Ulaz za korisnike

Ingo Block: RWE skeptičan oko ulaganja u Plomin C

|
Ingo Block: RWE skeptičan oko ulaganja u Plomin C
 
Ingo Block: RWE skeptičan oko ulaganja u Plomin C
Investitorima je ključan povrat uloženoga i poticajna investicijska klima

O investiciji u Plomin C razgovara se više od 10 godina, a HEP-ov partner u Plominu 2, njemački RWE u početku je bio zainteresiran za taj projekt. U međuvremenu, zainteresiranost je zamijenila skepsa, iako RWE ima srednjeročni plan investirati čak 10 milijardi eura u kapacitete snage 10 GW. Izrekao je to Ingo Block, član Uprave RWE Hrvatske, na prvoj Energetskoj konferenciji tjednika Lider "Energetska politika Vlade - provedba" koji se održava u Zagrebu.

"Radimo operativno i čekamo da se projekt definira. Imamo informacije da će možda biti potrebne određene prilagodbe  u projektu, kako bi rješenja bila komercijalnija. Ključna stvar u privlačenju investitora je povrat na uložena sredstva, onakav koji će kompenzirati ulaganja u emisijske kvote, potrebne dozvole i ostala ulaganja u realizaciji", kazao je Block. RWE-u se dopada činjenica da je osnovan Centar za investicije u energetici što ukazuje na drugačiji pristup investitorima, a priželjkuju da on postane "one-stop-shop" za investitore. Organizacijske promjene pozdravio je i Konzultant Alpiqa za Hrvatsku Ivica Jakić, koji je upozorio da Hrvatska ništa ne može napraviti bez susjeda te da je investicijski ciklus do sada Hrvatsku zaobišao zbog komplicirane procedure, dozvola i regulative koja ne štiti investitore. Istaknuo je da u ekološkim udrugama treba gledati ravnopravne partnere, kao i u lokalnoj zajednici, bez čijeg vlasničkog udjela Alpiq u pravilu ne realizira energetske projekte.
Dragan Marčinko, predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanje energetskog sektora i investicije kazao je da je Zakon o javnoj nabavi krut za energetske projekte, jer se odluka o izvođaču bazira na najjeftinijoj ponudi, a ne ekonomski najisplativijoj, pa se u praksi događa da samo 3% javnih nabava završava s ekonomski najisplativijim rješenjem. To je prostor u kojem ova Vlada planira poduzeti promjene.

Kao prepreke investiranju u energetiku naveo je lokalnu zajednicu, prostorne planove, birokraciju i zaštitu okoliša, jer je Hrvatska europski rekorder po postotku zaštićenog teritorija u Europi. Istaknuo je da je održivi razvoj kompromis, s čime se složio i Branko Radošević, rukovoditelj Službe za tržište plina u HROTE-u. Radošević ipak ističe da poteškoće nastaju zbog sukoba interesa i neshvaćanja pojmova. Kao primjer naveo je petogodišnje otezanje s gradnjom plinovoda Pula-Karlovac oko terminala u Fažani, jer su lokalni stanovnici imali krivu percepciju terminala, koji je zapravo "obična cijev s ventilom". "U Plinacru smo imali drugačije iskustvo sa studijama utjecaja na okoliš. Ocjenjivači su rijetko rekli da je projekt neprovediv, već su ukazivali na bolja tehnička rješenja, koja ponekad idu na ruku investitorima, a ponekad im poskupljuju projekt. Investitori trebaju pristupiti transparentno i ići na razvoj povjerenja a onda poteškoća neće biti. Plinacro ih nije imao", zaključio je Radošević.

Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku, rudarstvo i industriju kazao je da je u pripremi Zakon o investicijama, a u rujnu bi trebao biti donesen i novi Zakon o rudarstvu. Odmah po njegovom stupanju na snagu ići će se na raspis natječaja za koncesije za istraživanje nafte i plina, na čijoj pripremi se već radi u većem broju ministarstava.
No, vjerojatno najveće zanimanje prisutnih predstavnika medija, ali i svih ostalih na Konferenciji privuklo je uvodno izlaganje ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji se osvrnuo na potrebu pokretanja investicijskog ciklusa u energetici i energetsku politiku. Pri tome je, kada se radi o INA-i, naglasio da se tu država u proteklim godinama jednostavno 'nije snašla', ali i ispala 'neozbiljna i neodgovorna' pa je, u skladu s time, samo u razdoblju 2005. - 2010. godine proizvodnja nafte pala za 25%, a rafinerijska prerada za 16%. Kada se pak radi o projektu terminala za ukapljeni prirodni plin, prvi potpredsjednik Vlade je istaknuo da iza tog projekta moraju stajati hrvatske tvrtke, dok su 'svi strani partneri dobrodošli'. Konačno, ponovio je već dulje vrijeme poznatu činjenicu da je Hrvatska u apsolutnim razmjerima 8, a u relativnima (s obzirom na broj stanovnika) 2. uvoznik struje na svijetu, zbog čega hitno treba početi s gradnjom novih proizvodnih kapaciteta.

http://www.energetika-net.com

Materijali