Ulaz za korisnike

Inteligenta protupožarna zaštita – Firegrid

|
Inteligenta protupožarna zaštita – Firegrid
 
Inteligenta protupožarna zaštita – Firegrid
Inovativni sistem inteligentne protupožarne zaštite „Firegrid“ namijenjen je sprečavanju katastrofa izazvanih požarima. Veliki požari su za vatrogasce često teško predvidljivi, što je razlog zbog kojeg naučnici na Univerzitetu u Edinburghu rade na razvoju jednog sasvim novog protupožarnog programa. Program pod imenom „Firegrid“ bi trebao biti od velike pomoći vatrogascima u kritičnim situacijama.

Sistem “Firegrid” bi trebao pomoći vatrogascima da bolje ocijene požarne katastrofe poput one u World Trade Centru. Jedanaesti je rujan 2001. godine. U 8.46 h po lokalnom vremenu udara prvi oteti Boeing 767 na sjeverni toranj World Trade Centra. Samo nekih 20 minuta kasnije slijedi i udar druge letjelice. Vatrena stihija se rasplamsala, prelazi na druge katove. Usljed velike topline čelična konstrukcija tornjeva blizanaca biva oslabljena, tornjevi padaju kao kula od karata. Pod ruševinama gine 3.000 ljudi, a među njima i mnogi vatrogasci.

Spas u inteligentnoj protupožarnoj zaštiti

Kolaps tornjeva blizanaca World Trade Centra mogao je biti spriječen pomoću odgovarajuće tehnike, mišljenja je Jose Torero, profesor za protupožarnu zaštitu na Univerzitetu u Edinburghu. S grupom naučnika on radi na sistemu koji bi trebao dovesti do prave revolucije u borbi protiv požara. „Firegrid“ je ime koncepta koji bi trebao u budućnosti spasiti mnoge ljudske živote.

Firegrid – senzori pružaju informacije

Cilj istraživača je precizno predviđanje promjena požara i njihov utjecaj na okruženje, na osnovu senzora u unutrašnjosti građevine. Na taj način bi se prije svega pomoglo vatrogascima, koji se pri intervenciji sa slabom vidljivošću i gustim dimom moraju prvenstveno oslanjati na svoj instinkt i svoje dugogodišnje iskustvo. S podacima o veličini požara, analiziranim pomoću kompjuterskog sustava, mogli bi steći mnogo kvalitetniji uvid u „unutrašnjost požara“.

Kada požar preuzme premoć

Točne informacije o temperaturi u prostorijama, protoku zraka i gustoći dima mogu biti od koristi prilikom intervencije, jer opasno postaje, prije svega, kada požar izmakne kontroli. To se događa u pravilu onda kada prilikom sagorijevanja namještaja u prostoriji nastanu gorljivi plinovi. Ako nastali dim ne može izaći kroz otvore u prostoriji dolazi do toplinskog zagušenja na plafonu. Temperatura raste i dolazi do naglog paljenja svega što može da gori. Stručno rečeno, dolazi do tzv. „Flashover“ efekta, tj., vatrene stihije koju je nemoguće kontrolisati.

Neboderi su posebno ugroženi

Prijeti li “Flashover” neboderu, onda je situacija posebno osjetljiva. Čelična konstrukcija tornjeva blizanaca u New Yorku, npr., nije mogla izdržati enormnu količinu tako nastale topline. Popustila je i gurnula u smrt na stotine vatrogasaca koji su se nalazili u građevini u potrazi za preživjelima. S “Firegridom” u budućnosti bi bilo moguće upozoriti ljude na mogući kolaps, kako bi goreću građevinu na vrijeme mogli napustiti.

Aktivno djelovati – Firegrid radi sam

Ali sistem ne bi trebao samo štititi od opasnosti. Toreo i njegove kolege idu korak dalje: „Firegrid bi trebao uskoro biti u mogućnosti i direktno utjecati na požar. Sustav počinje utjecati na okolinu čim primijeti vatru i pokušava prikupiti što više podataka kako bi se šteta minimizirala do dolaska vatrogasaca. To nam daje više vremena za evakuaciju i borbu protiv požara“ – glasi njihova teorija.

Protutip već testiran

Protutip modela je već uspješno testiran u studenom prošle godine u jednom velikom pokusu na terenu Britanskog građevinskog instituta. No, dok cjelokupni sistem ne bude uveden u praksu proći će još nekoliko godina potrebnih za dodatna istraživanja. U međuvremenu, ostaje nam da se nadamo da će „Firegrid“ što prije ispuniti velika očekivanja svojih izumitelja i da će nam u polju zaštite od požara pružiti mnogo veći stupanj zaštite.

Pripremio: Elmir Majstorić, E-mail: novinar@zastita.ba

www.asadria.com

Materijali