Ulaz za korisnike

Idealan položaj za vlastiti bazen u vrtu

|
Idealan položaj za vlastiti bazen u vrtu
 
Idealan položaj za vlastiti bazen u vrtu
Bazen – svejedno gdje? To možete pomisliti u euforiji. Ipak specijalan položaj bazena u okolišu odlučuje o njegovoj kasnijoj uporabi i popularnosti.

Sunčana strana

Kupate li se radi u ledeno hladnoj vodi? Ne? Tada pozicionirajte svoj bazen na mjestu koje je već od ranog jutra osunčano. Voda će se zagrijati već tijekom prijepodneva a u podnevnim satima će se već rashladiti prema želji. Čak i ako dodatno zagrijavate Vaš bazen njegovo pozicioniranje na suncu doprinijet će smanjenju troškova struje.

Privatne sfere

Ukoliko ne želite da Vas promatraju za vrijeme plivanja i sunčanja odaberite za Vaš bazen položaj zaštićen od pogleda. Kod većih vrtnih površina preporuča se položaj uvučen više u unutrašnjost. Relaksaciju i opuštanje ometaju i buka s ulice i galama prolaznika. Zato položaj bazena odaberite tako da možete u nuždi realizirati mjere zvučne izolacije ali i zaštite od pogleda.

Pristupačnost

dealno je da bazen graniči direktno s osunčanom terasom te da je blizu ulaza u kuću. Ako morate proći cijeli vrt primjerice kada Vam zvoni telefon ili morate nešto obaviti u kući, u tom slučaju će splasnuti prvobitno oduševljenje te će Vam sve izgledati kao opterećenje. Bez sumnje već imate svoje omiljeno mjesto u vrtu. Ako je bazen u njegovoj blizini možete ga zadržati.

Eliminiranje zamke spoticanja

Vodite računa o tome da Vaš novi bazen ne stvara zamke spoticanja. Ukoliko se nalazi blizu ulaza u kuću ili vrt postat će Vam vremenom naporno ako ga stalno morate zaobilaziti. Uzmite u obzir vaše uobičajene rute kretanja te postavite bazen po mogućnosti izvan te linije. Uz to bazen ne treba dominirati arhitekturom vrta. Vodite računa da unatoč bazenu imat još dovoljno slobodnih površina za organiziranje vrtnih zabava te za dječju igru.

Infrastruktura

Koristite postojeću infrastrukturu. Vaš bazen zahtjeva priključak vode, cjevovod, crpku i struju. Što dalje morate kopati opskrbne vodove kroz vrt, to će nastati veći troškovi i više rada. Zato vodite računa o mogućnostima što kraćih udaljenosti. Kraći cjevovodi su i jednostavniji za održavanje.

Materijali