Ulaz za korisnike

IFC: Prodajemo svu imovinu i izlazimo iz »Viktora Lenca«

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

RIJEKA – Investicijski fond Svjetske banke konačno je donio odluku o svojoj poziciji u stečaju »Viktora Lenca« o čemu je jučer i pismeno obavijestio stečajnog upravitelja Milenka Škrleca. Odluka je – ubrzana prodaja cjelokupne hipotekarne imovine jer su, kako navode, »nevoljko zaključili da je to jedini izlaz za povrat svojih potraživanja«.

Po prvi puta jasno i bez kalkulacija o još uvijek otvorenim i nekim drugim opcijama, ovaj potez IFC-a ubrzava i kraj stečajne agonije u Martinšćici, što potvrđuje i sam Škrlec. – Sada su nam pozicije za provedbu stečajnog plana jasne. IFC – kojem smo ponudili 2,1 milijun dolara kao isplatu za svu imovinu, plus prodajnu vrijednost doka 7, odlučio se po meni za financijski nepovoljniju varijantu. Najveći dio opreme, od aparata za zavarivanje do dizalica, zatim brodice i teglenice, pa u konačnosti i sami dokovi, imaju daleko nižu tržišnu vrijednost, bez obzira prodavali se pojedinačno ili u paketu. Realno, oni jako puno vrijede samo »Lencu« jer su dio tehnološke cjeline brodogradilišta. U svakom slučaju, nakon ove odluke IFC-a više nema nikakvog razloga za odugovlačenje provedbe stečajnog plana. Svi ostali razlučni vjerovnici dali su mu načelnu podršku, vjerujem da ovaj potez IFC-a neće promijeniti njihov stav i očekujemo njegovu skoru provedbu, rekao nam je Škrlec.

»Uljanik« ostaje kod ponude

Za očekivati je dakle skori dogovor »Uljanika«, ministarstva financija i gospodarstva o operativnoj provedbi modela isplate razlučnih vjerovnika. U »Uljaniku« kažu da ostaju kod svoje ponude da će otkupiti dok 11, ali i ostalu imovinu koju sada IFC nudi na prodaju uz naravno razumnu cijenu. Na taj način »Uljanik« zauzima ključnu poziciju u daljnjem dogovoru s državom oko formiranja novog »Lenca« na kojeg se prenosi cjelokupna proizvodna baza u Martinšćici. Hoće li nakon toga zajedno s državom dijeliti suvlasništvo nad brodogradilištem, za »uljanikovce« stvar je dogovora i nema bitniji značaj s obzirom na to da je i sam »Uljanik« državno brodogradilište. Sada su po odluci IFC-a prvi na potezu Trgovački sud u Rijeci koji bi navodno već sljedećeg tjedna mogao oglasiti prodaju onog dijela imovine koji je u njihovoj nadležnosti, a to su dokovi i plovni objekti. Opremu i dizalice prodaje stečajni upravitelj, kojeg u tom potezu ograničava odlučan stav radnika i Sindikata metalaca.

Bačinović: Neka gospoda časno izađu

Naime, povjerenik SMH-a Damir Bačinović ponavlja da je »Uljanik« jedini kupac kojeg će oni prihvatiti. – Zašto? Jer je jedini Karlo Radolović jasno rekao da su spremni kupiti našu imovinu i ostaviti je u Martinšćici u funkciji proizvodnje. Mogu, dakle, IFC i DEG prodavati što god hoće ali ne i kome hoće. Ako misle kako ćemo dozvoliti da netko kupi kompletnu AKZ-e opremu, pjeskarnice, dizalice, mostove pa do aparata za zavarivanje i prekidača, jer je bivša uprava stavila pod hipoteku doslovno svaku vidu, jasno im poručujemo da to neće proći. Pozivamo stoga gospodu iz IFC-a da iz nečasnog posla, kojeg su ovdje odradili, u konačnosti ipak časno izađu. A to znači da ne kalkuliraju bi li za koji komad željeza, mogli od nekoga dobiti kunu više. Imovina se može prodavati samo u paketu i samo »Uljaniku«, poručuje Bačinović. Nevenka HORVAT Izvor: Novi list www.novilist.hr

Materijali