42 milijuna kuna ima jedna fizička osoba. Riječ je o Kristijanu Florčiću iz Pule. Solinjanin Miroslav Jeličić-Purko svojim je udjelom u Kombinatu Aluminijuma također ispred Podravske banke kao i HPB-a. Hrvatima je zanimljivo ulaganje i u Luku Bar gdje najveći udio od nešto manje od 1 posto, kada je u pitanju sjeverni crnogorski susjed, drži Kapitalni fond, dok HPB drži nešto manje od trećine tog udjela, odnosno udio vrijedan tri i pol milijuna kuna. Montenegrobanku drže Slovenci, odnosno grupa Ljubljanske banke, dok većinski udio u Invest banci Montenegro drži HPB. Ta hrvatska banka u državnom vlasništvu drži 44 posto dionica, dok je najveći sljedeći dioničar od 16,7 posto Kristijan Floričić. Slijedi Solinjanin Miroslav Jeličić Purko, a tek nakon njega Podravska banka. Među vlasnicima Crnogorskog Telekoma su i hrvatski investitori. HPB ima 4,2 posto Crnogorskog telekoma što vrijedi 92 milijuna kuna. Podravska banka ima nešto manje od trećine tog udjela. Suvlasnik najvećeg crnogorskog telekomunikacijskog operatora je i Varaždinac Danijel Labaš.

Promet veći 92,5 posto Telekom je jedno od najlikvidnijih izdanja na NEX berzi, a dionice te kompanije odigrale su veliku ulogu u promociji crnogorskog tržišta kapitala među domaćim i regionalnim investitorima. Nakon referenduma o nezavisnosti 2006. godine crnogorsko tržište kapitala jednostavno je eksplodiralo, a investitori su najčešće bili iz Hrvatske i Slovenije, nešto manje iz Srbije, uz nekoliko američkih i skandinavskih fondova. Strani investitori imali su najvažniju ulogu u naglom rastu na početku 2007. godine, ali u posljednje vrijeme ključnu ulogu imaju lokalni investitori. Više o ovoj temi na www.poslonvi.hr

Materijali