Ulaz za korisnike

Informatički potpomognuto stručno usavršavanje u graditeljstvu

|
Informatički potpomognuto stručno usavršavanje u graditeljstvu
 
Informatički potpomognuto stručno usavršavanje u graditeljstvu
Informatički potpomognuto stručno usavršavanje u graditeljstvu

Sažetak Opisuje se strategija informatički potpomognutog stručnog usavršavanja u graditeljstvu, utemeljena na analizi poslovnih procesa IGH, informatičkog sustava IGH i informatičkog znanja njegovih korisnika i djelatnika ERC-a ali i okruženja u kojem IGH djeluje, poslovnim trendovima IGH i predviđenom razvitku tehnologije. Strategija nastoji održati dobra rješenja, razviti i unaprijediti informatičku potporu i pokrenuti nove procese za usklađivanje sa smjernicama razvoja e-Europe.

Autori: Mr.sc. Darko Markulin, dipl.ing.el, Đurđica Pavlović, dipl.ing.mat., Hrvoje Katušić, dipl.ing.rač, Institut građevinarstva Hrvatske, d.d., Zagreb UDK 69.008:374+621.391

1 Uvod Višestruke su mogućnosti upravljanja znanjem u građevinskim tvrtkama. Prije informacijskog doba intenzivni su bili posjeti sajmovima, stručnim skupovima, razvijenim tvrtkama, kupovale su se knjige, nabavljali pisani materijali, učilo se kroz terensku praksu… Danas nije zaboravljeno kako se znanje prenosilo, pa se i dalje primjenjuju sve tradicionalne metode prijenosa znanja, ali informatičke tehnologije svim tim načinima daju novu dimenziju – brzina dostupa do informacije nikad nije bila veća. Količina podataka koje bi bilo dobro znati raste jednakom brzinom, potrebno je njihovo katalogiziranje da bi se osigurala preglednost i dostupnost. Ovaj članak obrađuje studiju slučaja i opisuje jedan način prijenosa znanja – prikupljanje i dostupnost znanstvenih i stručnih radova u Institutu građevinarstva Hrvatske, daje općenit pregled odnosa društva i informatizacije, ukratko status informatike u Hrvatskoj i IGH i opisuje sustav baze znanstvenih radova koja se već godinu dana rabi u Institutu.

Materijali