Ulaz za korisnike

Informacija o razvoju TONDACH HRVATSKA d.d.

|
Informacija o razvoju TONDACH HRVATSKA d.d.
 
Informacija o razvoju TONDACH HRVATSKA d.d.

Dana 04. lipnja 2007. godine održana je redovna Skupština dioničara tvrtke Tondach Hrvatska d.d. Na Skupštini je za predsjednika Uprave Tondach Hrvatska d.d. ponovno izabran g. Franz Olbrich, te kao članovi Uprave g. Mladen Koprek i gdja. Marica Kesak. Nakon što je utvrđen daljni uspješni rast Tondach Hrvatska d.d., za predsjenika Nadzornog odbora ponovno je izabran g. Zvonimir Jakuš.

Tvornicu "Zagorka" osnovao je 1889. godine zagrebački graditelj Ferdo Stejskal. Presudno za rad tvornice bili su, kako pišu ovdašnji kroničari, nalazišta kvalitetne gline: crvene, žute, crne, bijele, masne, pješčane itd.

Godine 1892. "Zagorka" je prodana austrijskoj firmi "Wienerberger" iz Beča, koja je slovila kao najveća keramička industrija na kontinentu. Godišnje bilance radilo je centralno ravnateljstvo u Beču, a prodaju je vršio Ferdo Stejskal i to najčešće crijep. Početkom stoljeća Stejskal svoje dionice predaje svom nasljedniku Arminu Schreineru iz Zagreba. 1918. godine "Hrvatska eskontna banka" kupuje od firme "Wienerberger" tvornicu, koja je od tada u hrvatskim rukama sa sjedištem u Zagrebu. Godine 1938. pogon crijepa kupuje firma "Braća Bohn" iz Vinkovaca, te tijekom II svjetskog rata posluje u sastavu tog poduzeća. Poslije II svjetskog rata, firma funkcionira kao društveno poduzeće i proizvodi opeku i utoreni crijep. Krajem 1992. ondašnje poduzeće "Zagorka" za proizvodnju opeke i crijepa se privatizira i posluje do 1996. godine kao mješovito poduzeće i to s 53 % vlasništva malih dioničara. Zaposlenih je bilo cca. 190, a godišnja proizvodnja je bila cca. 5 mil. kom prešanog crijepa i 25 mil. NF opeke. Početkom 1996. god. austrijska tvrtka "Ziegelwerke Gleinstätten" i njezin glavni direktor i dioničar gosp. Franz Olbrich kupnjom dijela dionica malih dioničara postali su suvlasnici bivše tvrtke "Zagorka", poduzeća za proizvodnju opeke i crijepa iz Bedekovčine. Na Skupštini dioničara 17.04.1996. god. prihvaćena je ponuda o dokapitalizaciji tvrtke. U sjedištu korporacije "Ziegelwerke Gleinstätten" nakon toga počinje užurbana priprema i radovi na izradi planova izgradnje nove tvornice i sklapanja ugovora s dobavljačima najmodernije opreme za proizvodnju prešanog crijepa. Odlučeno je da se u toj fazi ulaganja prekine proizvodnja blok opeke (koja je prije pečena u istoj peći zajedno sa crijepom) i da se postojeća peć preuredi isključivo za proizvodnju crijepa (za koji u Bedekovčini postoje vrlo kvalitetne sirovine). Od 01.01.2000 godine grupa “Tondach” je preuzela tvornicu vučenog crijepa u Đakovu, koja posluje u okviru zajedničke firme “Tondach Hrvatska” sa sjedištem u Bedekovčini. Proizvodnja crijepa u Đakovu se također bazira na bogatoj tradiciji proizvodnje crijepa u tom kraju, kojoj je podloga bogato nalazište kvalitetne sirovine. Arheološki ostaci u Đakovu i lokalitetima u okolini Đakova govore o postojanosti opekarske proizvodnje od rimskih vremena pa sve do danas. Intenzivniji razvoj opekarstva vezan je za ime đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera oko 1870. godine, poznatog graditelja značajnih objekata u Hrvatskoj, a među njima i čuvene Đakovačke katedrale. U znak sjećanja na ovog velikog graditelja i danas jedan od pogona poduzeća nosi naziv “Štrosmajerovac”. Postojalo je u okolici Đakova i čitav niz manjih privatnih ciglana. Poslije drugog svjetskog rata sve ciglane su nacionalizirane i poduzeće je prošlo niz organizacijskih oblika. Od 1992. godine poduzeće posluje pod imenom “Cetera” i proizvodi opeku, fasadnu opeku i biber crijep. Proizvodnja biber crijepa počela je 1986. godine.

Preuzimanjem tvornica u Bedekovčini i Đakovu od strane grupe Tondach Gleinstätten ivnestirano je u unapređenje tehnologije i kvalitete proizvoda do kraja 2005. godine cca. 28 mil. EUR. Trenutno je realizirana najmodernija tvornica glinenog crijepa sa vrhunskom tehnologijom (H kazete) na proizvodnoj liniji II u Đakovu u vrijednosti od 147 mil. kuna (cca. 20 mil. EUR). Novi, najkvalitetniji crjepovi velikog formata već su izvrsno prihvaćeni na hrvatskom tržištu, a uskoro će biti dostupni i u boji. Ukupno je u obje tvornice 229 zaposlenika. Godišnja proizvodnja vučenog i prešanog crijepa biti će oko 65 mil. komada. “Tondach Hrvatska” d.d. posluje uspješno i planira širenje poslovanja. www.TONDACH.hr

Materijali