Ulaz za korisnike

Industrijski podovi i suvremeni standardi

|
Industrijski podovi i suvremeni standardi
 
Industrijski podovi i suvremeni standardi
U mnogim zemljama industrijski podovi podložni su strogim zakonskim odredbama i zahtjevima. Ovi podovi ponajprije služe za očuvanje neposrednog radnog okoliša i ni u kojem slučaju ne smiju direktno ili indirektno utjecati na onečišćenje prirode.

Industrijski podovi moraju biti apsolutno sigurni i ekološki prihvatljivi proizvodi. Osim toga moraju udovoljavati i određenim standardima u pogledu sigurnosti djelatnika u radnim prostorima.

Mnoge zemlje članice Europske Unije u ovom slučaju provode vrlo rigorozne kontrole i u slučajevima kad se radi o teškom kršenju odredbi i standarda glede prihvatljivosti i sigurnosti industrijskih podova za ljude i okoliš izriču se drastične novčane kazne koje dostižu šesteroznamenkaste brojke.

Gdje se danas koriste industrijski podovi?

Industrijski se podovi ne koriste samo u radioničkim prostorima, nego se mogu postavljati i skladištima i proizvodnim pogonima.

Daljnja mjesta na kojima se industrijski podovi postavljaju su robne kuće i supermarketi. Ali ni to nije sve jer se ovi podovi mogu koristiti i u privatnim i javnim garažama.

Industrijski podovi i njihova ugradnja

Kako bismo na najbolji način postavili i kasnije koristili industrijski pod, najprije treba provjeriti temeljnu podlogu na koju se on postavlja.

Ovdje ponajprije treba obratiti pozornost na nosivost podloge i njezinu sposobnost vezivanja. Osim toga za pravilnu ugradnju poda vrlo su važni debljina i vrsta materijala od koje je podloga izrađena.

Daljnje, potrebno je provjeriti kakva je trenutna izolacija podloge. Jeli podloga otporna na difuzni utjecaj vodene pare i štetni utjecaj vlage iz tla?

Ukoliko smo sigurni da podloga udovoljava ovim standardima uvelike smo olakšali sebi daljnji postupak ugradnje. Koju vrstu podne obloge zatim postaviti na pod najprije ovisi o činjenici kolika je nosivost poda.

Vrlo je važno tijekom odabira podne obloge znati treba li na pod dodatno stavljati fuge. Tek nakon što budete imali odgovore na sva spomenuta pitanja možete krenuti s razmišljanjem o konkretnim koracima ugradnje određene vrste obloge.

Razmislite o tome o kakvoj se radnoj atmosferi i radnim uvjetima radi u prostorima gdje postavljate industrijske podove. Kolika je temperatura u prostorijama, postoji li opravdana opasnost od eksplozije ili možda izbijanja požara tijekom postavljanja i nanošenja zaštite na podu ili tijekom njegova kasnijeg korištenja?

Materijali