Ulaz za korisnike

Hvala svima koji nam nesebično pomažu

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

VUKOVAR - Nevladina udruga Bosino (Briga o starim i nemoćnim osobama) iz Vukovara počela je prije mjesec dana projekt rekonstrukcije i popravka stambenih objekata starim i socijalno ugroženim osobama.

Uz pomoć mladih volontera IBO organizacije iz Nizozemske, Belgije i Austrije do sada su dovršeni radovi na sedam kuća u Lovasu, Tovarniku, Petrovcima i Borovu, a do kraja kolovoza namjeravaju urediti stambeni prostor za još sedam korisnika Bosinovih usluga u Starim Jankovcima i Vukovaru. Projekt financira Udružena nizozemska fondacija za centralnu i istočnu Europu sa 15 tisuća eura, a jedinice lokalne samouprave osigurale su topli obrok volonterima i potreban alat za rad. Kati Turkalj iz Lovasa vrijedni su volonteri “omalterisali” cijelu kuću i zaštitili je od propadanja. Ova 73-godišnja starica, uz riječi zahvale svima koji su joj pomogli, kaže kako živi sama u teškim uvjetima, odnosno od 600 kuna socijalne pomoći. "Nije lako živjeti s tako malo novca, jer kad platim račune, ne ostane mi gotovo ništa.

Snalazim se kako znam i umijem, kad me zdravlje posluži i noge slušaju, radim u vrtu. Čelništvo Općine obećalo je da će mi uvesti vodu u kuću i mnogo bi mi značilo kada bi to učinili", kaže baka Kata, dodajući kako sada za svaku kap vode mora izlaziti do slavine u dvorištu, što joj pogotovu u zimskim uvjetima stvara velike teškoće. Sličnom pričom u Tovarniku nas je dočekala vitalna 77-godišnja starica Ana Katić. Kaže kako su joj Bosino i inozemni volonteri sazidali novu ogradu i “omalterisali” dio kuće, a susjed će joj ovih dana postaviti kapiju.

"Veći dio posla završen je u petak, međutim dva dečka iz Austrije došla su i u subotu, iako im je bio neradni dan, kako bi dovršili ono što su planirali. Susjeda koja pomalo govori njemački jezik pomogla mi je u razgovoru s njima i sve je proteklo u najboljem redu", ističe Ana koja kao i Kata živi sama, od 600 kuna socijalne pomoći. Na pitanje kako je služi zdravlje, uz osmijeh, odgovara da je "bolest nekad pograbi i brzo pusti" te mudrošću starih ljudi zaključuje kako na sve probleme treba gledati s optimizmom i nastojati si život učiniti što ugodnijim. Autor: D. KORPOŠ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Cement

Materijali