Ulaz za korisnike

Igra obojene svjetlosti

|
Igra obojene svjetlosti
 
Igra obojene svjetlosti
Staklo do nastanka završnog proizvoda prođe kroz mnogo ruku. Svatko sa svojim umijećem pridonosi komadiću uspjeha. Bakreno crvena, mahovina zelena ... – skoro da ne postoji boja, koje nema, a ako i ne postoji mogu se kreirati sve nijanse

Poslovnim prostorima često nedostaje sjaj. Radilo se o hladnom prijemnom prostoru, tužnom prostoru za poslovne sastanke ili čistoj bijeloj liječničkoj ambulanti – ljudi se u tom prostoru uglavnom ne osjećaju baš najbolje. Svjetlosne ploče nude neobične svjetlosne objekte. Magičnu igru između svjetla i boje zapazi svatko, tko se prvi puta nađe ispred svjetlosne ploče.

Staklene ploče u boji montiraju se na držač od plemenitog čelika i osvijetljene su sa stražnje strane, tako da imaju jako djelovanje na prostor. Iza ugođajnih naziva, kao npr. jutarnje nebo, tišina, životna radost, sloboda ili vrtlog boja krije se dvanaest različitih motiva, koji promatrača u naše hektično doba trebaju podsjećati na stvari koje su uistinu važne. Svi danas imamo premalo vremena, a sa svjetlosnim pločama želi se ljudima pružiti vrsta smirenja. Vrijeme za promatranje i razmišljanje. Vrijeme za sabiranje misli, da bi nakon toga bili koncentriraniji za izazove koji nas očekuju u svakodnevnom životu.

Moderan proizvod

Tvrtku Glashütte (staklana) Lamberts osnovao je 1934. godine Josef Lamberts u Waldsassenu, otac današnjeg direktora tvrtke, Stephana Lambertsa. U staklani se osim ravnog stakla proizvode i signalna stakla (za semafore i vlakove). Danas je tvrtka Lamberts jedno od tri svjetska poduzeća koja pomoću tradicionalne tehnike proizvode usnopuhana ravna stakla - sa 100 radnika i mnoštvom boja od preko 5000 različitih stakala su čak vodeći na tržištu.

Usprkos stare uvriježene umjetnosti puhanja stakla uveliko polažu vrijednost na inovacije. Da razvoj novih, proizvoda, koji obećavaju uspjeh, može nastati i iz jednostavnih ideja koje se konsekventno prate, dokazuje poduzeće putem povijesti nastajanja svjetlosnih ploča. Njihovi proizvodu su takoreći „proizvod mušterija“. Na posebnoj izložbi „Exempla“ u okviru sajma obrtništva u Münchenu prezentirali su svoja šarena usnopuhana ravna stakla.

Tamo se pokazalo s kakvom su fascinacijom djelovala na posjetitelje. Mnogi su oduševljeno pitali, gdje se ti umjetnički objekti mogu kupiti. To je za tvrtku bio poticaj za razmišljanje, jer su se ravna stakla dotad prodavala samo kao međuproizvod. Dobili su zlatnu nagradu Bavarske za umjetničko oblikovanje usnopuhanih ravnih stakala u preko 5000 različitih boja. To ih je potaklo na razvoj prvog „kompletnog proizvoda“, svjtlosnih ploča.

Nakon što su poboljšali proizvodni postupak, te našli odgovarajuća rješenja za pričvršćivanje, rasvjetu i sigurnost ravnih stakala, proizvod je predstavljen tržištu i prihvaćen s velikim odobravanjem. Zbog jedinstvenog načina proizvodnje puhanjem ne postoje dva ista proizvoda. Da bi se ta jednistvenost dokumentirala, svaki kupac naravno dobiva certifikat o unikatnosti, te na taj način ne dobiva samo svjetlosni nego i umjetnički objekt, koji u svakom poslovnom prostoru stvara neusporedivu atmosferu. Svjetlosna ploča je teška osam kilograma, veličine 60 × 90 cm i košta brutto oko 800 €.

Tajna boje

U sve se većoj mjeri usnopuhana stakla upotrebljavaju kao arhitektonska highlights u prijemnim dvoranama, kao stropna ostakljenja, u svrhu dijeljenja prostora i u svjetlosnom dizajnu. Staklima tvrtke Lamberts možemo se diviti u Pfitzer-centrali u New Yorku ili predvorju zračne luke u Hongkongu. Enorman izbor boja omogućava arhitektima, unutarnjim dekoraterima, dizajnerima i umjetnicima širom svijeta neograničenu kreativnost – kvota izvoza je preko 60 posto s tendencijom porasta.

Preciznost obrtnika je osnova svake proizvodnje stakla. Kremeni pijesak, soda i vapno, neprozirna mješavina, tali se na visokim temperaturama, koja nakon hlađenja postaje apsolutno jasna i postaje fascinirajući materijal: staklo. Dodavanjem željeza, bakra, nikla i drugih metalnih spojeva sve do srebra i zlata, ostvaruje se skoro neograničena paleta boja. Neprestano se putem proba provjeravaju boje, da bi se staklo optimalno pripremilo za daljnju obradu.

Za puhanje stakla pomoću vrste puhaljke (lule), koje nakon toga slijedi, potrebna je velika snaga, osjećaj i umijeće. Jedino tako iz kugle od tekućeg stakla nastaje dugoljasti balon, a pomoću zarezivanja ravnomjerni stakleni cilindar. Na kraju tog proizvodnog postupka su kontrole gotovih valjaka i konačno rezanje cilindra. Već po treći put se materijal zagrijava da bi se gotov stakleni valjak „glatko ispeglao“ i da bi nastalo ravno staklo. Staklo do nastanka završnog proizvoda prođe kroz mnogo ruku.

Svatko sa svojim umijećem pridonosi komadiću uspjeha. Bakreno crvena, mahovina zelena ... – skoro da ne postoji boja, koje nema, a ako i ne postoji, majstori tvrtke Lamberts mogu tu boju kreirati. Svakodnevno nastaju puhane staklene ploče s različitim uzorcima, napuknuto staklo, Danzing staklo, Goethe staklo i mnogi drugi. Postoji negraničena mogućnost oblikovanja pri ispunjavanju najrazličitijih želja kupaca.

U sve se većoj mjeri usnopuhana stakla se upotrebljavaju u prijemnim dvoranama, kao stropna ostakljenja, u svrhu dijeljenja prostora i u svjetlosnom dizajnu. Takvim staklima možemo se diviti u Pfitzer-centrali u New Yorku ili predvorju zračne luke u Hong Kongu

Proizvodnja stakla

Od kremenog pijeska, sode i vapna se napravi osnovna mješavina. Odnos te tri komponente je različit ovisno o vrsti stakla. Ta se smjesa stavlja u peći i tali se pri temperaturi od 1450°C u trajanju od 14 sati, rektificira se i priprema za najvažniji stupanj obrade, puhanje. S obzirmo na željenu boju umiješaju se različita sredstva za bojanje. Takozvani početnik okretanjem puhaljke u peći stavlja tekuće staklo na puhaljku. U različitim drvenim kalupima daje staklu okretanjem i istovremenim puhanjem ispravan oblik.

Na kraju oblikuje staklo u kuglu i predaje puhaljku majstoru. Majstor puhanjem kugli daje završni oblik, egzaktnu formu i strukturu. Užareni stakleni balon se otvara na oba kraja i proširuje se. Tako nastaje cilindar. Nakon hlađenja se cilindar razrezuje po dužini, te se u daljnjem postupku obrade još jednom otklopljen zagrijava i rasteže. Pomoću posebnog komada drveta valovita se ploča glatko pegla. Na pomičnoj traci za hlađenje staklu se oduzima napon. Na kraju se površina ohlađene ploče oprema sigurnosnim zaštitnim slojem.

Materijali