Ulaz za korisnike

Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BioCentar

|
Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BioCentar
 
Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BioCentar
Na zagrebačkom Borongaju, odnosno prostoru kampusa Sveučilišta, u studenomu je položen kamen temeljac za izgradnju „Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BioCentar“.

Projekt se provodi u okviru programa IPA EU za Hrvatsku - Operativni program za regionalnu konkurentnost, a vrijedan je 18.823.995,70 eura (oko 140 milijuna kuna) i u mjerodavnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Krajnji korisnik projekta je Poslovno-inovacijska agencija (BICRO).

Projekt će se realizirati na osnovi četiri ugovora: ugovora o radovima, ugovora o nadzoru nad izvođenjem radova, ugovora o pružanju tehničke pomoći za svrhu definiranja portfelja i usluga BioCentra te jačanja kapaciteta osoblja zaduženih za provedbu budućih aktivnosti BioCentra te ugovora o nabavi opreme za opremanje laboratorija. Tijelo odgovorno za provedbu postupaka javne nabave za navedene ugovore jest Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Do sada je sa zagrebačkom Tehnikom potpisan Ugovor o izvođenju radova za izgradnju BioCentra u ukupnoj vrijednosti od 7.237.955,21 eura, a s konzorcijem koji čine Ove Arup & Partners International Limited (OAPIL) i zagrebačka Grupa Investinženjering Ugovor o provedbi stručnog nadzora nad izgradnjom BioCentra u ukupnoj vrijednosti 563.770,69 eura.
BioCentar je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj, ali i jedinstveni projekt u regiji. Riječ je o inkubacijskom centru površine oko 4500 četvornih metara koji u posebno osmišljenom okruženju udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore. Projekt je usmjeren na pružanje potpore stvaranju i rastu spin-off tvrtki proizišlih iz javnih znanstvenih organizacija i visokoškolskih institucija koje se zasnivaju na tehnologiji i znanju.

Svrha je projekta osiguravanje infrastrukture i pristupa uslugama za razvoj tehnologija i poslovanja malim i srednjim poduzećima za razvoj projekata iz područja bioznanosti i tehnologije. BioCentar bi svoja vrata trebao otvoriti u 2015. godini.

www.bankamagazine.hr

Materijali