Ulaz za korisnike

Hrvatski BDP zahvaljujući dolaru porastao 23 posto

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

HRVATSKA - Dok je prosječan bruto domaći proizvod po glavi stanovnika lani u Hrvatskoj iznosio 7732 američka dolara, za oko 23 posto veći nego godinu prije, u hrvatskoj metropoli iznosio je 23.361 dolar.

Njegova najniža razina zabilježena je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 2070 dolara po stanovniku. Osim Grada Zagreba i Istarske županije, nijedna županija nije imala iznadprosječan BDP po glavi stanovnika, a najbliža je bila Istarska županija, koja je pak lani stagnirala. U odnosu na prethodnu godinu, najveći porast BDP-a po stanovniku imala je Sisačko-moslavačka županija, te Ličko-senjska, Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska županija, dok je Virovitičko-podravska županija zabilježila ne samo sporiji rast BDP-a, nego i pad u apsolutnoj vrijednosti. Rezultati su to najnovijeg izvješća "Intelektualni kapital, uspješnost na nacionalnoj, županijskoj i poduzetničkoj razini",što ga zajednički već tradicionalno provode Hrvatska gospodarska komora i Financijska agencija. Spomenutom izvješću prijašnjih godina osporavana je potpuna reprezentativnost, s obzirom na metodologiju izračuna BDP-a, no u samom izvješću napomije se da se BDP po stanovniku izračunava aproksimativno preko stvaranja vrijednosti, a ne potrošnom metodom.

Što se dobivenih podataka tiče, i sami analitičari u izvješću upozoravaju na "napuhanost"navedenih brojki ističući da se vraćamo u realnost kad poništimo rast BDP-a po stanovniku s padom vrijednosti dolara u kojem se iskazuje. PAD DOLARA Da je padanje vrijednosti dolara glavni generator rasta BDP-a po stanovniku, ističu analitičari, pokazuje i kretanje godišnje efikasnosti intelektualnog kapitala u gospodarstvu Hrvatske. Naime, ono ukazuje da, dok BDP po stanovniku vrtoglavo raste, stvaranje vrijednosti po uloženoj novčanoj jedinici zapravo stoji u mjestu. Četiri godine zaredom tako se na jednu kunu uloženu u zaposlene ostvaruje isti prinos, oko 2,30 kuna, što je podatak koji bi, smatraju analitičari, političare morao zabrinuti. Nadalje, analiza financijskih izvješća, koja je gotovo 69 tisuća tvrtki dostavilo Fini, pokazala je da je dodana vrijednost povećana za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je namanje povećanje u posljednje tri godine. Istodobno je efikasnost povećana za svega 2 posto, što potvrđuje nastavak višegodišnje stagnacije. Marija Brnić Izvor: DNEVNIK www.dnevnik.com.hr

Fasade

Materijali