Ulaz za korisnike

Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova

|
Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova
 
Hrvatska za razvoj zelene ekonomije treba bolje koristiti novac iz EU fondova
Glavni govornik na četvrtom „Better Building Brunch-u u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, NJ. E. g. Paul Vandoren, istaknuo potrebu aktivnijeg angažmana javne uprave i gospodarskih subjekata u realizaciji zelenih projekata uz podršku EU fondova

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj organizirao je 12. listopada u Hotelu Esplanade četvrti po redu Better Building Brunch s ciljem povezivanja ljudi, tvrtki i institucija različitih profila, a zainteresiranih za zelenu gradnju, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj kako bi iznijeli i razmijenili stajališta o poboljšanju sveukupnog hrvatskog tržišta kroz aspekte društveno i ekološki osviještenog poslovanja i djelovanja te zelene gradnje općenito.

Njegova Ekselencija, Veleposlanik i šef delegacije EU u Hrvatskoj, g. Paul Vandoren,  na ovom je Better Building Brunch-u predstavio zaključke sveobuhvatnog izvješća Europske komisije o monitoringu RH i njeno spremnosti za punopravno članstvo u Europskoj uniji. U  svom je govoru istaknuo:“Ako Hrvatska želi imati koristi od pristupanja Europskoj uniji, mora se informirati i pripremiti kako bi mogla iskoristiti velika financijska sredstva iz fondova Unije koja će joj biti na raspolaganju ulaskom u članstvo”. Vandoren je u izjavi za novinare objasnio da za poduzetnike to znači da trebaju istražiti gdje su tržišne niše na kojima tvrtke mogu prodati svoje proizvode i usluge po konkurentnim cijenama. Dodao je da novac neće biti dodijeljen bez ulaganja napora, nego samo ako Hrvatska bude imala potrebne administrativne kapacitete. To znači stručnjake koji će znati odrediti prioritete i razvojne planove.

Paul Vandoren dodatno je naglasio: “Hrvatska treba poboljšati investicijsku klimu kako bi se pokrenulo gospodarstvo budući da trenutačno postoji široka percepcija kako ne treba ići u Hrvatsku zbog previše korupcije i birokracije”.
I ovaj su Better Building Brunch u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, podržale su brojne institucije i gospodarski subjekti; prisutna je bila gospođa Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica Predsjednika RH, dr. Ive Josipovića, i savjetnica za društvene djelatnosti; gospodin Mihael Zmajlović, Ministar zaštite okoliša i prirode RH, kao i gospođa Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Događaju je nazočio i gospodin Davor Bernardić, Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, gospodin Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog – nedavno proglašenog od strane Financial times-a europskim gradom budućnosti, predstavnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te sponzori ovog događanja, tvrtka Cemex i Esplanade Hotel. Osobitu podršku okupljanjima Better Building Brunch dali su i ovog puta Američka gospodarska komora, Hrvatska komora arhitekata, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije, platinasti pokrovitelj Savjeta - Zagrebačka banka, te Predsjednici, Članovi uprava i direktori brojnih renomiranih kompanija u Hrvatskoj, kao i velik broj medija koji redovno prate i zajedno sa Savjetom za zelenu gradnju  promiču principe zelene ekonomije i održivog razvoja u našoj zemlji.

Predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, Vedrana Likan, u uvodnom je govoru istaknula: „U trenutku postanka Hrvatske punopravnim članom, Europska unija biti će u potpuno drugačijem makroekonomsko okruženju u odnosu na bilo koje dosadašnje proširenje članstva. I sama Hrvatska prolazi značajnu gospodarsku, političku i društvenu promjenu koja će svoje repove imati i puno dulje od 1. Srpnja sljedeće godine. Dodatno, zemlje EU drže fokus na oporavku i eventualno rastu vlastitih gospodarstava, dok politika najvećih zemalja članica prioritetno želi stabilizirati sada već dramatično nestabilan Euro intervencijama na Grčkoj, Španjolskoj, Italiji... Dok se velike ekonomije bore sa vlastitim oporavkom, a globalno društvo zna da postojeći modeli neće više nikada moći funkcionirati kao do sada, jedini izbor pada na promišljanje novih poslovnih modela i razvoja koncepta održive i zelene ekonomije, one koja će zasnivati i sustavno promovirati održivi ekonomski razvoj temeljem na brizi za okoliš, korištenje ali ne iskorištavanje lokalnih resursa i nadasve – voditi računa o budućnosti ljudi na kojima se čitav sustav temelji i zbog kojih postoji.

Likan je nadalje istaknula:“Razvoj održive i zelene hrvatske ekonomije, uključujući i eko-poljoprivredu, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, eko-turizam i još mnogo drugih mogućnosti koja jedna-drugu nadopunjuju, direktno će utjecati na konkurentnost Hrvatske na europskom i globalnom nivou. No ono što je još važnije, učinit će Hrvatsku zemljom u kojoj se razvijaju održivi poslovni i društveni koncepti, kreiraju potrebna radna mjesta, i stvara bolje okruženje za život“
Četvrti Better Building Brunch rezultirao je uvjerenjem da će osnovna ideja Europske unije usmjerena na solidarnost i inovacije te isticanje interesa pojedinih zemalja članica i europskih građana u globaliziranom svijetu, pozitivno utjecati i na uskoro najmlađu članicu Europske unije –Hrvatsku, koja i dalje može računati na snažnu potporu europske zajednice u procesima bitnim za razvoj našeg društva, napredak znanosti i tehnologija, proizvodnih djelatnosti i razvoja poduzetništva općenito, uključujući i oslanjajući se pri tome na principe zelene ekonomije.

Izvor: Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, www.gbccroatia.org

S poštovanjem i pozdravima,

Snjezana Turalija
Izvršna direktorica/Executive Director

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj / Green Building Council of Croatia
Ilica 42 , 10000 Zagreb, Croatia
+ (385) 1 4886 296 - Tel
+ (385) 98 400 287 - Mobile
+ (385) 1 4886 297 - Fax
snjezana.turalija@gbccroatia.org
www.gbccroatia.org

Materijali