Ulaz za korisnike

Idealna kupaonica

|
Idealna kupaonica
 
Idealna kupaonica
SVJETLOSNI EFEKTI - Bolje je da se prostor neizravno osvijetli te da se u području ogledala svjetiljke postave sa strane. Različite boje i podne obloge omogućavaju potrebne kontraste

Prostorije bi trebale biti dobro osvijetljene. Preporuča se dvostruka jačina rasvjete. U većini slučajeva nije dovoljno da se žarulja od 50 W zamijeni žaruljom od 100 W.

Trebalo bi postaviti različite izvore svjetla koji prostoriju uranjaju u indirektno svjetlo. U međuvremenu postoje sustavi koji proizvode čitav niz svjetlosnih ugođaja na pritisak gumba – putem radioveze – ili npr. pomoću infracrvenog daljinskog upravljača.

Također se može pokazati smislenim da se po noći aktivira orijentacijsko svjetlo za put u kuhinju ili kupaonicu. Praktično je upotrijebiti LED-rasvjetna tijela koja pokazuju male vrijednosti potrošnje energije. U mnogim starijim stanovima i kućama potrebno je u kupaonici obaviti najveće zahvate. Ipak je kupaonica jedno od najvažnijih područja u stanu, nešto bez čega se ne može.

Doduše kupaonica, koja je prilagođena starosnoj dobi, nema ništa s kupaonicom za invalide i osobe s posebnim potrebama. Uopće ne mora izgledati kao bolnica. Kupaonica bi za korisnika trebala biti oblikovana nadasve komforno i sigurno. Mora odgovarati njegovim osobnim predodžbama o tome što je za njega idealno, dakle u skladu s potrebama, počevši od opreme pa sve do boja.

Stoga bi obrtnik trebao uložiti više vremena za detaljan razgovor i savjetovanje te do u detalje saznati želje i potrebe klijenta. Ukoliko se radi o kompletnom uređenju kupaonice, rezultat bi trebala biti varijabilna kupaonica, koja će biti pripremljena i za buduće osobne promjene. Idealna kupaonica ne zahtijeva predimenzionirane površine. Kako pokazuje jedna studija, njemačke kupaonice u prosjeku nisu veće od 7 m2.

Zadatak obrtnika je da mora biti u stanju i na takvoj skromnoj površini uspjeti realizirati ide

alnu kupaonicu. Odlučujuću ulogu u tome ima prethodno planiranje i projektiranje koje se odlikuje važnim detaljima. Površine za kretanje pri tome igraju važnu ulogu. One moraju biti tako odmjerene da eventualno i osoba u invalidskim kolicima može bez problema koristiti sve sanitarne objekte. Što je uređenje fleksibilnije, to bolje. Ako se uz mali trošak mogu ukloniti postojeći predmeti ili se zamijeniti drugim objektima, idealna se kupaonica može kod eventualnih promjena bez problema i uz mali trošak prilagoditi.

Pomoću sustava predzidova spretno smješteni međuzidovi i pregradni zidovi stvaraju novi osjećaj prostora – odgovarajuća rasvjeta stavlja komfornu kupaonicu u pravo svjetlo i daje orijentaciju. Halogeno svjetlo može pridonijeti povećanom zasljepljivanju. Bolje je da se prostor indirektno osvijetli te da se u području ogledala svjetiljke postave sa strane.

Različite boje i podne obloge omogućavaju potrebne kontraste. Na taj se način prostorija može odgovarajuće toplo oblikovati – ne moraju uvijek biti samo bijele pločice. Možda stanari uvide kako se npr. od većinom većih dječjih soba, koje više nisu potrebne, može napraviti komforna kupaonica. U tom se slučaju traži kreativnost instalatera koji smije svoje klijente potaknuti na razmišljanje u novim smjerovima.

Izvor: www.Masmedia.hr

Materijali