Ulaz za korisnike

Hrvatska ima najveće troškove rada na svijetu

|
Hrvatska ima najveće troškove rada na svijetu
 
Hrvatska ima najveće troškove rada na svijetu
Stope poreza na dohodak i socijalnih davanja za zaposlenike s prihodima od sto tisuća američkih dolara u Hrvatskoj iznose 53,3 posto i najviše su na svijetu, objavio je KPMG.

KPMG: Hrvatska ima najveće troškove rada na svijetu

Hrvatska je, uzimajući u obzir stope poreza na dohodak i socijalnih davanja za zaposlenike s prihodima od sto tisuća američkih dolara, država s najvišim kombiniranim stopama davanja u svijetu i ona iznosi 53,3 posto, objavili su iz KPMG Internationala u istraživanju o pregledu stopa poreza na dohodak i socijalnih davanja.

Istraživanje "Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2010" uključilo je 86 država koncentrirajući se na najviše stope poreza na dohodak.

"Iako je Hrvatska od 1. srpnja ove godine smanjila najvišu marginalnu stopu poreza na dohodak sa 45 posto na 40 posto te uvela još neke promjene u oporezivanju dohotka, uzimajući u obzir stope poreza na dohodak i socijalnih davanja za zaposlenike sa prihodima od 100.000 američkih dolara, Hrvatska je država sa najvišim kombiniranim stopama davanja u svijetu (53.3 posto), a slijede je Mađarska (47,9 posto), Papua Nova Gvineja (47,4 posto), Grčka (44,7 posto) i Austrija (43,5 posto), navodi se u priopćenju KPMG-a o najnovijem izvješću "Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2010".

"Globalni pad najviših stopa poreza na dohodak koji je zabilježen posljednjih sedam godina čini se da je završio. Ovogodišnja prosječna stopa globalno gledano porasla je za 0,3 posto, signalizirajući da smo stigli do novog obrata", navodi se u priopćenju.

Istraživanje KPMG Internationala o pregledu stopa poreza na dohodak i socijalnih davanja u novom izvještaju "Individual Income Tax and Social Security Rate Survey 2010" pokazuje da su porezne stope i dalje nepromijenjene u većini država.

No, opći uzlazni trend iz ovogodišnjeg istraživanja pokazuje da se vlade odlučuju za povećanje poreznih stopa kao dio pristupa u borbi protiv deficita, ističe se u priopćenju.

Partner u odjelu za porezno i poslovno savjetovanje KPMG-a u Hrvatskoj Paul Suchar ističe kako je u razmatranju gdje locirati zaposlenike porez ključno pitanje poslovanja pogotovo za multinacionalne kompanije koje odlučuju u tome u kojoj će zemlji bazirati regionalna sjedišta.

"U isto vrijeme porezne vlasti su pod sve većim pritiskom da identificiraju i osiguraju veće prihode. Kao odgovor na te zahtjeve, postaju sve sofisticiranije i strože u oblikovanju i primjeni poreznih propisa, ne samo u sferi poreza na dohodak već i poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit", naglašava Suchar.

Istraživanje pokazuje da najveći dio porasta stopa u 2010 dolazi iz Europe.

Državljani Europske unije i dalje plaćaju najviši porez na dohodak, gdje su prosječne stope porasle za 0,3 posto u zadnjih godinu dana. Stagniraju i inicijative nekih vlada u srednjoj i istočnoj Europi u pogledu primjene niskih jedinstvenih poreznih stopa, primjerice u Estoniji i Latviji. No, zemlje srednje i istočne Europe i dalje imaju najniže stope oporezivanja dohotka, navodi se u priopćenju.

www.bankamagazine.hr

Materijali