Ulaz za korisnike

Interview - CONTURA d.o.o. - Đuro Jelić direktor

|
Interview - CONTURA d.o.o. - Đuro Jelić direktor
 
Interview - CONTURA d.o.o. - Đuro Jelić direktor
Po struci diplomirani ekonomist, gospodin Đuro Jelić za sebe kaže kako se nikada nije pomnije bavio ekonomijom. Od samih početaka karijere konkretizira svoje stručne afinitete te se, kao generalni direktor tvrtke, specijalizira za tehnologiju proizvodnje.

«Proizvodnom paletom vrata pokrivamo segment opremanja i uređenja stambenih objekata», napominje gospodin Jelić. Predstavljamo Vam tvrtku Contura d.o.o. iz Pleternice.

*Kada je osnovana tvrtka Contura d.o.o.?

Poduzeće Contura d.o.o. osnovano je 1992. godine sa sjedištem u Pleternici, gradiću na ušću rijeke Londže u Orljavu podno Požeške gore u Slavoniji, u kraju poznatijem pod nazivom Aurea Valis.

Kao obrt djelujemo još od 1983. godine, a od 1995. godine orijentirani smo isključivo na proizvodnju vrata.

Ideja o proizvodnji vrata pretočena je tada u konkretan posao, jasni ciljevi razvoja i velik trud nekolicine entuzijasta učinio nas je poduzećem prepoznatljivom na domaćem i inozemnom tržištu.

Contura danas njeguje u svojim proizvodima industrijski i majstorski duh drvoprerađivačke tradicije Slavonije. Kvaliteta je strateška odrednica našeg poslovanja, a o tome svjedoči i uspješna implementacija ISO 9001 standarda.

*Građevinsko tržište u Hrvatskoj raste iz godine u godinu. Kako ste organizirali proizvodnju i distribuciju?

Mi smo u poslovanju fokusirani na četiri bitna elementa podložna stalnim promjenama i varijacijama, a to su: kvaliteta, dizajn, cijena i rokovi isporuke. Prije nekoliko godina na našem tržištu kupcima je cijena bila glavni argument za izbor vrata, dok su danas kvaliteta i rokovi isporuke dominantni uvjeti.

Contura se uspješno prilagodila takvim zahtjevima te svojom kvalitetom i brzinom isporuke narudžbi postavlja nova mjerila na tržištu. Postoji veliki broj tvrtki koje se bave proizvodnjom vrata, ali niti jedan proizvođač ne može nam konkurirati u tehnologiji i suvremenosti proizvodnje.

Poseban akcent poklanjamo proizvodnji hotelskih vrata i do sada smo svojom paletom opremili oko 20 hotela u Hrvatskoj. Ove godine imamo ugovorene poslove s još pet hotela. Velike investicije, posebno u turizmu gdje su rokovi od presudnog značaja, postavljaju pred dobavljače imperativ brzine isporuke. Upravo u tom dijelu Contura je najkonkurentnija na hrvatskom tržištu.

Nudimo proizvode koji nalaze svoje mjesto na obiteljskim kućama, ali i na najzahtjevnijim poslovnim objektima. Od refernetnih objekata spomenut ću tornjeve Privredne banke Zagreb na Radničkoj cesti, kao i neboder na Trgu bana Jelačića.

Još jedna specifičnost poslovanja je nepostojanje gotovih dizajnerskih rješanja. Projektanti i investitori određuju vrstu, materijal i dizajn vrata, koje mi potom pretočimo u gotov proizvod. Distribucija i ugradnja vrata na zadane objekte također je dio poslovnog sustava tvrtke Contura d.o.o.

*Uspijevate li se orijentirati i na izvoz proizvoda?

Znatan dio naše palete vrata odaje naglašeni talijanski duh u proizvodnji i po materijalima i po dizajnu. Shodno tomu, glavni konkurenti na tržištu su nam upravo talijanski proizvođači. Vrata domaćeg dizajna plasiramo mahom na naše tržište, a izvozimo uglavnom proizvode originalno talijanskog dizajna. Vrlo dobre izvozne rezultate do sada smo ostvarili na tržištima Mađarske i Makedonije.

Zemljopisno smo upućeni na mađarsko tržište, gdje i ostvarujemo najbolje izvozne rezultate. U Makedoniji smo imali nekoliko projekata, primjerice hotel na Ohridu i objekat duhanske industrije, a nadamo se dobiti i posao opremanja zgrade makedonske Vlade. Bila bi vrlo lijepa referenca ako uspijemo dobiti posao na tom projektu.

Istovremeno, u planu je i zaključenje posla u Mostaru, gdje se gradi novi sveučilišni kampus sa 6000 soba. Ostvarenje takve akvizicije većim bi dijelom popunilo naše proizvodne kapacitete u polugodišnjem razdoblju.

*Upoznajte nas s asortimanom i tehnologijom proizvodnje tvrtke Contura d.o.o.?

Usavršavanje i razvoj s posebnim naglaskom na kvaliteti naše su trajne odrednice. U tu svrhu proizvodnja je danas napravljena CNC tehnologijom visoke fleksibilnosti što omogućuje brzu prilagodbu novim programima i zahtjevima tržišta.

Sva vrata proizvode se na računalno upravljanim strojevima. To omogućuje različite kombinacije motiva i dimenzioniranje prema željama kupaca. Osnovni materijal za proizvodnju je medijapan, u stručnim krugovima poznatiji kao MDF materijal, koji je znatno homogeniji od prirodnog drveta. Završna obrada se radi laminatnim folijama ili takozvanim CPL materijalom.

Vrata su odijeljena u četiri različite kategorije: HOTEL, WHITE, NATURA I FUTURA.

Opremanje brojnih hotela duž Jadrana učvrstilo nas je u uvjerenju da imamo vrhunski proizvod u tom segmentu tržišta. Estetski lijepa te konstrukcijski kvalitetno izrađena nova vrata linije HOTEL naišla su na odličan odaziv kod kupaca, te su u planu nove investicije u strojni park radi povećanja produktivnosti.

Koristeći materijale koji se odlikuju najfinijom teksturom, pri obradi na suvremenim strojevima, uz upotrebu ekoloških premaza, izradili smo WHITE seriju.

FUTURA serija podrazumijeva vrata svih oblika i vrsta, puna, standardna i van standarda, koja su prilagođena želji kupca. Zadovoljavaju sve standarde u pogledu zvučne i toplotne izolacije, kao i potrebnu sigurnost.

Vrata za svaki ukus dio su naše NATURA serije koja mogu biti furnirana ili puna, napravljena od najbolje slavonske hrastovine ili egzota.

Osnovni koncept proizvodnje Contura d.o.o. je «just in time». Znači, nema serijske proizvodnje niti posjedujemo gotovu zalihu proizvoda. Kako bi takav proizvodni proces bio ostvariv potrebni su brzi i sofisticirani strojevi.

Dugo vremena smo tražili odgovarajuće rješenje te smo investirali u najnoviju tehnologiju, što nam omogućava slobodniju tržišnu politiku. Optimizacija proizvodnje i kvaliteta finalnog proizvoda segment je koji nas izdvaja od konkurencije.

*Educirani kadrovi iznimno su bitan segment za držanje koraka s konkurencijom na otvorenom tržištu. Kakva su vaša iskustva?

Contura d.o.o. trenutno zapošljava 35 djelatnika. Obuka kadrova u inozemstvu, zapošljavanje programera i viskoobrazovanih mladih ljudi drvoprerađivačke struke, dio je naše strategije i odgovor su na zahtjev današnjeg tržišta koje se u Hrvatskoj sve više profilira prema kriterijima i standardima zapadne Europe.

Takva poslovna, a posebno kadrovska politika dovela nas je u sferu proizvodnje plastificiranih vrata vlastitog dizajna. Otmjene linije te potrebna funkcionalnost karakteristike su koje krase ovaj proizvod.

CONTURA d.o.o.

www.contura.hr

Materijali