Ulaz za korisnike

Ina vraća »DružbAdriju«

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZAGREB - Vlada bi se uskoro trebala očitovati o prijedlogu da Hrvatska ipak realizira projekt »DružbAdria«, ali tako da isključi prijevoz nafte tankerima iz Omišlja, najavio je to jučer na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

Prema tom Ininom modificiranom prijedlogu, nafta bi iz Rusije stizala JANAF-ovim naftovodom, ali se ne bi dalje prevozila tankerima, nego bi se Hrvatska naftovodom povezala s Trstom i to od mjesta Melnice, a dijelom i preko Slovenije. Ina se zalaže za reverzibilni naftovod, što znači mogućnost transporta nafte u oba smjera, pa tako i iz Rijeke u Sisak, a ne samo iz smjera Siska prema Rijeci. - To znači da bi 20 milijuna tona nafte moglo ići do Trsta, što je ekološko čišći projekt jer tankeri s balastnim vodama neće dolaziti do Omišlja, kazao je Dragičević. Na pitanje što Vlada misli o tome, Dragičević je kazao da će se uskoro očitovati o tom prijedlogu. On je priznao da Ina nije službeno išla s tim prijedlogom na Vladu, nego da to može učiniti samo JANAF koji vodi cijeli projekt.

Opasnost po kras U Vladi pak doznajemo da se doista razmatra i takav prijedlog te da je premijer Ivo Sanader o njemu prije više od godinu dana izvijestio talijanskog i slovenskog premijera, a da su te zemlje izrazile načelnu spremnost, Italija nešto jaču, da se razgovara i o takvoj realizaciji projekta »DružbAdrija«. Slovenci su u najmanju ruku rezervirani prema prolasku naftovoda kroz njihovo kraško područje i znaju da bi posljedica neznatne ekonomske koristi bio veliki otpor javnosti postavljanju cjevovoda. O tome će se prijedlogu vjerojatno uskoro češće razgovarati jer se konačno priprema osnivanje agencije za Jadran, kroz koju bi tri susjedne zemlje trebale naći najbolji način suradnje, između ostalog i u energetici, ali uz očuvanje Jadrana. Jedna od pet potpisnica sporazuma DružbAdria, Rusija, nezadovoljna je jer se projekt »DružbAdria« ne realizira, protivi se i promjeni projekta jer, kako otkrivaju naši izvori, Rusi ne vjeruju da preko naftovoda do Trsta mogu sa sigurnošću znati tko su krajnji kupci njihove nafte. No, Rusi su sada, tvrde naši izvori iz Vlade, spremni razgovarati i o toj mogućnosti, što su dali do znanja i za nedavnog posjeta ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović toj zemlji. Ovakva realizacija projekta podrazumijeva pristanak i ostalih zemalja, Mađarske, Slovačke i Ukrajine, te pokretanje priče iz početka jer se ipak radi o novom projektu. Više o ovoj temi na www.GlasIstre.hr

Materijali