Ulaz za korisnike

Illy: Slovenci onemogućavaju prometno povezivanje regije

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PORDENONE - Na zanimljivom i značajnom susretu poduzetnika iz talijanskih sjeveroistočnih regija Veneto i Friuli-Venezia Giulia te hrvatskih sjeverozapadnih županija, Istarske i Primorsko-goranske, koji je održan u Pordenoneu, predsjednik regije Friuli-Venezia Giulia Riccardo Illy rekao je da je projekt osnivanja sjevernojadransko-alpske euroregije značajan faktor ubrzavanja procesa gospodarske, kulturne i socijalne integracije spomenutih regija.

Illy je ustvrdio da euroregija mora postati međunarodni pravni subjekt s jačim institucionalnim i političkim vezama nego što je, primjerice, slučaj s radnom zajednicom Alpe-Jadran. O euroregiji su pohvalno i nadahnuto govorili državni tajnik u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Roberto Antonione, državna tajnica pri hrvatskom Ministarstvu gospodarstva Tajana Kesić Šapić, predstavnica vlade regije Veneto Maria Luisa Coppola te riječki župan Zlatko Komadina. Istarski župan Ivan Jakovčić izostao je (zbog radnih obveza) sa skupa, ali je zato bio dan ranije na radnoj večeri u Pordenoneu, u organizaciji Odbora talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj koji je, uz talijansko veleposlanstvo u Zagrebu i talijanski Institut za vanjsku trgovinu – ICE, organizator susreta talijansko-hrvatskih poduzetnika. Jakovčić je razgovarao s Illyjem, Antonioneom i predstavnicom regije Veneto, a glavna je tema razgovora bila upravo euroregija.

Svi su se sudionici susreta u Pordenoneu složili s činjenicom da bi euroregija u prvom redu trebala ubrzati proces prometnog povezivanja svih graničnih regija, a posebice talijanske s Hrvatskom, odnosno Istrom i Rijekom, no u jednoj su mjeri svi suglasni s time da je u tome trenutno najveća kočnica Slovenija, koja se načelno zalaže za euroregiju, ali gradi unutarnji željeznički i cestovni sustav koji se ne poklapa sa širim interesom graničnih partnera.

»Slovenci kasne s izgradnjom dijela autoceste Ljubljana - Zagreb, s projektom izgradnje autoceste do Rupe u smjeru Rijeke a nisu još definirali kako će se slovenske ceste spojiti s Istarskim ipsilonom, koji je dovršen i pušten u promet«, rekao je Illy te dodao da nakon susreta s Janezom Janšom pročelnik za promet u vladi regije Friuli-Venezia Giulia već tjednima uzaludno čeka da ga na razgovor primi slovenski ministar prometa. Uistinu, osim povezivanja kapitala i poduzetništva, euroregija bi ponajprije trebala zadovoljiti osnovne potrebe građana graničnih regija a čemu svakako pripadaju prometnice.

»Slovenci su najavili da će tek nakon 2012. godine pristupiti izgradnji autoceste prema Rijeci dok smo mi u Hrvatskoj naš dio do Rupe već okončali. Autoput Rijeka - Kopar je strateški pa smo Slovencima ponudili da nam ustupe koncesiju za izgradnju autoceste kad već oni ne namjeravaju investirati, no uzalud«, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. I sam je Riccardo Illy tijekom službenog govora rekao da bi njegova regija i Veneto bile spremne uložiti sredstva u izgradnju te autoceste, ali da Slovenija trenutno odbija razgovarati o mogućoj koncesiji. Inače, susretu u Pordenoneu odazvalo se četrdesetak poduzetnika iz Istre i Rijeke te osamdesetak iz regija Veneto i Friuli- Venezia Giulia, koji su tijekom dana radili u odvojenim radnim grupama i održali niz poslovnih susreta.

Autor: E. VELAN Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Kuhinje - gradimo.hr

Materijali