Ulaz za korisnike

Imamo li energije za rast?

|
Imamo li energije za rast?
 
Imamo li energije za rast?
3. Energetska Arena 2011. – Regionalna konferencija o energetskom sektoru, 14. lipnja 2011., 9:00 sati, The Regent Esplanade, Zagreb. Organizator: Infoarena grupa
Imamo li energije za rast?

Nedavna nuklearna katastrofa u Japanu i previranja na Bliskom Istoku otvorila su pitanja o održivosti postojećeg energetskog rasta i razvoja, potaknula rasprave o opravdanosti korištenja nuklearne energije i postojećih sigurnosnih standarda, a ispitivanja javnog mnijenja istovremeno potvrdila osjetljivost građana u pogledu korištenja nuklearne energije. Stručni krugovi su također podijeljeni. Dok jedni ne nalaze alternative za rastuće energetske potrebe tvrdeći da je nuklearna energije sigurna, drugi ju oštro napadaju zalažući se za okretanje obnovljivim izvorima energije, poput sunca i vjetra. To, kao i prošlogodišnja ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu, nameću pitanje korištenja novih tehnologija u iskorištavanju tradicionalnih izvora energije.

Stoga se možemo zapitati imamo li “energije“ za rast? Kako ćemo odgovoriti na izazove u energetskom sektoru kao, i kako ćemo iskoristiti nove tehnologije? Mogu li one biti pokretač gospodarskog rasta i razvoja, uz nove investicije koje se pripremaju u ovom sektoru? Kakav je njegov potencijal? Jesu li postojeći transportni sustavi i sigurnost opreme na zadovoljavajućem nivou? Koje su mogućnosti za otvaranje novih koridora?

O ovim i brojnim drugim pitanjima bit će riječi na 3. Energetskoj Areni 2011. – najznačajnijoj regionalnoj konferenciji o energetskom sektoru koju organizira Infoarena Grupa u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a održava se 14. lipnja 2011. u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade.

Na konferenciji će gostovati brojni ugledni gospodarstvenici i stručnjaci s područja energetskog sektora, poput Zsuzsanne Hargitai, direktorice za EBRD Hrvatska, Zoltana Aldotta, predsjednika Uprave INE, Kirilla Kravčenka, generalnog direktora za Gazprom Neft–NIS, u Srbiji, Branka Zajeca, direktora za Končar – Obnovljivi izvori, Ante Markova, predsjednika Uprave za Janaf, koji će, uz ostale sudionike, o stanju i trendovima u energetskom sektoru raspravljati kroz nekoliko sljedećih tematskih cjelina:

- Utjecaj japanske nuklearne krize i arapskih ratova na energetski sektor;

- Nove tehnologije u energetskom sektoru;

- Investicije u energetski sektor;

- Transportni sustavi/koridori i sigurnost opskrbe.

Pitanje ulaganja u energetski sektor u Republici Hrvatskoj svakako je važno uzme li se u obzir nedavni investicijski plan Vlade RH prema kojem se, u 18 projekata, od kojih se čak polovica odnosi na HEP, u narednom razdoblju planira uložiti 3,85 milijarde eura.

Predviđaju se ulaganja u četiri termoelektrane, hidroelektrane, izgradnju terminala za ukapljeni plin, u podzemna skladišta za plin, završetak modernizacije rafinerija, u povezivanje plinskog sustava Hrvatske i Mađarske, te donošenje konačne odluke o projektu Družba Adria, a navodi se i mogućnost izgradnje nuklearne elektrane. Budući da su nosioci projekta država i javna poduzeća, jedno od najznačajnijih pitanja kojima će se baviti konferencija su izvori i modeli financiranja energetskih projekata.

Stručnjaci smatraju kako su ulaganja u ovaj gospodarski značajan sektor lijek za oporavak od gospodarske krize, budući da vode otvaranju novih radnih mjesta, rastu i razvoju novih industrija, usvajanju novih znanja u teoriji i praksi. Imamo li “energije” za takav rast ? Saznajte na regionalnoj konferenciji o energetskom sektoru – 3. Energetskoj Areni 2011. !

Detaljne informacije o programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr

Kontakti:

Ana Krpan, LuxLucis

Agencija za interim management savjetovanje, marketing i PR;

Dr. Ante Šercera 84, 10 000 Zagreb;

e-mail: ana@luxlucis.hr; Mobile: +385 98 16 94 225

Materijali