Ulaz za korisnike

Individualno oblikovanje staklom

|
Individualno oblikovanje staklom
 
Individualno oblikovanje staklom
Obojeno staklo i efekti koji se tako postižu već dugo fasciniraju arhitekte i umjetnike .

Njihove umjetničke vizije dosada su se mogle ostvariti samo zahtjevnim postupcima bojanja ili sitotiskom, koje su se uz to mogle koristiti ogranučeno.

Digitalnim tiskarskim postupkom OKACOLOR iz OKALUXA postalo je moguće realizirati individualno na staklu čitav spektar boja u malim serijama. Takva stakla mogu se koristiti kao ESG, VSG i kao izolacijska stakla. Novooblikovana poslovna zgrada Obuhov u St. Petersburgu pokazala je koje su se sve nove mogućnosti otvorile arhitektima.

Prostorni efekti

U St. Petersburgu su arhitekti poduzeća nps tschoban voss, Berlin pretvorili nekadašnju bolnicu u reprezentativnu adresu za mnoga poduzeća. Bitan udio u izmjeni izgleda nove poslovne zgrade Obuhov imala je ovješena fasada od aluminijskih panela lakirana u zlatno-metalik boju. Arhitekti su za takvu konstrukciju osmislili trodimenzionalni dizajn inspiriran vodom i valovima, koji je prekrio površine fasade. 5 cm duboki utisnuti valovi omogućili su pokretljivu igru svjetla i sjene na inače ravnim ogromnim površinama.

Taj darovani zaštitni znak identiteta zgrade trebao se naći opet u polujavnim unutarnjim područjima. Iz tog razloga su arhitekti poduzeća nps tschoban voss dali fotografirati fasadne elemente s karakterističnim refleksima svjetla. Grafički uvećane i s dorađenim kontrastima slike su poslužile kao motiv za digitalno tiskane staklene panele, koji su postavljeni u kompletnom lobby području.

Novi paneli razvijeni u tvornici OKALUX sastoje se od ESG-a tiskanog sa stražnje strane OKACOLOROM, koji je velikoplošno zalijepljen na MDF ploče te montiran skriveno. Refleksi umjetnog svjetla daju površinama bez fuga dodatno dojam dubine pri čemu istovremeno nestaju rubovi prostorija- nastaje posve jedinstven prostor gotovo kao u labirintu zrcala na Kirmesu.

www.okalux.de

Materijali