Ulaz za korisnike

Hypo priprema najveću prodaju nekretnina u povijesti Hrvatske

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Pod kodnim nazivom »Project Cherry«, koji provode bečka konzultantska kuća ASP i bečki odvjetnički ured LGP (Lansky, Gangzer&Partner), u tijeku je prodaja hrvatske tvrtke Hypo Alpe-Adria Consultants Croatia (HCC) sa sjedištem u Zagrebu i austrijske tvrtke Hypo Alpe-Adria Consultants Austria (HCA) sa sjedištem u Klagenfurtu.

Obje tvrtke imovinu, odnosno nekretnine smještene na prestižnim i atraktivnim lokacijama, imaju isključivo u Hrvatskoj, a njihova se vrijednost navodno procjenjuje, temeljem analiza renomiranih kuća koje se time bave, na više od 600 milijuna eura. Konzultantska kuća ASP i odvjetnički ured LGP su, naime, od Hypo Grupe, odnosno Hypo Alpe Adria International Bank AG-a i Hypo Consultants Holdinga dobile zadatak pripreme informacijskog memoranduma i pozivnog natječaja za prodaju HCC-a i HCA-a. Prema informacijskom memorandumu, a radi se o materijalu od 145 stranica s oznakom »strogo povjerljivo«, priprema i prodaja te dvije tvrtke završit će se 23. ožujka 2007. godine kada će se u Klagenfurtu potpisati kupoprodajni ugovor s najboljim ponuđačem za tvrtke HCC i HCA. Dakle, tog će dana te dvije tvrtke koje su vlasnik vjerojatno najatraktivnijih lokacija u Hrvatskoj promijeniti vlasnika čime će se jednim potezom obaviti možda i najveća prodaja hrvatske imovine u zadnjih 15 godina.

Pristup »data roomu« Cijeli je postupak prodaje u organizaciji bečkog konzultanta ASP-a započeo još 30. studenoga 2006. godine kada je strogo povjerljiv informacijski memorandum o prodaji HCC-a i HCA-a pod nazivom »Project Cherry« dostavljen većem broju ponuđača, odnosno potencijalnih kupaca koji su do 20. prosinca 2006. godine dostavili neobvezujuće ponude za kupnju HCC-a i HCA-a. Zasad se neprovjereno spekulira da je primljeno više od 30 ponuda s doslovno svih strana svijeta. Natječajna komisija Hypo Grupe, ASP-a i LGP-a će 11. siječnja ove godine odabrati manji broj kvalificiranih ponuđača, njih maksimalno desetak, koji će od 15. do 26. siječnja 2007. godine imati pravo pristupa u »data room«. Radi se o organiziranom prostoru u kojem će se omogućiti obavljanje due diligancea u elektroničkoj formi sa svim podacima i dokumentacijom o poslovanju. Konkretno, svaki ponuđač dobit će svoju specijalnu šifru i kod za ulaz u »data room«, gdje će biti skenirana sva poslovna dokumentacija i financijska izvješća vezana za tvrtke HCC i HCA. Od 7. do 16. veljače 2007. godine sastat će se glavni menadžment Hypo Grupe radi daljnje analize pristiglih ponuda, a prethodno kvalificirani ponuđači do 2. ožujka moraju dostaviti obvezujuće ponude s obveznom ponudbenom bankovnom garancijom od pet milijuna eura. Od 12. do 23. ožujka obavljat će se dodatni pregovori s ponuđačima koji su dostavili obvezujuće ponude, a potpis ugovora s izabranim ponuđačem predviđen je za 23. ožujka. Izvor: www.GlasIstre.hr

Materijali