Ulaz za korisnike

Industrija stakla za inspiraciju solarne primjene na GPD-u 2009.

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

Solarni stručnjaci stupaju u kontakt s građevinarima i obrađivačima stakla Dani stakla izvor su inspiracije za umjetničku primjenu stakla u arhitektonskom, solarnom, automobilskom sektoru te sektoru za uređenje interijera od samog početka razvoja tih djelatnosti. 11. konferencija u Tamperi u Finskoj u lipnju 2009. godine nije iznimka , stavljajući u prvi plan interakciju između građevinara i obrađivača naprednih staklenih proizvoda te pv, csp i termalnih tehnologija koje danas silovito uzimaju maha.

- GPD osnovana je na ideji da se cijeli lanac vrijednosti obrade stakla uključi u osuvremenjivanje budućih primjena za bolji učinak, kvalitetu i izvedbu konačnih proizvoda, kaže Jorma Vitkala, predsjednik Organizatorskog odbora. Danas smo svjedoci očite eksplozije s prekomjernih 40% godišnjeg rasta u tehnologiji solarne industrije. Istovremeno znamo da je staklo najvrednija ključna komponenta u npr. pv-panelima, tako da je upravo pravo vrijeme za intenziviranje razmjene informacija između proizvođača i obrađivača stakla i solarne industrije, dodaje on. - Mnogo je čimbenika koji utječu na rezultat vrhunske obrade i otkrili smo da temeljiti uvid u ono što je industrijski moguće inspirira građevinske poduzetnike da prilagode razvoj te da vlastite zahtjeve proslijede obrađivačima stakla, kaže Jorma Vitkala. Povezivanje s onima koji ulažu u zgrade, dizajniraju ih, grade i upravljaju njima utire put novim inteligentnim rješenjima. Upravo je to razlog zašto smatram tako inspirativnim uključiti solarne stručnjake u aktualni dijalog s industrijom stakla, kaže Vitkala. Industrija može učiniti mnoge stvari koje solarnim stručnjacima možda nisu poznate, a istovremeno solarni stručnjaci možda imaju posebne želje koje industrija treba razmotriti. GPD konferencija poziva apsolutne vrhunske stručnjake i donositelje odluka globalne industrije stakla na konferenciju o staklu svake druge godine. Manje se konferencije organiziraju na brzo rastućim tržištima kao što su Kina i Indija.

Povezivanje sa stručnjacima za staklo - Svaki put čujemo oko 250 stručnih prezentacija koje se na općim kongresima, javnim raspravama i radionicama izlažu dobro informiranoj publici od preko 1000 stručnjaka, objašnjava Vitkala. Prezentacije su navedene na www.glassfiles.com za javnost, a detalji se mogu vidjeti na www.gpd.fi. Naputci za pregled i detalji prošlih stručnih prezentacija lako se mogu istražiti. Mnoge prezentacije uključuju vizije nadolazećih primjena tehnologije i opisuju učestalu primjenu GPD platforme kao foruma za testiranje njihovih koncepata prije potpune primjene. Na taj se način mogu uvjeriti da svi koji doprinose tom vrijednosnom lancu raspolažu temeljnim znanjima o nadolazećim idejama, slično dobavljačima i mušterijama, i stoga mogu izbjeći zadiranje u područja za koja se može pokazati da su skupi eksperimenti. GPD je mjesto gdje se može naučiti o svim aspektima obrade stakla od faze predobrade do premazivanja, termičke obrade, kaširanja i svijanja. Obrada stakla i opsežna logistika imaju dakle ključnu ulogu u nabavi građevnog materijala.

Solarne prezentacije svakako su dobrodošle – rok za slanje skraćene verzije je 15. listopad 2008. Glavni dio GPD 2009. čini širok spektar uporabe stakla u arhitekturi. Ideja je izići u susret budućim izazovima vezanim uz arhitektonsko planiranje. Od posebnog je značaja naučiti kako solarni stručnjaci vide buduću primjenu i tržišni razvoj svoje struke. Ta će spoznaja pomoći i arhitektima i industriji stakla da ulažu u relevantne potencijale, proizvode i usluge. - Mogućnost za uspostavljanje kontakata s arhitektima, statičarima i stručnjacima za staklo daje solarnoj industriji jedinstvenu mogućnost za predstavljanje golemog potencijala integriranih fotonaponskih panela gradnje (BIVP) i drugih rješenja. Istovremeno arhitekti imaju mogućnost izraziti svoje shvaćanje zahtjeva vezanih uz dizajn budućih građevina. Organizatori su u neprestanoj potrazi za novim perspektivama koje bi uključili u program konferencije. Stoga toplo pozdravljamo Vaš doprinos našem području interesa, kaže Vitkala. Dobra je vijest ta da tehnologija potrebna za bolju energetsku ekonomičnost u zgradama još nije uporabljiva, izazov je stoga efektivno iskoristiti ono što je dostupno. Molimo Vas, pošaljite svoju skraćenu verziju na www.gpd.fi/abstract-Finland do 15. listopada 2008.

Golemi budući potencijal Stručnjaci u staklenoj industriji slažu se da su ključna područja energetske ekonomičnosti u građevinama solarna i termalna kontrola te solarna tehnologija. Penetracija je ipak još uvijek niska unatoč činjenici su redukcije ugljičnog dioksida, koje su te tehnologije jamčile, puno veće od sadržaja energije iz proizvodnje. - Na stručnjacima za tehnologiju je da ukažu na potencijal i obećaju svoje nove tehnologije, naglašava Jorma Vitkala. Nije dovoljno pretpostaviti da vlasnici zgrada i arhitekti automatski postaju svjesni obećavajućeg prodora čak iako je građevinski sektor odgovoran za preko 40% svih emisija plina unatoč nepobitnoj činjenici da grijanje i klimatizacija čine 70% svih troškova energije u zgradi i emisija ugljičnog dioksida. Za sve dodatne informacije i prijedloge prezentacije kontaktirajte: Mr Jorma Vitkala, predsjednik . . . Sažetak za potrebe weba Povezivanje s onima koji ulažu u zgrade, osmišljavaju ih, grade i upravljaju njima utire put novim inteligentnim rješenjima. Upravo je to razlog zašto je posebice inspirirajuće potaknuti solarne stručnjake na aktualan dijalog s industrijom stakla, glavnim dobavljačem sposobnim za mnoge stvari kojih solarni stručnjaci možda nisu svjesni. Istovremeno solarni stručnjaci možda imaju posebne zahtjeve za industriju jer ona svoje potencijale formira u svrhu munjevitog širenja solarne djelatnosti.

[u]www.gpd.fi[/u]

Materijali