Ulaz za korisnike

Inovacije - Razvoj pametnih prozora

Inovacije - Razvoj pametnih prozora
 
Inovacije - Razvoj pametnih prozora
Koliko su u praksi prozori pametni, u pravilu ovisi o tome koliko su u stanju efikasno prilagođavati se svim relevantnim uvjetima okoline. Tako bi pametni prozori trebali prepoznavati i prilagođavati se vanjskoj i unutarnjoj temperaturi, intezitetu i kutu ulaznog svjetla, intezitetu vjetra, ali i količini vlage u zraku.

Elektokromatski prozori omogućuju da ih prema želji, odnosno sukladno uvjetima okolinskog svjetla, u manjoj ili većoj mjeri zatamnimo. Možemo ih vidjeti na skupljim vozilima ili novijim poslovnim zgradama.

Korištenjem električnog polja mijenjaju se optička i termička svojstva prozora. U sendivču  dvaju ili više stakala nazlazi se još nekoliko slojeva koji čine vanjske, potpuno transparentne, elektro-vodiče između kojih je sloj s elektrodama i elektrokromatski sloj ioniziranog vodiča.

Takvi pametni prozori mogu posredstvom senzora automatski reagirati na okolinsko svjetlo ili na neki dio svjetlosnog spektra- npr. infracrvene zrake. Primarna funkcija im je zaštita od prejakog svjetla, ali i značajna ušteda energije.

Pametni prozori od likvidnog kristala prioritetno su pak namijenjeni osiguranju diskrecije jer svojom tehnologijom omogućuju dase potpuno prozirno staklo praktički trenutno pretvori u mliječno. U sendviču  dva grijanja stakla nalaze se dva sloja s transparentnim premazom vodiča koja u sredini sadrže još jedan vrlo tanki  sloj finih tekućih kristala koji pri naponu reagiraju tako da iz slučajnog rasporeda ti kristali poprimaju pravilan raspored koji omogućuje potpunu prozirnost prozora. Za razliku od elektorkromatskih prozora, oni ne dovode do ikakve štednje energije.

Ne možemo još govoriti o masovnoj proizvodnji ove vrste"pametnih" prozora koji su cijenom ipak preskupi široj populaciji ili prosječnim investtorima

Prozori - solarni paneli 

To je bez sumnje novi iskorak u tehnologiji konstrukcije prozora. Norveška tvrtka EnSol AS uspjela je izraditi i patentirati posebni solarni prozirni film koji se postavja na prozorska stakla i koji putem metalnih nano-čestica sunčevo svjetlo pretvara u energiju potrebnu za grijanje ili rasvjetu kuće. Komercijalizacija tih solarnih filmova mogla bi  početi oko 2016. godine i očekuje  se da će ostvariti revolucionaran pomak u ovom sektoru.

Materijali