Ulaz za korisnike

Hrvatski drvni klaster

|
Foto: vdp_Parkettpflege
 
Foto: vdp_Parkettpflege
Završena rasprava o Strategiji drvne industrije

Nacrt Strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske 2017. - 2020. s Akcijskim planom provedbe 2017. – 2019., kojeg je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, bio je na javnoj raspravi do petka. Potreba za ovakvim dokumentom proizašla je iz činjenice da dosadašnjim pristupom ekonomskim djelatnostima prerade drva i proizvodnje namještaja nije bilo moguće stvoriti preduvjete za njihov razvoj, što je uvidjela i Vlada RH. Spomenuti Nacrt Strategije s Akcijskim planom prvi je nacionalni dokument izrađen nakon ulaska RH u EU, kojim se planira strateški razvoj predmetnih djelatnosti, čime se za ovo gospodarstvo prihvaćaju načela i vođenje politika u europskim okvirima. Očekuje se da će Strategija omogućiti stvaranje preduvjeta za restrukturiranje postojećeg nezadovoljavajućeg stanja u preradi drva i proizvodnji namještaja i oblikovanje ekonomski privlačnog okruženja za nova ulaganja i nove poslovne subjekte. Ministarstvo nastavlja s procedurom usvajanja Strategije.


Jelčić: izvozna industrija je zabrinuta zbog apreciranog tečaja kune. Drvna industrija mjesečno gubi 15 mil. KN!

U protekla tri mjeseca kuna je aprecirala skoro 2 posto, a taj se pritisak nastavlja i dalje. Predsjednik Uprave Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić, ujedno i član IO Hrvatske udruge poslodavaca i član Gospodarsko socijalnog vijeća izrazio je zabrinutost zbog aprecijacijskog pritiska u dopisu koji je u utorak upućen Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Drvni sektor, koji prosječno mjesečno izveze robe u vrijednosti 100 mil. EUR, na apreciranom tečaju mjesečno gubi 15 mil. KN, odnosno oko 180 mil. KN godišnje, stoji u dopisu. Ako se zalažemo za izvoz i konkurentnost hrvatskih proizvoda, HNB mora braniti tečaj barem na razini 7,50 KN za 1 EUR.

NAJAVA: 14. okupljanje na šumi baziranih industrija u Opatiji! Drvno-tehnološka konferencija 05.-06.06.2017.

Drvno-tehnološka konferencija, središnje godišnje okupljanje na šumi baziranih sektora u Hrvatskoj i regiji, 14. godinu zaredom održava se u kvarnerskom ljetovalištu Opatiji. Uz tradicionalno dobru posjećenost predstavnika tvrtki, institucija i udruga iz šumarstva i drvoprerade, potvrđeno je značajno međunarodno prisustvo i podrška EU policy maker-a i asocijacija. U sklopu konferencije, održat će se bogate pred- i post-konferencijske aktivnosti, poput projektnog umrežavanja znanstveno-istraživačke zajednice te predviđena posjeta značajne delegacije predstavnika EU institucija iz Bruxellesa, odnosno zastupnika u Europskom parlamentu iz Bavarske (članice EPP) koja će nazočiti otvaranju konferencije te sudjelovati u studijskim posjetama u Istri i na Kvarneru. Više detalja putem web-a: www.drvna-konferencija.hr ili e-maila: mail@drvo-namjestaj.hr

Završen javni poziv za prodaju trupaca za 2017. godinu.

Do ponedjeljka 13.3. kupci su se mogli javiti na javni poziv za prodaju trupaca za 2017. godinu, za prodaju okvirne količine od 2 mil. m3 trupaca za vlastitu preradu. Rad povjerenstva koji obrađuje pristigle prijave je u tijeku, a cijeli drvoprerađivački sektor s iščekivanjem očekuje rezultate raspodjele, o kojima odlučuje povjerenstvo. Značajan korak naprijed u suradnji između Hrvatskih šuma i drvoprerađivača dogodio se u Virovitici krajem veljače, kada su potpisane izmjene i dopune pisma razumijevanja o formiranju količina, cijena i rabatne politike te višegodišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, koji su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakopčić i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Danijel Smiljanić. Tom je prilikom poslan niz pozitivnih poruka s obje strane, a novi predsjednik Uprave HŠ, Krunoslav Jakupčić, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim suglasjem koje bi drvoprerađivačima trebalo donijeti uspješniji novi proizvod, porast tržišnog udjela, izlazak na svjetsko tržište i dugi niz ostvarene dobiti. Odobrene količine po kupcima bit će dostupne na uvid na web stranicama Hrvatskih šuma.

Drvna industrija podržava aktivne mjere zapošljavanja

Ambicioznim programom poticanja zapošljavanja, kojeg je Vlada RH objavila početkom ožujka, dosadašnje čak 41 mjere zapošljavanja zamijenjene su novim paketom od devet mjera koje trebaju pomoći uspostavi tržišta rada i potaknuti zapošljavanje. Drvna industrija kao radno intenzivna grana gospodarstva pozdravlja sve predložene mjere koje imaju za cilj stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, mobiliziranje nezaposlenih radnika te razvoj uređenog tržišta rada. S obzirom na izvoznu orijentaciju i snažnu međunarodnu konkurenciju, sektoru su potrebni kvalitetni kadrovi do kojih se dolazi sve teže. Ova industrija dominantno djeluje na ruralnim područjima, gdje se manjak svih kategorija radne snage pojačava konstantnom emigracijom. Sektor s optimizmom pozdravlja činjenicu da će se više koristiti sredstva iz EU fondova, odnosno iz Europskog socijalnog fonda, što do sada nije bio raširen slučaj u prerađivačkoj industriji. Analizirajući, od strane Vlade predložene mjere, može se istaknuti da se stvara dobar okvir za poticanje zapošljavanja, a poslodavci posebno pozdravljaju priliku da se zadrže postojeća radna mjesta, kroz mjeru 8 - Potpore za očuvanje radnih mjesta, koje se do sada nisu koristile u takvom obliku. Više informacija na web stranicama resornog Ministarstva.

Još uvijek nema potvrde oko trošarina na struju iz biomase

Vlada RH još uvijek se nije službeno izjasnila oko najavljenih trošarina od 10-15 posto na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a stanje u investicijama u OIE se evidentno pogoršalo u zadnjih mjesec dana, od kada su započele najave čelnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike o uvođenju dodatnog retrogradnog oporezivanja na OIE, kod već ugovorenih projekata. Svoje nezadovoljstvo najavama prva je izrazila udruga biomase CROBIOM, koja je pisala ministru Dobroviću i predsjedniku Vlade. Udruga Obnovljivi izvori energije Hrvatske upravo koordinira slanje dopisa premijeru Plenkoviću, a iza navedene inicijative stoje udruge CROBIOM, DOOR, Hrvatska udruga poslodavaca – Koordinacija obnovljivih izvora energije, Hrvatska udruga proizvođača bioplina, Klaster „Inteligentna energija“, Zelena energetska zadruga, Zadruga za etično financiranje i Greenpeace. Zbog najava retroaktivnih mjera međunarodne osiguravajuće kuće i izvozne banke podigle su trošak osiguranja zbog „country riska“ Hrvatske za 0,36 posto unutar mjesec dana, čime je Hrvatska dodatno pogoršala svoj položaj na ljestvici konkurentnosti.

Predsjednik CROBIOM-a Raoul Cvečić Bole na regionalnom summitu poduzetnika

Krajem prošlog tjedna u Dubrovniku je završen regionalni summit poduzetnika Srednje i Jugoistočne Europe „300 NAJBOLJIH“, čiji je cilj promocija važnosti poduzetništva za sveukupan ekonomski i društveni razvoj. Među ostalim renomiranim sudionicima i poduzetnicima, svoje aktivnosti na otvaranju skupa predstavio je Raoul Cvečić Bole, jedan od dobitnika priznanja "STVARATELJI ZA STOLJEĆA". Cvečić je naglasio važnost razvoja poduzetništva u ruralnim krajevima za njihov demografski i ekonomski opstanak. Europska unija podržava kružnu ekonomiju na način da se lokalne sirovine trebaju prerađivati na mjestu nastanka, nastavio je vlasnik tvornice Energy Pellets, čiji pogon u Delnicama proizvodi visokokvalitetni i certificirani pelet. Proizvođači peleta ponosni su jer uspijevaju u izvoz plasirati čak 92 posto energenta, ali mislim da je za Hrvatsku bolje da taj kvalitetan finalni proizvod, zbog ekološkog aspekta, ostaje u državi, a izvozi se samo višak, zaključio je Cvečić, ujedno i predsjednik CROBIOM-a, Hrvatske udruge biomase.

Ministar Tolušić u Karlovcu s predstavnicima 11 drvoprerađivača

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u utorak se, nakon Doručka s hrvatskih farmi u sjedištu Karlovačke županije, sastao s jedanaest prerađivača, vlasnika pilana, proizvođača poluproizvoda te proizvođača finalnih proizvoda. Drvoprerađivači su izložili svoje probleme, od kojih se najviše ističe raspodjela drvne sirovine. Ministar je izrazio nadu da je dio nepravilnosti uklonjen novim javnim pozivom, koji je zaključen početkom tjedna, po novim kriterijima i po novom pismu. Usvojili smo praktično sve ono što je drvna industrija tražila i očekujem da će nova raspodjela biti poštenija, konkretnija, rekao je Tolušić, te izrazio nadu da će se podjednako razvijati ne samo velike, nego i one male proizvođače, koji zapravo drže na životu slabije naseljena i siromašna područja. Iako bilježi rast prihoda i rast broja zaposlenih, drvna industrija ima puno više potencijala i s pametnijim i kvalitetnijim upravljanjem te politikom formiranja cijena drvne mase, može se postići veća konkurentnost, više radnih mjesta i bolja drvna industrija, zaključio je Tolušić.
--
Hrvatski drvni klaster
Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb
T:+385 1 6329 111
mail@drvo-namjestaj.hr
www.drvniklaster.hr

Materijali