Ulaz za korisnike

HURA ARHITEKTURA !

|
HURA ARHITEKTURA !
 
HURA ARHITEKTURA !
Razred arhitekata Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu (HKAIG) uključio se prije dvije godine u međunarodni program „Arhitektura i djeca“, koji se kao službeni program UIA (Međunarodne unije arhitekata) provodi u mnogim zemljama svijeta, kako u sklopu programa redovne predškolske i školske nastave (Francuska), tako i u posebnim školama arhitekture (Finska).

Program „Arhitektura i djeca» za Hrvatsku vodi arhitektica Sanja Filep, profesorica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od svoga uključivanja u provođenje programa, Hrvatska aktivno sudjeluje u izradi svih dokumenata vezanih za program „Arhitektura i djeca“ i promicanje istoga kako u zemlji tako i u svijetu. Veliko priznanje dobili smo od UIA povjeravanjem Hrvatskoj izrade promotivnog svjetskog filma „Arhitektura i djeca“, koji je premijerno prikazan na XXIII Svjetskom kongresu arhitekata u Torinu 2008. godine. Film su koncepcijski osmislile Sanja Filep i Aneta Mudronja Pletenac, dok je autorica i montažerka bila Irena Ščurić. Najveći dio dosadašnje aktivnosti odvijao se kroz radionice s djecom, i to u Zagrebu, s djecom prvog i trećeg razreda Osnovne škole „Isidor Kršnjavi“ (voditeljice Sanja Filep i Aneta Mudronja Pletenac), u Tunelu osjeta (tunel Grič u Zagrebu, voditeljica Neda Cilinger), a rezultati rada prezentirani su također na Svjetskom kongresu arhitekata u Torinu 7-minutnim filmom.

Želimo izraziti zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Ministarstvom znanosti , obrazovanja i športa (MZOŠ), koje je prepoznalo i podržava osnovni cilj - uvođenje elemenata programa u nacionalni obrazovni kurikulum u sve škole i dječje vrtiće u Hrvatskoj, kao sastavni dio i obogaćenje već postojećih programa.

Važno je naglasiti da ovaj program nema za cilj da se djeca dodatno opterećuju novim predmetima niti da jednoga dana postanu arhitekti. Cilj je izgraditi njihov senzibilitet prema prostoru, da ga razumiju i osjećaju svojim, kako bi ga danas čuvali, a sutra preuzeli aktivnu ulogu i odgovornost. Jer, upravo će netko od njih biti budući donositelj odluka: ministar, premijer ili predsjednik države, koje će sa svojom generacijom nastaviti razvijati.

Zahvaljujući brojnim aktivnostima Razreda arhitekata HKAIG dobo je čast u Zagrebu organizirati 3. Svjetski simpozij „Arhitektura i djeca“, koji se održava 25. travnja na Arhitektonskom fakultetu.

Nazvali smo ga HURA ARHITEKTURA!

Pokrovitelji Simpozija su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Grad Zagreb, a partneri su Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij je namijenjen arhitektima, pedagozima, odgojiteljima, učiteljima , nastavnicima, profesorima, ravnateljima škola i vrtića. Sudjelovanje na Simpoziju potvrdili su kolege iz Austrije, Njemačke, Francuske, Japana, Turske, Španjolske, Italije, Rusije, i naravno Hrvatske (Zagreb, Split i Dubrovnik). Prethodi mu sastanak Radne grupe UIA, u sklopu kojeg će se i odlučiti o izgledu svjetske nagrade (svojevrsnog „oscara“) za provođenje programa „Arhitektura i djeca“. Prateći program Simpozija HURA ARHITEKTURA su radionice s djecom OŠ Izidor Kršnjavi (pod vodstvom Sanje Filepi Anete Mudronje Pletenac), u Muzeju osjeta – tunel Grič (pod vodstvom Nede Cilinger) i tri izložbe dječjih radova na temu arhitekture na Arhitektonskom fakultetu (pod vodstvom profesora Ljubomira Miščevića). Francuski arhitekt Laurent Tardieu održat će radionicu na francuskom jeziku na Cvjetnom trgu s djecom 4. razreda Osnovne škole Isidor Kršnjavi. Likovni identitet HURA ARHITEKTURA osmislili su dizajneri Bruketa & Žinić, a Arsen Dedić je za prateći song „PROSTOR“ napisao stihove i glazbu. Međunarodni simpozij u Zagrebu bio je prilika da program „Arhitektura i djeca“ koji se provodi u Hrvatskoj dobije svoje web stranice na hrvatskom, unutar weba Razreda arhitekata, kojima se Hrvatska uključuje u svjetsku mrežu UIA Built Environment Education Network. Zagreb, 23.ožujka 2009.

Razred arhitekata HKAIG e-mail hura.arhitektura@hkaig.hr t. +385 (0)1 5508409 faks +385(0)1 5508403 www.arhitekti-hkaig.com/huraarhitektura

Materijali