Ulaz za korisnike

I Rimljani su imali wellness

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

MEDULIN - Jučer je na poluotoku Vižula kod Medulina održana konferencija za novinare na kojoj su voditeljica Međunarodnog istraživačkog centra (MIC) za arheologiju Brijuni-Medulin doc. dr. Vesna Girardi Jurkić te tehnička voditeljica istraživanja mr. Kristina Džin predstavile najnovije nalaze na tome lokalitetu.

- Na poluotoku Vižula kod Medulina nastavljeno je programsko arheološko iskapanje i istraživanje dijela antičko/kasnoantičkog kompleksa u organizaciji MIC-a Brijuni-Medulin, u suradnji s Arheološkim muzejom Istre u Puli, te uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Istarske županije i Općine Medulin, kazala je mr. Džin, ističući da su nedavno otkrili vrlo zanimljive nalaze. - Ta je rimska vila imala nevjerojatan sustav zagrijavanja vode i zraka; sustav za zagrijavanje bio je iznimno razvijen, kako za vodu, tako i za zrak. Dio vile koji sada istražujemo bio je kupališni dio, rekli bismo danas wellness centar, a sustav za zagrijavanje započinjao je drvenom peći - hipokaustom, a zatim kroz gredice i šupljine, kroz čitav mehanizam koji je bio vrlo dobro isplaniran, toplina se širila podovima i zidovima. Rimljani su imali ono što danas imaju luksuzne vile, podno grijanje, rekla je dr. Girardi Jurkić.

Istaknula je da je pronađen i višebojni mozaik iz IV. stoljeća, a mr. Džin je kazala da se uz tu vilu vezuje i legenda o Konstantinovom sinu Krispu, koji je navodno tu bio dugo vremena zatočen i pogubljen. Mr. Džin i dr. Girardi Jurkić kazale su da će se tu poduzeti mjere zaštite mozaika, i to čim prije, kako bi mogao biti maknut s toga mjesta, uređen i vraćen te prezentiran javnosti. Planira se očuvati cijeli taj kompleks kako bi se tu otvorio arheološki park, odnosno arheološki turizam, gdje bi posjetitelji mogli obilaziti arheološka nalazišta uz stručno vodstvo. O tome je govorio i načelnik Općine Medulin Goran Buić, koji je istaknuo da je ovaj lokalitet previše značajan, a da ga se ne predstavi turistima, ali ne i samo njima, te je naglasio veliki rad arheologa vođenih dr. Girardi Jurkić na istraživanju i očuvanju cjelokupnog kompleksa. Budući da je antičko/kasnoantički kompleks ove vile vrlo složen, odnosno da se tu kontinuirano živjelo u razdoblju od čak 500 pa i više godina, vrlo je važno sve to očuvati i prezentirati, kazale su arheologinje, ističući da će se istraživanja nastaviti i prema jugoistočnom dijelu nekadašnje vile gdje se nalazio stambeni dio kompleksa. Očekuju da će naići i na sustav ribogojilišta, a istraživanja se planiraju nastaviti i po cijelome poluotoku. V. BEGIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Beton

Materijali