Ulaz za korisnike

Imm Koeln 2013-Trend report

Imm Koeln 2013-Trend report
 
Imm Koeln 2013-Trend report
Od 14-20.01.2013. u Koelnu je održan međunarodni sajam industrije nameštaja. Više od 1250 tvrtki iz 50 zemalja izložilo je preko 100 000 izložaka koji su prikazali najnovije trendovie i inovacije u ovom području. Ove je godine u sklopu sajma održan i Living Kitchen- sajam kuhinja, kuhinjskih uređaja i opreme, koji se održava svake druge godine.

Bilo da se radi o dizajnu, materijalima, bojama  ili površinskoj obradi, opći je trend povratka prirodi i ekologiji. Drvo kao materijal je apsolutno u prvom planu. Kombinira se s drugim materijalima, ali je naglasak na njegovoj originalnoj strukturi. Ovakav pristup je stvorio velike dizajnerske mogućnosti pa svaki element namještaja dobiva svoju jedinstvenu priču. Hrast je sveprisutan, u prirodnoj boji, dimljenim nijansama, močvarnoj nijansi , u formi masiva ili furniranim elementima. Na trend prirodnog nadovezuje se i upotreba kože, prirodnih tkanina, a staklo sve više zamjenjuje plastične materijale. Naglasak je na kvaliteti proizvoda i visokoj razini završne obrade. Sve je ovo popraćeno vrhunskom tehnikom i tehnologijom stvarajući čaroban spoj prirode i čovjeka.

Paleta trendovskih boja se kreće u rasponu od bijele, krem pa sve do tamnosmeđe te sivih tonova, a za ljubitelje življih boja tu su žuta, narančasta, boja ciklame, zelena te plava kao najistaknutija. Motivi su geometrijski, apstraktni, etno, biljni ili životinjski. Mat efekt je postao dominantan, a visoki sjaj se javlja još u detaljima. Površine su na dodir glatke ili nježne, nasuprot dimaničnim, grubim i reljefnim formama.

Led rasvjeta je i dalje sveprisutna, kreativne mogućnosti su sve veće i koristi se u svim prostorijama stvarajući dinamične vizualne efekte.

Dnevni boravci su i dalje povezani sa kuhinjom i blagovaonicom, a kombiniraju se zemljani i sivkasti tonovi kao bazni sa živim bojama i izražajnim teksturama. Komode su kompozicija otvorenih i zatvorenih elemenata, gdje otvoreni obavezno imaju naglasak bojom ili izražajem drveta i vrlo su fleksibilne i dinamične. Ručkice se i dalje vizualno negiraju skrivenim načinima otvaranja.  Sjedeće garniture su i dalje niske, sa naglašenim ergonomskim varijacijama, a postaju sve su više zaobljenih, mekanih formi. One postaju baza za primjenu svih trendovskih uzoraka, bilo kao osnovna tema ili u detalju. Foteljice postaju hit- raznolikost oblika i boja je velika, a često se otvara "kutak" u kome foteljica dominira uz lampu ili dekorativni predmet-ona više nije samo prateći element sjedeće garniture.  Klub stolići su niski, velikih dimenzija i često kompozicija više elemenata. I tu se javlja sve više zaobljenjih formi, a svojim dizajnom stolići postaju vrlo naglašen element dnevnog boravka. Tepisi su šareni, izražajni i često izrađeni u patchwork tehnici. Vizualni dojam starog, istrošenog tepiha je izrazito moderan kao i reljefne površine te krupni uzorci.

U blagovaonicama dominira stol koji postaje skulpturalan. U segmentu stolova drvo kao materijal i njegova individualnost osobito dolazi do izražaja. I dalje dominira centralna noga ili uvučene noge kako bi kutevi ostali vizualno slobodni. Rubovi stola postaju lagano zaobljeni i skošeni dajući mu tako mekoću i eleganciju. Stolice su niskog naslona, a najčeći materijal je drvo kombinirano sa tkaninom ili kožom. Klupe i kutne klupe su i dalje u trendu.

Kuhinja doživljava svoj daljnji tehnološki i vizualni razvoj. Ona je prostor namjenjen kuhanju, ali sve više i druženju. Hrana, uživanje u hrani kao i sama kvaliteta kuhanja sve više dolaze do izražaja pa sve to dodatno naglašava i važnost kuhinjskih uređaja. Sam izgled kuhinja je u osnovi vrlo jednostavan, bez naglašenih ručkica, dok su detalji dinamični kroz formu i boje. Bazne boje su često bijela, krem do srednjesmeđih tonova te sivih, a detalji su naglašeni drvetom ili živim bojama. U detaljima se često  javljaju i reljefne površine. Dominira mat efekt, a viskoki sjaj se javlja na staklenim površinama koje su također čest materijal za izradu fronti kuhinja. Naglasak je i dalje na otoku koji je često podesiv po visini. Radna ploča je izrađena od prirodnog kamena ili kompozitnih materijala koji imitiraju kamen, drvo, beton ili od drveta.

Obzirom na povezanost sa dnevnim boravkom, naglasak je na lakom održavanju same kuhinje i bešumnom radu uređaja. Uređaji se često grupiraju u poseban "ormar" koji je izdvojen od same kuhinje i otoka, dajući tako samoj kuhinji veći dizajnerski izražaj.  Pipe i praonici postaju sve više ergonomski, vodi se računa o poziciji i dizajnu pipe kako bi što manje ometala radne procese, nude se mogućnosti istjecanja filtrirane vode i vode na temperaturi spremnoj za kavu ili čaj. Praonici postaju većih dimenzija. Uređaji komuniciraju sa mobilnim telefonima, intuitivni su i maksimalno prilagođeni pojedincu. Intenzivira se indukcijsko kuhanje i kuhanje na pari, sve više pećnica nudi mogućnost samočišćenja. Faktor štednje energije je također vrlo značajan pa je sastavni dio kuhinja i led rasvjeta. Zdrav život, ekologija i praktičnost postaju obavezan dio kuhinjskih procesa.

Kuponice su također prostori koji doživljava nagli tehnološki razvoj, u skladu sa potrebama suvremenog čovjeka. Osim prostora za održavanje osobne higijene, kupaonica postaje relax prostor. Suvremene tuš kabine i kade sadrže masažne sustave, kromatske tretmane, a intenzitet istjecanja vode se regulira ovisno o dobu dana-jutarnji termini zahtijevaju intenzivniji mlaz, dok večernji trebaju imati više opuštajući učinak. Prisutnost drveta u kupaonici je povećana, a sve u svrhu dodatnog opuštanja i približavanja čovjeka prirodi.

U spavaćim sobama dominiraju kreveti koji više nemaju prenaglašena uzglavlja, ali dominira drvo kao materijal. Visina kreveta postaje nešto veća, slična hotelskima zbog  ergonomskih  zahtjeva. Ovo je prostor u kome trendovske tkanine dolaze do punog izražaja kroz upotrebu dekorativnih jastučića, navlaka i same posteljine. Ormari su vrlo jednostavni, elegantni, sa diskretnim horizontalnim naglaskom ili bez njega. Površine su glatke, grubo obrađene ili reljefne u detaljima, a drvo ponovo dominira. Unutrašnjost ormara je vrlo fleksibina. Led rasvjeta je integrirana u fronte ormara, uzglavlje kreveta ili noćne ormariće koji su jednostavnog dizajna.

Svijet dječjih soba je šaren, kao i uvijek, a led rasvjeta je također sveprisutna. Sobe su dinamičnih formi i boja te fleksibilne. Moderni su kreveti u obliku šatora, automobila, kućica, dok su ormari i komode jednostavnih formi sa integriranim dinamičnim oblicima i bojama kao naglasak.U svim se prostorima velika pažnja posvećuje dekorativnim predmetima-slike, skulpture, vaze, cvijetni aranžmani. Oni prerastaju u prava umjetnička djela dajući tako dodatni šarm domu.

Na zajedničkom štandu površine 200 m² svoje proizvode su predstavle i hrvatske tvrtke: Malagić d.o.o., Modo interijer studio d.o.o., Obrt Margalić, Slikarstvo Potočnjak, Drvotokarija d.o.o. i Javor d.o.o. U sklopu info pulta HGK predstavio se i Spin Valis d.o.o. putem promidžbenih materijala , kao i Grupacija proizvođača namještaja HGK.Samostalno su se predstavili  Kvadra d.o.o., Prima Namještaj d.o.o. i Ancona grupa d.o.o.

www.interijerNET.hr

Materijali