Ulaz za korisnike

Inovativna stambena gradnja za Mediteran – IRH Med

Glavna tema konferencije je predstavljanje brošure Smjernice za inovativnu stambenu gradnju na Mediteranu, prilagođene tradiciji
 
Glavna tema konferencije je predstavljanje brošure Smjernice za inovativnu stambenu gradnju na Mediteranu, prilagođene tradiciji
Glavna tema konferencije je predstavljanje brošure Smjernice za inovativnu stambenu gradnju na Mediteranu, prilagođene tradiciji, klimi i društvu.

Smjernice su u prvom redu namijenjene lokalnoj i regionalnoj upravi za razvoj strateškog okvira za gradnju i okoliš kroz promociju novih kvaliteta stambene gradnje i racionalno korištenje prirodnih resursa. Smjernice se temelje na Pregledu inovativnih tehnologija, dokumentu koji predstavlja glavna područja mogućih poboljšanja, opisuje tehnologije primjerene za mediteransku regiju i navodi njihove prednosti i ograničenja. Pregled je namijenjen stručnjacima i građanima kao informacija u planiranju uštede energije i povećanju ugodnosti stanovanja.

Prikazat ćemo primjere dobre prakse u Hrvatskoj koji predstavljaju privatnu poduzetničku inicijativu i potencijal za gospodarski razvoj. Stambene zgrade koje su na tržištu ponudile model stanovanja koji pruža Mediteranu tipičnu ugodnost i ostvaruje racionalizaciju troškova u korištenju izgrađene su u Rijeci i Splitu.

Projekt stambenih zgrada na Trsatu smješten na Sveučilišnoj aveniji s ukupno 22 stana i 2 poslovna prostora situiranih u dvije zgrade.

U urbanističkom smislu u planom propisanom volumenu, zrcalnim disponiranjem tihog uredskog prostora među zgradama formiran je javni prostor trga s dodatnom likovnom kvalitetom parka skulptura. Utilitarna razlika parka i trga na ovaj način je minorizirana, a obodni dijelovi građevina podređeni su intimi stambenog prostora. Projektirani prazni prostor među zgradama hijerarhijski je jednoznačno omeđen javni prostor.

Osnovni imperativ arhitektonskog rješenja jest individualiziranje svake stambene jedinice. Korištenjem arhetipskog organizacijskog obrasca herojske moderne svaka stambena jedinica tretirana je kvalitetom tipologije obiteljske kuće. Zajednički komunikacijski prostori svedeni su na minimum u korist prostornosti stambenih jedinica, dok je odabirom ovakve vrste vertikalne komunikacije omogućilo izravnu vezu stanova s dizalom kao dodatne kvalitete suvremenog življenja.

Pomnim planiranjem terena anuliran je pojam 'prizemne' etaže, ona je pretvorena u 'klasični prvi kat' dok je istovremeno zadržan neprekinuti kontakt s prirodnim terenom putem izdignutih terasa/ predvrtova. Gornji višeetažni stanovi u svojoj inverziji kompenziraju kontakt s prirodnim terenom prostranim krovnim terasama.

Vertikalnim razvojem omogućena je trostrana, četverostrana, a u nekim slučajevima i peterostrana orijentacija stambenih jedinica.

Više informacija:

Margareta Zidar, d.i.a. III t: +385 1 6326 108 III f: +385 1 6040 599 III mzidar@eihp.hr www.irh-med.eu

https://www.dropbox.com/sh/nblbynaqp9jvpgf/Sihe0kmI-O

U suradnji s londonskim uredom BDSP postavljene su optimalne smjernice energetsko ekološke eksploatacije samih građevina. Projektiranjem i optimizacijom nestandardnih tehnoloških sustava zgrade razina energetske učinkovitosti bitno je unaprijeđena čime su znatno smanjeni režijski troškovi.

Projekt Inovativna stambena gradnja za Mediteran promovira razvoj kvalitete stanovanja i
prostora grada temeljen na njegovoj povijesti, kulturi i baštini uz suradnju svih sudionika u gradnji
i primjenom suvremenih tehnologija.

Program

Margareta Zidar, d.i.a. Energetski institut Hrvoje Požar: Predstavljanje brošure Smjernice za inovativnu stambenu gradnju na Mediteranu

Marin Račić, d.i.a., Miroslav Rajić, d.i.a MR2 arhitektonski studio d.o.o.: Koncepcija stambene zgrade na Trsatu

Branko Papeš, Dogma-nekretnine d.o.o.: Motivi, vizija i očekivanja investitora

Eda Rumora, d.i.a. Grad Rijeka, Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem: Promocija mediteranskog urbaniteta u Rijeci

Materijali

 • Trsat - 4.jpeg

  Trsat - 4.jpeg

 • Trsat - 5.jpeg

  Trsat - 5.jpeg

 • Trsat - 6.jpeg

  Trsat - 6.jpeg

 • Plakat MR2 Dogma.jpg

  Plakat MR2 Dogma.jpg